Θα μπορούσε η υιοθέτηση ενός νέου ονόματος να βελτιώσει την τύχη σας; Ορισμένες κινεζικές κοινότητες το πιστεύουν.
Ένα απόγευμα τον Απρίλιο, οι χειρότεροι φόβοι της Μάντυ Πανγκ έγιναν πραγματικότητα. Την κάλεσε στο zoom το αφεντικό της. Τα νέα δεν ήταν καλά. Λόγω της οικονομικής ύφεσης από την πανδημία, απολύθηκε από τη δουλειά της στον τομέα του μάρκετινγκ.
Θυμωμένη και πληγωμένη, η 29χρονη από το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στο σπίτι της και άρχισαν να της έρχονται αναμνήσεις από τις προηγούμενες δουλειές της και από την «κακή τύχη» της, που φαίνεται να την κρατά ομήρο. Ένα μήνα αργότερα, ψάχνοντας ακόμα για δουλειά, η Πανγκ αποφάσισε ότι ήξερε τι πρέπει να κάνει: αλλάξτε το νόμιμο όνομά της σε μια προσπάθεια να ξεφορτωθεί την κακή της τύχη και να βελτιώσει τις μελλοντικές της προοπτικές.
«Ο φίλος της μητέρας μου μου είπε ότι το νέο όνομα μπορεί να με βοηθήσει να κρατήσω μακριά τους “ανούσιους ανθρώπους”», αυτούς δηλαδή που έχουν αρνητική επιρροή στη ζωή της, είπε.
Στην παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα, η έννοια πίσω από τα ονόματα είχε πάντα τεράστια σημασία. Οι κινεζικές κοινότητες σε όλη την Ανατολική Ασία πιστεύουν ότι ένα όνομα μπορεί να επηρεάσει την τύχη του ατόμου σε κάθε πτυχή της ζωής του, από την υγεία και τον έρωτα, έως τα οικονομικά και την ακαδημαϊκή απόδοση. Καθώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να πλήττει σκληρά την οικονομία, άνθρωποι όπως η Πανγκ που βρίσκουν τους εαυτούς να μένουν χωρίς δουλειά, όχι μόνο ανανεώνουν τα βιογραφικά τους, αλλά επίσης απευθύνονται σε μελλοντολόγους για συμβουλές σχετικά με το αν ένα νέο όνομα μπορεί να αλλάξει το μέλλον τους.
«Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι υπάρχουν 10 πράγματα που αποφασίζουν το πεπρωμένο τους», λέει ο Lee Shing-chak, ένας από τους πιο γνωστούς επαγγελματίες του Χονγκ Κονγκ στο Φενγκ Σούι. «Εκτός από τη στιγμή της γέννησης ή τις καλές πράξεις, το όνομα κάποιου πιστεύεται ότι είναι ένας από τους παράγοντες της εξίσωσης».
Σύμφωνα με αυτήν την αρχαία πεποίθηση για τη ροή και την ισορροπία της ενέργειας, ένα μωρό παίρνει το όνομά του, μετά από προσεκτική ανάλυση της ακριβούς ώρας γέννησης και με βάση ποια από τα βασικά στοιχεία των κινεζικών χαρακτήρων (φωτιά, ξύλο, νερό, μέταλλο και γη) συμπίπτουν στο αστρολογικό ημερολόγιο. Εκτός από το να ακούγεται ωραίο και να έχει έναν ευοίωνο αριθμό χαρακτήρων, το όνομα θα πρέπει να «εξισορροπεί» τα στοιχεία, για να βελτιώσει την τύχη του ατόμου.
Έτσι, η θεωρία είναι ότι εάν τα πράγματα πάνε στραβά αργότερα στη ζωή, μπορείτε να εισαγάγετε ένα νέο στοιχείο για να επιδιορθώσετε κάποια από την ανισορροπία που σας προκαλεί κακή τύχη.
Κάθε μελλοντολόγος, έχει τη δική του ερμηνεία της αστρολογίας και του φενγκ σούι. Η μάντισσα της Πανγκ, για παράδειγμα, την συμβούλεψε να αλλάξει έναν από τους κινεζικούς χαρακτήρες με το όνομά της, σε έναν άλλο που σημαίνει «προσθήκη», για να ενισχύσει την καλή τύχη της.
