Το γράμμα της «Ελληνίδας» μητέρας του πρίγκιπα Φιλίππου λίγο πριν πεθάνει, το 1969 -Γιατί δεν συναντήθηκαν για χρόνια - iefimerida.gr

Το γράμμα της «Ελληνίδας» μητέρας του πρίγκιπα Φιλίππου λίγο πριν πεθάνει, το 1969 -Γιατί δεν συναντήθηκαν για χρόνια

Η πριγκίπισσα Αλίκη
Η πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας και της Δανίας/ Hulton Royals Collection
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μητέρα του πρίγκιπα Φιλίππου άφησε ένα συγκινητικό γράμμα στον γιο της λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, το 1969.

Τα τελευταία εκείνα χρόνια μητέρα και γιος ζούσαν μαζί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο Φίλιππος ήταν τότε 48 ετών, δούκας του Εδιμβούργου, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου, πατέρας του διαδόχου του θρόνου Καρόλου και τριών ακόμη παιδιών. Ο πρίγκιπας Φίλιππος προσγειώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και στο προσκήνιό της μέσω της Ελισάβετ, έχοντας ζήσει προηγουμένως μια ζωή που στιγματίστηκε από μεγάλες τραγωδίες και από την έλλειψη της μητέρας του που ήταν διαρκώς απούσα, όπως και ο πατέρας του. Τα τελευταία χρόνια της Αλίκης, ωστόσο, οι δυο τους ήρθαν κοντά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γράμμα της Αλίκης στον πρίγκιπα Φίλιππο

Η Αλίκη έγραψε στον «αγαπημένο της Φιλίππο» και του είπε να «είναι γενναίος» πριν εκείνη φύγει από τη ζωή, στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 5 Δεκεμβρίου 1969.

Το γράμμα έγραφε: «Αγαπητέ Φίλιππε, να είσαι γενναίος, και να θυμάσαι ότι ποτέ δεν θα σε αφήσω, και θα με βρίσκεις πάντα όταν με χρειάζεσαι περισσότερο. Με όλη μου την αφοσίωση και την αγάπη, η ηλικιωμένη σου μαμά».

Μητέρα και γιος δεν είχαν πάντα σταθερή σχέση και στην ηλικία των εννιά ετών ήρθε ο μεγάλος και μακρύς αποχωρισμός για τον Φίλιππο. Η μητέρα του μπήκε σε σανατόριο και δεν την είδε για τα επόμενα επτά έτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια ήταν η πριγκίπισσα Αλίκη

Η πριγκίπισσα Αλίκη γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1885 στο Κάστρο του Ουίνδσορ παρουσία της προγιαγιάς της, Βικτώριας, και μεγάλωσε ως Αγγλίδα πριγκίπισσα.

Οι γονείς της, Λουί, πρίγκιπας του Μπάτενμπεργκ, και πριγκίπισσα Βικτώρια του Έσσε και του Ρήνου, ήταν Γερμανοί.

Η Αλίκη ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά τους. Τα υπόλοιπα τρία ήταν η αδελφή της Λουίζα, ο αδελφός της Λουί και ο Γεώργιος. Η Λουίζα αργότερα έγινε βασίλισσα της Σουηδίας.

Όταν ήταν μικρή, η Αλίκη διαγνώστηκε ως εκ γενετής κωφή, ωστόσο, μπορούσε να μιλάει καθαρά και έγινε άπταιστη αναγνώστρια χειλιών.

Iανουάριος του 1921 στην Αθήνα, ο πρίγκιπας Ανδρέας και η πριγκίπισσα Αλίκη /  Hulton Royals Collection
Iανουάριος του 1921 στην Αθήνα, ο πρίγκιπας Ανδρέας και η πριγκίπισσα Αλίκη / Hulton Royals Collection
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημιούργησε οικογενειακούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Ελλάδας όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ανδρέα το 1903 - έναν νεότερο γιο του τότε βασιλιά της Ελλάδας - και έγινε πριγκίπισσα της Ελλάδας και της Δανίας.

Μέχρι το 1914, το ζευγάρι είχε τέσσερις κόρες - τις πριγκίπισσες Μαργαρίτα, Θεοδώρα, Καικιλία και Σοφία και ζούσαν στην Ελλάδα.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε το 1921 και λίγο αργότερα η βασιλική οικογένεια της Ελλάδας εξορίστηκε μετά την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου Α' της Ελλάδας, που αναγκάστηκε να αποχωρήσει το 1917. Ο Φίλιππος, μωρό τότε, έφυγε από την Ελλάδα και την Κέρκυρα συγκεκριμένα, σε ένα καφάσι με πορτοκάλια. Και τότε ξεκίνησε μια μακρά περιπέτεια για τον ίδιο... Αλλαζε χώρες, χέρια, οικογένειες για χρόνια.

