Joan: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη διαβόητη κλέφτρα που κατάπινε διαμάντια -Πού βρίσκεται σήμερα - iefimerida.gr

Joan: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη διαβόητη κλέφτρα που κατάπινε διαμάντια -Πού βρίσκεται σήμερα

Η Sophie Turner ως Joan Hannington
Η Sophie Turner ως Joan Hannington
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η σειρά «Joan», που έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2024, αφηγείται την ιστορία της Βρετανίδας κλέφτρας κοσμημάτων Joan Hannington.

Η ίδια η Joan Hannington αποκαλεί τον εαυτό της ως την «πιο διαβόητη κλέφτρα κοσμημάτων της Βρετανίας».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η ζωή της Hannington βρισκόταν σε μεγάλη αναταραχή. Είχε εγκαταλείψει τον φερόμενο ως βίαιο σύζυγό της, τον καταδικασμένο ένοπλο ληστή Ray Pavey, και η κόρη της, Debbie, είχε δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια. Θέλοντας απεγνωσμένα να αλλάξει τη ζωή της, βρήκε δουλειά σε ένα κοσμηματοπωλείο στο Λονδίνο και άρχισε να κλέβει από το χρηματοκιβώτιο του καταστήματος. Δεν έβαζε, όμως, τα διαμάντια στις τσέπες ή στην τσάντα της. Τα έκλεβε καταπίνοντάς τα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η καλύτερη τράπεζα στον κόσμο είναι η κοιλιά σου. Η καλύτερη θυρίδα ασφαλείας που εφευρέθηκε», έγραψε η Hannington στα απομνημονεύματά της «I Am What I Am» το 2002.

Η ίδια ανέπτυξε γρήγορα τις «ικανότητές» στην κλοπή κοσμημάτων, κυρίως μετά τη γνωριμία της με τον σύζυγό της Benny Boisie, κατά κόσμον Ronald Thomas Hannington, έναν έμπορο αρχαιοτήτων, ο οποίος της έμαθε περισσότερα για την... τέχνη της κλοπής.

Η μίνι σειρά «Joan» του CW και του ITV, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 2 Οκτωβρίου και στην οποία πρωταγωνιστεί ηSophie Turner («Game of Thrones»), βασίζεται στα απομνημονεύματα της Hannington του 2002.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πήρα πολλά ανέκδοτα από το βιβλίο, αλλά πραγματικά ελπίζω -και νομίζω ότι το κατάφερα από την αντίδραση της Joan όταν το είδε- να αποτυπώσω τη συναισθηματική αλήθεια της ως χαρακτήρα» δήλωσε στο Cosmopolitan η δημιουργός της σειράς, Anna Symon, η οποία συνεργάστηκε με τη Hannington για να γράψει το σενάριο.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα πραγματικά γεγονότα που ενέπνευσαν τη δημιουργία της σειράς «Joan».

Είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία η σειρά «Joan»;

Ναι, η «Joan» βασίζεται στα απομνημονεύματα της Joan Hannington του 2002 «I Am What I Am: The True Story of Britain's Most Notorious Jewel Thief» («Είμαι αυτό που είμαι: Η αληθινή ιστορία της πιο διαβόητης κλέφτρας κοσμημάτων της Βρετανίας»).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Hannington γεννήθηκε το 1957 από Ιρλανδούς γονείς, προερχόμενους από την εργατική τάξη. Ήταν ένα από τα έξι παιδιά της οικογένειας και ζούσε στο East End του Λονδίνου. Το έσκασε από το σπίτι της σε ηλικία 13 ετών ύστερα από χρόνια σωματικής κακοποίησης από τον πατέρα της, όπως υποστηρίζει.

Σε ηλικία 17 ετών παντρεύτηκε τον καταδικασμένο για ένοπλη ληστεία Ray Pavey. Μαζί, το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, την Ντέμπι. Η Hannington χώρισε τελικά από τον Pavey, ο οποίος φέρεται να είχε γίνει βίαιος, ενώ για την Debbie βρέθηκαν ανάδοχοι γονείς.