Ομοίως, ο Chin Foukin, από το Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, ήταν περίπου τεσσάρων ετών όταν πρόσθεσε ένα χαρακτήρα μεταλλικού στοιχείου στο όνομά του. Είχε προσβληθεί από αναπνευστική νόσο για μήνες και δεν είχε αναρρώσει παρά το γεγονός ότι είχε δει αρκετούς γιατρούς. Η μητέρα του άλλαξε το όνομά του για να αντισταθμίσει την έλλειψη μεταλλικού στοιχείου στο φενγκ σούι του, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ανακάμψει με την εξισορρόπηση των στοιχείων.
«Η ασθένειά μου έφυγε μυστηριωδώς μετά από αυτό και η μητέρα μου πίστευε ότι η αλλαγή του ονόματός μου ήταν ένας από τους λόγους για την ανάρρωσή μου», λέει ο 24χρονος. Ωστόσο, είναι πιο σκεπτικός για το αν η αλλαγή του ονόματός του ήταν πραγματικά η πανάκεια του. «Αυτό που εικάζω, ήταν ότι το ανοσοποιητικό μου σύστημα βελτιώθηκε όταν μεγάλωσα».
Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι αυτές οι δεισιδαιμονίες έχουν πραγματικό αποτέλεσμα, οι αλλαγές ονόματος μπορούν να έχουν ισχυρό αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει με το εικονικό φάρμακο (placebo), σύμφωνα με τον Zhang Yan, αναπληρωτή καθηγητή μάρκετινγκ στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Ο Yan έχει κάνει εκτενή έρευνα σχετικά με την ψυχολογία πίσω από τις προληπτικές τελετουργίες.
«Οι άνθρωποι λαχταρούν για μια αίσθηση ελέγχου, ειδικά κατά τη διάρκεια της αβεβαιότητας. Η αλλαγή των ονομάτων μπορεί να δώσει στους ανθρώπους μια αίσθηση ελέγχου που θέλουν, σαν να μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων, αρκεί να μπορούν να αλλάξουν το όνομα. Δεν θα βοηθούσε αντικειμενικά, αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι μια τέτοια αίσθηση ελέγχου μπορεί να χαλαρώσει το άγχος, είναι πιθανό αυτή η πράξη να συμβάλει θετικά στην μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να ενεργούν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», λέει.
Στο Χονγκ Κονγκ, η οικογένεια της Laura Yip είναι πεπεισμένη ότι στην 23χρονη άρχισαν να πηγαίνουν πιο καλά τα πράγματα, αφού ακολούθησε τις συμβουλές τους για να αλλάξει το όνομά της σε ηλικία 18 ετών. «Όλη η οικογένειά μου πιστεύει στο φενγκ σούι, και το κάνω κι εγώ, κάπως. Ο θείος μου, είπε ότι είναι πιο εύκολο για μένα να παντρευτώ αν αλλάξω το όνομά μου, ενώ η μαμά μου ήθελε να έχω καλύτερη τύχη μεγαλώνοντας».
Η Yip, της οποίας το κινέζικο όνομα ήταν Yip On Yu, έδωσε τις λεπτομέρειες των γενεθλίων της σε μία μάντισσα, η οποία της πρόσφερε το νέο της όνομα, μετά από «διαβούλευση με τους θεούς». Το νέο της όνομα, Yip Shun Yu, το οποίο λέει ότι της αρέσει πολύ, έχει σκοπό να εξισορροπήσει τα στοιχεία της ζωής της και να τη βοηθήσει με την τύχη της, στις διαπροσωπικές της σχέσεις.
Η όλη διαδικασία δεν ήταν φθηνή, της κόστισε περίπου 15.000 HK $ (1.930 δολ., 1.440 λίρες), συμπεριλαμβανομένων 500 HK $ για την καταχώριση της νομικής της αλλαγής ονόματος. Πιστεύει όμως ότι άξιζε τον κόπο. «Συνήθιζα να είμαι πολύ άγρια όταν ήμουν νεότερη, και οι δύο [η μητέρα και ο θείος της] μου είπαν ότι έγινα πιο “κοριτσίστικη” και πιο “γλυκομιλούσα” αφού άλλαξα το όνομά μου. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρη ότι το νέο όνομα ήταν ο λόγος, αλλά έγινα πιο κοινωνική και ευγενική αφού άρχισα να δουλεύω».
