Ο Ντέιβιντ Γουίλιαμς είχε το πρώτο του ραντεβού με την μετέπειτα σύζυγό του, πριν από 22 χρόνια την Κυριακή του Πάσχα. Αλλά αυτό το Πάσχα, είναι διαφορετικό. Τώρα θρηνεί τον θάνατό της από κορωνοϊό.
Η 59χρονη Βιταλίνα Γουίλιαμς, πέθανε από κορωνοϊό στις 4 Απριλίου, όπως είπε ο σύζυγός της. Εργαζόταν ως ταμίας σε ένα μανάβικο στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης. Η Βιταλίνα συγκαταλέγεται ανάμεσα στον αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων παντοπωλείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν μολυνθεί και έχουν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Πέθανε από κορωνοϊό χωρίς να πάσχει από υποκείμενα νοσήματα
Η Βιταλίνα ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από την Γουατεμάλα για να βοηθήσει τους αγαπημένους της στην Κεντρική Αμερική αλλά και για τη δική της οικονομική πρόοδο, είπε η οικογένειά της. Δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, όπως τονίζει ο σύζυγός της. «Δεν είχα γνωρίσει ποτέ μου έναν τόσο στοργικό, τόσο ανοιχτό, τόσο ευτυχισμένο άνθρωπο στην ζωή μου» δήλωσε ο σύζυγός της στο CNN. «Δεν της άξιζα, αλλά πάλευα γι’ αυτό κάθε μέρα». Η 59χρονη λάτρευε τα λουλούδια, ειδικά τις ορχιδέες και μαζί με τον σύζυγό της μαγείρευαν παρέα. Επίσης, αγαπούσε πολύ να στέλνει δώρα στα αδέρφια και τις ανιψιές της στην Γουατεμάλα.
Ο Γουίλιαμς είδε για τελεταία φορά τη σύζυγό του όσο βρισκόταν σε αναπνευστήρα στο νοσοκομείο. Για να νιώθει καλύτερα, της είχε πάει ένα αρκουδάκι που της είχε δώσε ως δώρο όταν ακόμη έβγαιναν σαν ζευγάρι. Δεδομένου ότι η Βιταλίνα ήταν θρησκευόμενη, ο Γουίλιαμς ζήτησε από έναν ιερέα να την ευλογήσει για τελευταία φορά. «Αφού έφυγα, το νοσοκομείο έκλεισε την μηχανική υποστήριξη και την άφησαν να πεθάνει» είπε.
Ο σύζυγός της λέει ότι το να μιλά με άλλους για την δική του τραγική εμπειρία είναι θεραπευτικό και πως τον βοηθά να διαχειριστεί αυτή την δύσκολη στιγμή. Κι ο ίδιος εργάζεται σε παντοπωλείο, αλλά ελπίζει να επιστρέψει σύντομα στην δουλειά για να συνεχίσει να κερδίζει τα προς το ζην και να ανακτήσει κάποιο αίσθημα κανονικότητας. Προς το παρόν βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι του εδώ και δύο εβδομάδες και δεν έχει κάνει ακόμη το τεστ για τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα, ανησυχεί για το πώς μπορεί να κόλλησε η σύζυγός του κορωνοϊό. «Μήπως το κόλλησα εγώ και της το μετέδωσα;. Είναι μια πολύ φρικτή σκέψη» λέει.
Εργαζόμενοι στις πρώτες γραμμές του κορωνοϊού
Εργαζόμενοι σε μανάβικα και οι συνεργάτες τους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αρρωσταίνουν, με κάποιους να πεθαίνουν, εξαιτίας του κορωνοϊού. Οι συνήθως χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, τους αναγκάζουν να βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με άλλους.
Στο Μέριλαντ, ένας υπάλληλος σε ένα κατάστημα Giant Food που είχε εγκεφαλική παράλυση πέθανε μία εβδομάδα αφότου κόλλησε κορωνοϊό. Υπάλληλοι σε ένα άλλο σούπερ μάρκετ στο Σικάγο επίσης πέθαναν πρόσφατα από κορωνοϊό. Τα παντοπωλεία, οι αλυσίδες λιανικής και οι αποθήκες, δυσκολεύονται να διατηρήσουν ασφαλή τα εκατομμύρια των εργαζομένων τους.
Ορισμένες αλυσίδες παντοπωλείων έχουν ανακοινώσει προστατευτικά μέτρα, όπως η εγκατάσταση πλεξιγκλάς μπροστά από τα ταμία, ενώ υπάρχει και καθορισμός συγκεκριμένου ωραρίου μόνο για ηλικιωμένους και πελάτες υψηλού κινδύνου.
Η 59χρονη Βιταλίνα εργαζόταν στο παντοπωλείο για 11 χρόνια, λέει ο εκπρόσωπος της εταιρείας Τζάστιν Γκρίφιν. Η τελευταία ημέρα που πήγε στην δουλειά της ήταν στις 26 Μαρτίου, λέει η Γκρίφιν προσθέτοντας πως και άλλοι δύο υπάλληλοι στο συγκεκριμένο κατάστημα έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και έχουν μπει σε καραντίνα, όπως και οι στενές επαφές τους.
Πάνω από 3.000 μίλια μακριά, η οικογένειά της θρηνεί
Καθώς ο σύζυγός της και οι φίλοι της στην Μασαχουσέτη θρηνούν την απώλεια της Βιταλίνα από κορωνοϊό, το ίδιο κάνει και η οικογένειά της από μακριά, στην Γουατεμάλα. Η Βιταλίνα ήταν ένα από τα 10 αδέρφια μας φτωχής οικογένειας των Μάγια, όπως είπε ο αδερφός της Ρομέο Ζιάτζ στο CNN. Ήταν 12 χρόνια μεγαλύτερός του και την ένιωθε πάντα σαν μητέρα του, καθώς ήταν ο μικρότερος από τα αδέρφια. «Με προστάτευε, με έντυνε, με έπλενε» λέει στα ισπανικά. «Πάντα στήριζε την μητέρα μου και τα αδέρφια μας οικονομικά».
Ως γυναίκα, λέει ο αδερφός της, αντιμετώπισε επιπλέον εμπόδια στη συντήρηση της οικογένειάς της, ενώ πήγαινε σχολείο και άρχισε να εργάζεται για να κερδίζει χρήματα για τους γονείς της από την ηλικία των 12 ετών.Έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της.
Ακόμη κι όταν η πανδημία κορωνοϊού χτύπησε τις ΗΠΑ, η Βιταλίνα συνέχισε να εργάζεται. «Οι άνθρωποι που πρέπει να βάλουν σε κίνδυνο την ζωή τους τώρα, όπως η Βιταλίνα, είναι εκείνοι που χρειάζονται οπωσδήποτε το εισόδημα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δύο εξαιρετικά άνισοι κόσμοι» λέει ο αδερφός της.
Όταν ο σύζυγος της Βιταλίνα ενημέρωσε τον Ζιάτζ ότι η γυναίκα του κινδύνευε να πεθάνει, η οικογένειά της σοκαρίστηκε. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω.Πραγματικά δεν μπορούσα να το πιστέψω» είπε. Ο Ζιάτζ ελπίζει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ όταν υποχωρήσει η πανδημία κορωνοϊού για να πάρει το πτώμα της και να το φέρει πίσω στην Γουατεμάλα.
Φωτογραφίες: CNN/David Williams