Ενώ ο Φίλιππος ήταν ακόμα νήπιο, η οικογένειά του έφυγε στο Παρίσι με βρετανικό πολεμικό πλοίο. Μόλις έφτασαν στη Γαλλία, ζούσαν με ελεημοσύνες από συγγενείς. Η αγχωτική αυτή περίοδος προκάλεσε πίεση στην Αλίκη, της οποίας οι φλογερές θρησκευτικές πεποιθήσεις είχαν γίνει σιγά σιγά πιο εκκεντρικές με τα χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατάρρευση της πριγκίπισσας Αλίκης

Μετά από μερικά ταραχώδη χρόνια, η Αλίκη υπέστη νευρική κατάρρευση το 1930. Άρχισε να ακούει φωνές και πίστευε ότι είχε στενές σχέσεις με τον Ιησού και άλλες θρησκευτικές προσωπικότητες.

Η πριγκίπισσα στάλθηκε σε σανατόριο όταν ο Φίλιππος ήταν μόλις εννέα ετών. Τον πήγαν για πικνίκ με τη γιαγιά του και όταν επέστρεψε, η μητέρα του είχε φύγει.

H πριγκίπισσα Αλίκη και ο γιος της Φίλιππος στη Γερμανία το 1957/ AP PHotos
H πριγκίπισσα Αλίκη και ο γιος της Φίλιππος στη Γερμανία το 1957/ AP PHotos

Η Αλίκη διαγνώστηκε ως σχιζοφρενής πριν θεραπευτεί από τον Σίγκμουντ Φρόιντ σε μια κλινική στο Βερολίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπό τη συμβουλή του διάσημου ψυχαναλυτή, οι ωοθήκες της βομβαρδίστηκαν με ακτίνες Χ, οι οποίες υποτίθεται ότι θα την έκαναν να απαλλαγεί από τις ανεκπλήρωτες σεξουαλικές της επιθυμίες.

Αυτή η θεραπεία πιστεύεται ότι προκάλεσε πρώιμη εμμηνόπαυση. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ίδια η Αλίκη είχε πάρει συμβουλή για αυτό ή είχε συναινέσει στη διαδικασία.

Μετά τη θεραπεία, εισήχθη σε ένα ελβετικό σανατόριο όπου παρέμεινε για δυόμισι χρόνια.
Την ίδια περίοδο, ο Φίλιππος στάλθηκε σε οικοτροφείο στην Αγγλία και τη Σκωτία.

True story: The Crown explores Princess Alice's fascinating history
H Jane Lapotaire που ερμηνεύει τον ρόλο της πριγκίπισσας Αλίκης στο The Crown / Νetflix
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις διακοπές του περνούσε από συγγενή σε συγγενή, συμπεριλαμβανομένου του θείου του Λόρδου Μάουντμπάτεν. Εν τω μεταξύ, ο πατέρας του Φιλίππου, πρίγκιπας Ανδρέας, εγκατέλειψε ουσιαστικά τη σύζυγό του για να ζήσει στη Γαλλική Ριβιέρα με την ερωμένη του, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν πήραν διαζύγιο. Πέθανε το 1944 στο Μονακό.

Όταν η Αλίκη τελικά απελευθερώθηκε από το σανατόριο το 1932, περιπλανήθηκε σε μικρά γερμανικά πανδοχεία. Ο Φίλιππος δεν επανενώθηκε με τη μητέρα του μέχρι που ήταν 16 ετών το 1937, στην κηδεία της αδερφής του Καικιλίας, που είχε πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα.

Η Αλίκη ήθελε ο Φίλιππος να επιστρέψει μαζί της στην Αθήνα, μετά την αποκατάσταση της ελληνικής μοναρχίας το 1935. Όμως ο Φίλιππος είχε ήδη χαράξει το μέλλον του στο Βασιλικό Ναυτικό, οπότε η μητέρα του έμεινε μόνη της στην Ελλάδα.

