Τη ζωή της με τον «τζιχαντιστή από την Κρήτη» Τζον Γεωργέλα ή Γιάννη Γεωργιλάκη περιγράφει στον «Guardian» η πρώην σύζυγός του, Τάνια-Τζόια Τσάουντρι.
«Γεννήθηκα στο βόρειο Λονδίνο το 1983 και μεγάλωσα σε μια οικογένεια Μπενγκαλί-Μπανγκλαντεσιανή. Ηθελα απλώς να είμαι Αγγλίδα, αλλά ένιωσα πίεση από την οικογένειά μου να είμαι ένα “καλό μουσουλμανικό κορίτσι” και να μην ενταχτώ στη δυτική κοινωνία. Η οικογένειά μου ήταν δυσλειτουργική. Οταν δεν εμπιστεύεστε τους γονείς σας, μαθαίνετε να μην εμπιστεύεστε εντελώς την εξουσία». Με αυτά τα λόγια η Τσάουντρι προλογίζει το κείμενό της στον «Guardian», έτοιμη να διηγηθεί τη ζωή της ως «νύφη του ISIS».
Στα 17 της μετακόμισε με τους γονείς της στο δυτικό Λονδίνο, όπου έκανε νέους φίλους. Ωστόσο, όπως η ίδια λέει, ήταν πολύ συντηρητικά και θρησκευόμενα κορίτσια, τα οποία την έκαναν να ντρέπεται για τον πιο δυτικό τρόπο της.
«Ο ξάδερφός μου, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή σε μένα, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο. Μου δίδαξε για το χαλιφάτο. Θα διάβαζα πολλούς ισλαμικούς φετφάδες. Νόμιζα ότι έψαχνα την αλήθεια», αναφέρει.
Το 2003, σε μια πορεία κατά του πολέμου στο Ιράκ, κάποιοι άνδρες της έδωσαν ένα χαρτί με το όνομα ενός dating app για μουσουλμάνους. Εκεί ήταν που γνώρισε τον Τζον Γεωργέλα. «Είχε μεγαλώσει σε μια οικογένεια μεσαίας τάξης, ήξερε πολλές γλώσσες και φαινόταν έξυπνος. Τον θαύμαζα», υποστηρίζει.
Οι δυο τους παντρεύτηκαν όταν εκείνος βρέθηκε για πρώτη φορά στον Λονδίνο, με την Τσάουντρι να γνωρίζει ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να φύγει από το σπίτι της. Το ζευγάρι μετακόμισε στις ΗΠΑ και απέκτησε σύντομα έναν γιο.
Η ζωή με έναν τζιχαντιστή
Σύμφωνα με την 37χρονη, όσο εκείνη ανεξαρτητοποιούνταν, πετώντας τη νικάμπ, τόσο ο άντρας της γινόταν περισσότερο ριζοσπαστικός. Το 2006, θυμάται, ο Τζον κατηγορήθηκε ότι χάκαρε την ιστοσελίδα μιας ομάδας υπέρ του Ισραήλ και πήγε φυλακή για τρία χρόνια. Στη συνέχεια, το ζευγάρι μετακόμισε στην Αίγυπτο και μετά στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τα τρία του παιδιά. «Είχε αναφέρει να πάμε στη Συρία, αλλά δεν ήθελα να πάρω τα παιδιά μου σε μια πολεμική ζώνη. Δεν μπορούσαμε όμως να μείνουμε στην Κωνσταντινούπολη, και ο Τζον είπε σε εμένα και την οικογένειά του πίσω στις ΗΠΑ ότι θα μετακομίσουμε στην Αντιόχεια της Τουρκίας. Αντ' αυτού, ταξιδέψαμε κατευθείαν στα σύνορα της Συρίας», γράφει.