Η Yip λέει ότι η μητέρα της χρησιμοποιεί το όνομά της τουλάχιστον δύο φορές το πρωί, για να το κάνει να λειτουργήσει καλύτερα. «Μου είπεν ότι είναι πιο αποτελεσματικό εάν οι άνθρωποι καλούν το νέο όνομα πιο συχνά, γι' αυτό ζήτησα από τους φίλους μου να με καλούν με το νέο μου».
Ανεπίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι αυτή η τάση αλλαγής ονόματος συμβαίνει σε περιόδους αβεβαιότητας σε άλλα μέρη της Ανατολικής Ασίας, όπου ασκούνται οι κινεζικές παραδόσεις. Για παράδειγμα, οι αναφορές δείχνουν ότι σχεδόν 150.000 Νοτιοκορεάτες υπέβαλαν αίτηση για να αλλάξουν τα ονόματά τους το 2016 όταν η χώρα κατέγραψε υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Φέτος, η παγκόσμια οικονομία γνώρισε τεράστια κάμψη, με πολλές χώρες να σημειώνουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Τον Σεπτέμβριο, το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε το υψηλότερο εποχιακό ποσοστό ανεργίας σε σχεδόν 16 χρόνια. Αυτή η πανδημική επίπτωση έρχεται πάνω από μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για αλλαγή ονόματος αυξάνεται ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, 1.252 άτομα υπέβαλαν αίτηση για αλλαγή ονόματος στο Χονγκ Κονγκ και 1.600 το ίδιο το 2019, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για το πόσοι το έκαναν μόνο για να βελτιώσουν την τύχη τους.
Αλλά η Mak Ling-ling, μία άλλη γνωστή επαγγελματίας του feng shui στο Χονγκ Κονγκ, λέει ότι η ζήτηση για συμβουλές της σχετικά με τη μετονομασία, ήταν υψηλή τα τελευταία χρόνια και ότι μεταξύ των ενηλίκων «περίπου 60 έως 70% ήρθε σε μένα για να απαλλαγούμε από την κακή τους τύχη». Λέει ότι ένα νέο όνομα μπορεί να βοηθήσει στην «προσαρμογή της αύρας του ατόμου» μετά από σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως η απώλεια εργασίας. «Το όνομα κάποιου, είναι παρόμοιο με τα ρούχα του - αντιπροσωπεύει την προσωπικότητα και πιθανώς την τάξη. Ειδικά στην Κίνα, πολλοί θέλουν τα ονόματά τους να ακούγονται πιο μοντέρνα και λιγότερο κοινά, ώστε να μπορούν να ξεχωρίζουν στο πλήθος όταν αναζητούν δουλειές».
Αλλά η Mak προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι που αλλάζουν τα ονόματά τους επιδιώκοντας να αλλάξουν εντελώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους ή να επιτύχουν έναν συγκεκριμένο στόχο είναι πιθανό να μην πάρουν αυτό που θέλουν. «Μερικοί γονείς θέλουν να αλλάξουν τα ονόματα των απογόνων τους, ώστε να φτάσουν στην κορυφή της τάξης. Είναι απίθανο. Η αλλαγή του ονόματος μπορεί να βοηθήσει να φέρει την τύχη σε μια νέα κατεύθυνση, αλλά σίγουρα δεν υπερβαίνει τις θεμελιώδεις δυνατότητες κάποιου», αναφέρει.
Η Πανγκ έχει αμφιβολίες εάν το νέο της όνομα άλλαξε τα πράγματα γι 'αυτήν, καθώς η τύχη της στην καριέρα της δεν έχει βελτιωθεί μέχρι τώρα: άφησε τη νέα της δουλειά στα μέσα Νοεμβρίου αφού εργάστηκε εκεί για περισσότερο από ένα μήνα. «Δεν σκοπεύω να εργαστώ ξανά φέτος. Θα επικεντρωθώ στη μελέτη», λέει.
Εν τω μεταξύ, ο Ζανγκ προειδοποιεί τους αναζητούντες δουλειά στο Χονγκ Κονγκ, ότι δεν πρέπει να βασίζονται πάρα πολύ σε ένα νέο όνομα για να βελτιώσουν τις προοπτικές τους, δηλώνοντας πως «Δεν είναι κακό να αλλάζουμε ονόματα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μια προληπτική ενέργεια που δεν θα άλλαζε την πιθανότητα [σε μια κατάσταση]. Πρέπει ακόμα να δουλέψεις σκληρά για να κάνεις τα πράγματα καλύτερα».