Μέχρι το 1941, η Αλίκη ήταν αποκλεισμένη στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ελλάδα. Ο αδελφός της, Λόρδος Μάουντμπατεν, της έστειλε δέματα με τρόφιμα τα οποία μοίραζε σε όσους είχαν ανάγκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O Φίλιππος και η Αλίκη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το 1961 /  AP Photo)
O Φίλιππος και η Αλίκη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το 1961 / AP Photo)

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, έκρυψε μια εβραϊκή οικογένεια στον τελευταίο όροφο του σπιτιού της, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Αθήνα.

Όταν η Γκεστάπο άρχισε να υποψιάζεται και ανέκρινε την πριγκίπισσα, εκείνη χρησιμοποίησε την κώφωσή της ως δικαιολογία για να μην απαντήσει στις ερωτήσεις τους. «Υποψιάζομαι ότι ποτέ δεν της πέρασε από το μυαλό ότι η πράξη της ήταν κατά κάποιο τρόπο ξεχωριστή», δήλωσε ο πρίγκιπας Φίλιππος όταν επισκέφθηκε τον τάφο της το 1994.

«Ήταν ένα άτομο με βαθιά θρησκευτική πίστη και θα θεωρούσε ότι επρόκειτο για μια απολύτως ανθρώπινη ενέργεια προς συνανθρώπους της που βρίσκονταν σε κίνδυνο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος έκανε πρόταση γάμου στην πριγκίπισσα Ελισάβετ με ένα δαχτυλίδι που περιείχε διαμάντια από την τιάρα της μητέρας του.

Η Αλίκη πούλησε τα υπόλοιπα κοσμήματά της για να δημιουργήσει το δικό της θρησκευτικό τάγμα, τη Χριστιανική Αδελφότητα της Μάρθας και της Μαρίας, το 1949, και έγινε μοναχή.

Συνέχισε χτίζοντας ένα μοναστήρι και ένα ορφανοτροφείο σε ένα φτωχό προάστιο της Αθήνας.

Πάντα χαμογελαστή  και κοινωνική  η Αλίικη φτάνει στο Λονδίνο / AP PHotos
Πάντα χαμογελαστή και κοινωνική η Αλίικη φτάνει στο Λονδίνο / AP PHotos

Η Αλίκη παρέμεινε στην Ελλάδα μέχρι το 1967, όπου έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα. Αρνήθηκε να φύγει από τη χώρα μέχρι που ο πρίγκιπας Φίλιππος έστειλε ένα αεροπλάνο και ένα ειδικό αίτημα της βασίλισσας Ελισάβετ για να τη φέρει στην πατρίδα της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζώντας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με τον γιο και τη νύφη της. Ο Hugh Vickers έγραψε στο «Alice: Andrew of Greece», πως η μητέρα και γιος ήταν... ίδιοι. Τόσο ίδιοι που προκαλούσε τον εκνευρισμό του Φιλίππου.

Έγραψε χαρακτηριστικά πως η πριγκίπισσα Άννα θυμάται ότι «έβλεπε τον πατέρα της να βγαίνει από το δωμάτιο της γιαγιάς της, μονολογώντας εκνευρισμένος».

Η Αλίκη, η οποία πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της ως μοναχή, είχε αρχικά αναπαυθεί σε μια κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ.

Ο πρίγκιπας Γουυίλιαμ επισκέπτεται τον τάφο της προγιαγιάς του, πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ στην Ιερουσαλήμ
Ο πρίγκιπας Γουυίλιαμ επισκέπτεται τον τάφο της προγιαγιάς του, πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ στην Ιερουσαλήμ / Φωτογραφία: AP Photo/Sebastian Scheiner, Pool
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τελευταία της επιθυμία ήταν να ταφεί με την οικογένειά της στην Ιερουσαλήμ. Αφού η βρετανική βασιλική οικογένεια διεξήγαγε «λεπτές διαπραγματεύσεις με τη βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας», η επιθυμία της πριγκίπισσας εκπληρώθηκε το 1988, 19 χρόνια μετά τον θάνατό της.

«Ο τόπος ταφής της, η υπέροχη εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής με τον χρυσό θόλο, στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών, βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία στη Μέση Ανατολή», ανέφερε τότε η Daily Mail.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ επισκέφθηκε τον τάφο της το 2018 κατά την τελευταία ημέρα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και εναπόθεσε λουλούδια στη σαρκοφάγο της, τα οποία μάζεψε από τον κήπο του Philip Hall, του Γενικού Προξενείου της Βρετανίας στην Ιερουσαλήμ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρίγκιπας Φίλιππος μητέρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