Ένα τραγανό κέικ βατόμουρου με νόστιμη σφιχτή επιφάνεια από πλιγούρι και ζάχαρη, ένα έργο τέχνης στη ζαχαροπλαστική
Το βίντεο της Καμίλα Χαμίντ έχει προβληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές. Η 30χρονη βγάζει τα προς το ζην με συνταγές για κέικ, μπισκότα και παγωτά και είναι διάσημη στη Σουηδία. Παρόλα αυτά, η influencer με το αρχαιοπρεπές σουηδικό όνομα Καμίλα νιώθει εδώ και καιρό ότι δεν ανήκει σ' αυτή την κοινωνία.
«Το να με λένε Καμίλα, να μεγαλώνω με γονείς από χώρες της Βόρειας Αφρικής στη Στοκχόλμη με δυσκολεύει να βρω την ταυτότητά μου. Όσο δεν ανοίγω το στόμα μου και δεν τους λέω το όνομά μου, οι περισσότεροι νομίζουν ότι γεννήθηκα σε άλλη χώρα ή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ασπάσθηκα το Ισλάμ αργότερα στη ζωή μου. Στη Σουηδία λένε πως είμαι μετανάστρια δεύτερης γενιάς, στο Μαρόκο με φωνάζουν «η Σουηδέζα» αναφέρει το ρεπορτάζ της DW.
Φορώντας τα αποφόρια
Η ζαχαροπλαστης Καμίλα Χαμίντ ήταν πρόσφατα καλεσμένη στο σουηδικό ραδιόφωνο σε ένα ειδικό πρόγραμμα, όπου οι καλεσμένοι μπορούν να μιλήσουν για την ιστορία τους για μια ώρα και γράφουν μόνοι τους το κείμενο.
«Η μητέρα μου πάντα έλεγε: 'Οι άνθρωποι έχουν τόσα πολλά χρήματα, πετούν εντελώς καινούργια πράγματα'. Κάθε Κυριακή εμείς - δηλαδή η μητέρα μου, εγώ και τα τρία μικρότερα αδέρφια μου - κατεβαίναμε στο υπόγειο όπου ήταν οι κάδοι με τα σκουπίδια. Πλέναμε καλά τα ρούχα που βρίσκαμε, ήταν μετά σαν καινούργια και κανείς δεν ήξερε που τα βρήκαμε. Το μισούσα αυτό».
Μεγάλωσε με τα αδέρφια της και τη μητέρα της, ο πατέρας της εγκατέλειψε νωρίς την οικογένεια. Η Καμίλα έπρεπε να βοηθήσει στο σπίτι. Καινούργια ρούχα, διακοπές, όλα αυτά τα ξέρει μόνο από ιστορίες άλλων παιδιών. Πάντα της άρεσε να ψήνει γιατί τα κέικ από το ζαχαροπλαστείο ήταν πολύ ακριβά.
Το όνειρο της κομμώτριας, ο φούρνος, η ζαχαροπλαστική, το ίντερνετ
Ήθελε να γίνει όμως κομμώτρια. Η μητέρα της Καμίλα δεν το επέτρεψε. Η οικογένεια δεν μετακόμισε στην Ευρώπη για αυτό. Πίστευε ότι η Καμίλα θα σπούδαζε ιατρική. Τελικά μετά από διάφορες παρακαμπτήριους έκανε μια μαθητεία ως αρτοποιός κι ασχολήθηκε με το διαδίκτυο. Το 2016 ο ιστότοπός της βραβεύτηκε ως blog της χρονιάς αν και η Καμίλα δεν είχε ανεβάσει ούτε μια φωτογραφία της μέχρι τότε.
Κανείς δεν ήξερε ότι πίσω από το σουηδικό όνομα Καμίλα υπήρχε μια γυναίκα με μαντίλα. Όταν το πρόσωπό της δημοσιοποιήθηκε στην τελετή απονομής ήταν σίγουρη πως το μίσος στο διαδίκτυο δεν θα αργούσε να εμφανιστεί.
Συνειδητοποίησε όμως πως αυτό δεν ήταν αλήθεια. Δεν υπήρχε μίσος. Μόνο καλά λόγια και συγχαρητήρια. Το μίσος είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Τώρα πια νιώθει κομμάτι αυτής της κοινωνίας και κατάφερε το πιο σημαντικό. Να ξεφύγει από τη φτώχεια.
φωτογραφίες: mykitchenstories.se