Ο Ερκολ από το Μπέργκαμο περιγράφει στο iefimerida: Δράμα δεν είναι να μένεις σπίτι, αλλά να βλέπεις τα φορτηγά του Στρατού γεμάτα νεκρούς - iefimerida.gr

Ο Ερκολ από το Μπέργκαμο περιγράφει στο iefimerida: Δράμα δεν είναι να μένεις σπίτι, αλλά να βλέπεις τα φορτηγά του Στρατού γεμάτα νεκρούς

Η οικογένεια του Ερκολ Μπασκένη στο Μπέργκαμο
Η οικογένεια του Ερκολ Μπασκένη στο Μπέργκαμο

Ο Ερκολ Μπασκένης ή ελληνιστί Ηρακλής Μπασκένης, στα 50 πια του, ζει στο Μπέργκαμο.

Γεννημένος από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Ιταλό στο Μπέργκαμο, αυτό το διάστημα βιώνει τον απόλυτο εφιάλτη με τον κορωνοϊό. «Το μεγάλο δράμα δεν είναι να είσαι μέσα στο σπίτι, το μεγάλο δράμα είναι να βλέπεις τα φορτηγά του Στρατού με τους νεκρούς» λέει με κόμπο στο λαιμό μιλώντας στο iefimerida.gr για ότι βιώνει ο ίδιος και η οικογένεια του. Η σύζυγος και τα τρία παιδιά στο σπίτι. Αυτός κάθε μέρα στο δρόμο για δουλειά, καθώς εργάζεται σε μεγάλη εταιρία κινητής τηλεφωνίας, στον τομέα των βλαβών. Με το όχημα του κάνει χιλιόμετρα κάθε μέρα, φτάνει μέχρι και το Μιλάνο. «Λίγο κόσμο βλέπεις παντού. Τίποτε δεν είναι πια το ίδιο» μονολογεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βλέπουμε σιγά σιγά φως στο Μπέργκαμο και στην Ιταλία -Ιούνιο θα πήγαινα διακοπές στη Ρόδο»

Την Ελλάδα την αγαπά πολύ. Κάθε καλοκαίρι έρχεται για διακοπές. Τώρα είχε κλείσει ήδη για τον Ιούνιο διακοπές στη Ρόδο. Θεωρεί ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να έρθει. Αλλά δεν το βάζει κάτω. «Δεν πειράζει και να μην πάμε φέτος διακοπές. Ας είμαστε καλά, να πάμε του χρόνου. Η Ελλάδα μας θα είναι πάντα εκεί. Μας περιμένει. Το αίμα μου είναι ελληνικό, ας γεννήθηκα στο Μπέργκαμο» τονίζει με περίσσια αγάπη και περηφάνια για τον τόπο της μητέρας του.

Ο Ηρακλής ενημερώθηκε πια ότι τα νούμερα είναι καλύτερα στην Ιταλία. «Βλέπουμε ένα μικρό φως. Μειώθηκαν τα νούμερα της περασμένης εβδομάδας που ήταν πολύ μεγάλα. Πάμε λίγο καλύτερα» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει για το χρονικό του εφιάλτη στο Μπέργκαμο «Στις 23 Φεβρουαρίου άρχισαν να παίρνουν τα πρώτα μέτρα. Σιγά-σιγά όμως. Τον Μάρτιο η κατάσταση δυσκόλεψε πολύ και φτάσαμε εδώ. Είμαστε πλέον πάνω από 40 ημέρες σε αυτή την κατάσταση. Η ιταλική κυβέρνηση άργησε πολύ, δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση. Αργήσαμε και στο Μπέργκαμο να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Υπήρχαν δύο εστίες που ξεκίνησε το κακό. Οι περιοχές Αλτζάνο Λομπάρντο και Νέμπρο 10 και 12 χλμ αντίστοιχα μακριά από το κέντρο του Μπέργκαμο. Εκεί ξεκίνησε το κακό. Εκεί πήρε… φωτιά η νόσος του κορωνοϊού».