«Οταν μπήκαμε σε ένα λεωφορείο στη μέση της νύχτας, δεν κατάλαβα τι συνέβαινε. Ημουν πέντε μηνών έγκυος και απλώς ανακουφίστηκα ότι τα παιδιά και εγώ μπορούσαμε να καθίσουμε και να κοιμηθούμε. Μέχρι τη στιγμή που ανατέλλει ο ήλιος, βρισκόμασταν σε ένα συριακό σημείο ελέγχου και ο Τζον με προειδοποίησε να μην κάνω σκηνή», προσθέτει.
Η Τσάουντρι, στη συνέχεια, περιγράφει τις κινήσεις της μόλις συνειδητοποίησε ότι βρίσκεται με τα παιδιά της στη Συρία. Επικοινώνησε με τη μητέρα του Γεωργιλάκη και της ανέφερε ότι ο Τζον της είπε ψέματα, ζητώντας της να επικοινωνήσει με τους πράκτορες του FBI, που τον παρακολουθούσε για χρόνια. Το FBI της ζήτησε να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να μην της απαγγελθούν κατηγορίες για συμμετοχή σε εξτρεμιστική οργάνωση.
Η 37χρονη περιγράφει τις άθλιες συνθήκες ζωής στη Συρία, όπου δεν είχαν τρεχούμενο νερό και εκείνη και τα παιδιά της ήταν υποσιτισμένοι. «Φοβήθηκα να μην τα χάσω», εξομολογείται στον «Guardian». Η Τσάουντρι και ο Γεωργιλάκης τσακώνονταν, καθώς εκείνος την κατηγόρησε πως τον «έδωσε» και εκείνη ήταν έξαλλη που τους έφερε σε αυτή την κατάσταση. Εκείνη αρνούνταν να καλύψει το πρόσωπό της, ενώ εκείνος σκεφτόταν ότι τον ντροπιάζει. «Ηταν πιεσμένος από τους φίλους του είτε να με αφήσει είτε να με ελέγξει», αναφέρει.
Τελικά, ο Τζον Γεωργιλάκης κανόνισε να φύγει. «Πλήρωσε έναν διακινητή να μας μεταφέρει», λέει, περιγράφοντας τις αντιξοότητες που πέρασε μέχρι να φύγει. Ο διακινητής, ωστόσο, αντί να τους μεταφέρει σε σταθμό λεωφορείων, τους άφησε στο πουθενά. «Ημουν απογοητευμένη, μέχρι που ένας καλός Τούρκος άνδρας μας βοήθησε να βρούμε τον δρόμο μας. Ημουν τόσο ευγνώμων που ήμουν ζωντανή».
Ποιος ήταν ο «τζιχαντιστής από την Κρήτη»
Σύμφωνα με την Τσάουντρι, ο Γεωργιλάκης έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην ίδρυση του χαλιφάτου και ήταν κορυφαίος προπαγανδιστής του Ισλαμικού Κράτους, βοηθώντας να προσεγγίσει άλλους δυτικούς. «Πέρυσι ανακάλυψα ότι πέθανε, πιθανότατα κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού από τις ΗΠΑ το 2017», υποστηρίζει.
Μετά την εξόντωση του αρχηγού του ISIS, Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ο εκπρόσωπος των τζιχαντιστών, Αμπού Χασάν αλ Μουχατζίρ, έπεσε νεκρός. Ομως, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ο Αλ Μουχατζίρ ήταν ο Γεωργιλάκης.
Ο Ιωάννης-Θωμάς Γεωργιλάκης, Αμερικανός πολίτης, ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1983 στο Τέξας. Παιδί μιας συντηρητικής οικογένειας Ελλήνων με ρίζες από την Κρήτη, ο Τζον Γεωργέλας είχε γαλουχηθεί με στρατιωτική πειθαρχία, καθώς ο πατέρας του, Τίμοθι, ήταν γιατρός και απόφοιτος της φημισμένης στρατιωτικής Ακαδημίας Γουέστ Πόιντ στις ΗΠΑ. Ο Γεωργιλάκης φέρεται να ασπάστηκε τον Νοέμβριο του 2001 το Ισλάμ και «υιοθέτησε» το όνομα Γιάχγια Αμπού Χασάν.