Η οικογένεια του Ερκολ στο Μπέργκαμο
Η οικογένεια του Ερκολ στο Μπέργκαμο

«Η Ελλάδα πήρε μέτρα γρήγορα -Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία αργήσαμε»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το αν υπάρχουν εκτιμήσεις πότε θα καταφέρει η κατάσταση να επανέλθει όπως πριν δηλώνει Δεν ξέρουμε τίποτε για το πότε θα κοπάσει όλο αυτό. Στις 2 Μάϊου είχαν πει θα χαλαρώσουν τα μέτρα κάπως. Θα δούμε, το θεωρώ δύσκολο. Πιθανότατα και όλο τον Μάιο θα παραμείνουμε σε αυτή την κατάσταση. Μακάρι να πάνε όλα καλά…». Τι πήγε όμως λάθος στην Ιταλία σε σύγκριση με την Ελλάδα που δείχνει να έχει χαμηλά νούμερα και να ελέγχει καλύτερη την κατάσταση; Ο ίδιος εκτιμά «Αργήσαμε πολύ, το ξαναλέω. Και εμείς στην Ιταλία και η Ισπανία και η Γαλλία. Η Ελλάδα έμαθα και είδα ότι πήρε γρήγορα μέτρα για να το αντιμετωπίσει. Ξύπνησε νωρίς και έσωσε την κατάσταση. Μακάρι να συνεχίσει να έχει χαμηλά νούμερα σε κρούσματα και νεκρούς.

Ο Ερκολ εργάζεται σε εξωτερικό χώρο και με βάση εντολής της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών φορά απαραίτητα φόρμα, μάσκες, γάντια και γυαλιά. «Για να κυκλοφορήσεις έξω, πρέπει να κατεβάσεις το αντίστοιχο έντυπο από το internet, να γράψεις τα στοιχεία, για να μπορείς να κυκλοφορείς. Υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί πιά. Κάθε μέρα γράφεις, τι θα κάνεις, που θα πας, από ποιο δρόμο και πόση ώρα χρειάζεται περίπου αυτό. Μέχρι να φτάσω κάθε μέρα στον προορισμό μου, βλέπω άδειους δρόμους που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν γεμάτοι.

Αδειος δρόμος στο Μπέργκαμο
Αδειος δρόμος στο Μπέργκαμο

«Το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση είναι 4.000 ευρώ»

Ποια είναι όμως τα μέτρα ασφαλείας; Ο ίδιος κάνει λόγο για πολύ αυστηρά μέτρα με μεγάλα πρόστιμα για όλους «Υπάρχει αστυνομία παντού. Και του κράτους και του Δήμου. Είναι πλέον 5-6 σώματα ασφαλείας ξεχωριστά. Πλέον, εφόσον δεν υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων, έβγαλαν τους οδηγούς στο δρόμο να ελέγχουν την κυκλοφορία πεζών. Στο σούπερ μάρκετ, πας απαραίτητα στο πιο κοντινό. Δεν μπορείς να πας όπου θες, σε όποιο θες. Αν βγεις έξω με το παιδί σου στο καρότσι για περίπατο είναι 4.000 πρόστιμο. Κάθε άσκοπη μετακίνηση πληρώνεται. Είτε με τα πόδια, είτε με το αυτοκίνητο. Και μετά όταν τελειώσει όλο αυτό, πρέπει να πας με δικηγόρο στην αρμόδια Αρχή να εξηγήσεις γιατί ήσουν έξω. Το πρόστιμο ήταν 202 ευρώ και υπήρχε αρκετός κόσμος έξω. Πλέον, εδώ και 15 ημέρες το πρόστιμο είναι 4.000 ευρώ και κυκλοφορούν ελάχιστοι. Πριν, έβλεπαν ήλιο και καλή μέρα και έβγαιναν όλοι έξω για βόλτα, για το οτιδήποτε. Πλέον, βλέπεις φορτηγά του Στρατού που κουβαλούν νεκρούς. Τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Την Κυριακή έχουμε Πάσχα και πολλοί θέλουν να βγουν να ψωνίσουν, να κάνουν βόλτα. Πρέπει όμως να σεβαστούν την κατάσταση. Είναι κρίσιμη φάση για την Ιταλία. Για να βγεις έξω, μπορείς να πας στο φαρμακείο, στο σούπερ μάρκετ και στην εργασία σου. Αν και πλέον τα σούπερ μάρκετ στα φέρνουν όλα σπίτι, οπότε πλέον και για αυτό δεν βγαίνουν τόσοι πολλοί. Αν δεν έχεις βενζίνη, δεν μπορείς να βάλεις. Μόνο αν πηγαίνεις για δουλειά μπορείς να πας να βάλεις. Αν έχεις σκύλο μόνο έξω από το σπίτι μπορείς να τον βγάλεις, με το χαρτί από το internet».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αδειος κεντρικός δρόμος στο Μπέργκαμο
Αδειος κεντρικός δρόμος στο Μπέργκαμο

«Στο Μπέργκαμο δεν γίνονται κηδείες, παίρνεις μόνο τη στάχτη...»

Συνεχίζοντας περιγράφει μια θλιβερή εικόνα που μόνο σε ταινία θρίλερ μπορείς να δεις. Και όμως τώρα είναι καθημερινότητα στην ιταλική πόλη του Βορρά. «Νομίζω ότι μετά από αυτά τα αυστηρά μέτρα, η κατάσταση θα ηρεμήσει αρκετά. Μέρα παρά μέρα βλέπουμε φορτηγά του Στρατού με νεκρούς, που τους κουβαλάνε για κάψιμο. Στα νεκροταφεία τους βάζουν τον έναν, πάνω στον άλλο. Δεν μπορείς να πας σε κηδεία. Μετά το τέλος της κατάστασης αυτής, οι οικογένειες θα πάρουν σε ένα δοχείο την στάχτη του ανθρώπου τους. Οι εκκλησίες είναι τελείως κλειστές, ο παπάς στο Μπέργκαμο κάνει λειτουργία μόνος του και την μεταδίδει μέσω βίντεο στα social media και την τηλεόραση. Η Βόρεια Ιταλία έχει μεγάλο πρόβλημα. Το Μιλάνο, το Μπέργκαμο, η Μπρέσια. Στην Ρώμη είναι πιο χαλαρά, μπορείς να πας για περίπατο. Είναι… άλλο κράτος εκεί» λέει χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία ο Ερκολ μιλώντας στο iefimerida.gr υπογραμμίζει πως η ίδια του η οικογένεια αντιμετωπίζει την κατάσταση στο σπίτι τονίζοντας «Εγώ έχει συνέχεια στο σπίτι τα τρία παιδιά μου. Η σύζυγος μου εργάζεται σε οδοντιατρείο και πάει λίγες ημέρες. Τα παιδιά μου είναι δύο κορίτσια 22 και 20 ετών, και ο γιος μου είναι 15. Υπάρχει φόβος, μα περισσότερο κούραση. Είναι κλεισμένα πόσο καιρό μέσα. Το πρωί κάνουν μαθήματα στο internet με τους καθηγητές τους μέσω Skype τα 2 κορίτσια για το Πανεπιστήμιο. Το απόγευμα έχουν ελεύθερο χρόνο. Η ηλικία αυτή είναι δύσκολη, είναι 40-45 μέρες μέσα πια. Θα τελειώσει αυτό κάποια στιγμή σύντομα. Ο κορωνοϊός δεν έχει πόδια. Αν κυκλοφορούμε εμείς, θα εξαπλώνεται και αυτό. Θα τελειώσει αυτό αν δεν κυκλοφορούμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός Μπέργκαμο Ιταλία νεκροί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