Θέλοντας απεγνωσμένα να αλλάξει τη ζωή της και να ανακτήσει την επιμέλεια της Ντέμπι, έπιασε δουλειά σε ένα ακριβό κοσμηματοπωλείο στο Λονδίνο. Η πρόσβαση στο χρηματοκιβώτιο του καταστήματος αποτελούσε μια ευκαιρία για γρήγορο πλουτισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μια μέρα με έστειλαν στο χρηματοκιβώτιο στο πίσω μέρος του καταστήματος, όπου δεν λειτουργούσαν οι κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, για να μαζέψω μερικά διαμάντια. Άνοιξα το χρηματοκιβώτιο και είδα δίσκους με λαμπρές λευκές πέτρες να λάμπουν», έγραψε στο βιβλίο της το 2024. «Με την καρδιά μου να καλπάζει, άρπαξα μια χούφτα διαμάντια από κάθε δίσκο και τα κατάπια. Δεν το ήξερα εκείνη τη στιγμή, αλλά είχα καταπιεί πέτρες αξίας περίπου 800.000 λιρών».

Η πρωταγωνίστρια Sophie Turner με την πραγματική Joan
Η πρωταγωνίστρια Sophie Turner με την πραγματική Joan / Φωτογραφία: Facebook

Περίπου 12 ώρες αργότερα, τα διαμάντια πέρασαν από τον οργανισμό της και η Χάνινγκτον τα αποστείρωσε σε ένα μπολ με τζιν. Το κατάστημα δεν κατάλαβε ποτέ ότι έλειπαν αποθέματα και η Hannington πούλησε μερικά σε εμπόρους πολύτιμων λίθων πριν κρύψει τα υπόλοιπα σε ένα τενεκεδάκι, το οποίο έθαψε κοντά στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο.

Η Hannington παραιτήθηκε από το κοσμηματοπωλείο λίγους μήνες αργότερα και τελικά γνώρισε τον έμπορο αρχαιοτήτων και έμπειρο κλέφτη Boisie. Ήταν 17 χρόνια μεγαλύτερός της και της έμαθε τα πάντα, από την απάτη με επιταγές και πιστώσεις μέχρι την παραχάραξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Boisie και η Hannington έγιναν ο ορισμός των συνεργατών στο έγκλημα, διευθύνοντας μαζί μια εγκληματική επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων - κλέβοντας, γράφοντας πλαστές επιταγές και διακινώντας ψεύτικες αντίκες. Η Hannington τελειοποίησε τις ικανότητές της στην κλοπή κοσμημάτων, μεταμφιεσμένη συχνά για να επισκέπτεται κοσμηματοπωλεία.

Ενώ βρισκόταν εκεί, δοκίμαζε διάφορα διαμαντένια δαχτυλίδια και απομνημόνευε τις λεπτομέρειες ενός δαχτυλιδιού. Αφού έφτιαχνε ένα ψεύτικο δαχτυλίδι, επέστρεφε στο κατάστημα και έκανε την ανταλλαγή - προσποιούμενη ότι φταρνιζόταν και καταπίνοντας το δαχτυλίδι, πριν παραδώσει το ψεύτικο δαχτυλίδι πίσω στον πωλητή.

«Έφευγα από το κατάστημα με ένα αίσθημα εκστασιασμού. Ποτέ δεν ένιωσα ένοχη. Ήξερα ότι τα κοσμήματα και οι αντίκες ήταν ασφαλισμένα και έκλεβα μόνο από ανθρώπους που μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά», έγραψε η Hannington στο βιβλίο της το 2002.

«Το να καταπίνω διαμάντια ήταν η ζωή μου, το κέφι μου, το ναρκωτικό μου. Ήταν το μόνο πράγμα που μου άρεσε πραγματικά να κάνω για μένα, είχα ένα χάρισμα. Ο κόσμος ήταν η σκηνή μου και έπαιζα τους ρόλους μου στην εντέλεια» συνέχισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζευγάρι ξόδευε τα εκατομμύριά του σε αυτοκίνητα, ρούχα και ακριβά ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Η Χάνινγκτον έγραψε ότι κάποτε είχε «11 γούνινα παλτό και 2.000 ζευγάρια παπούτσια».

Το 1980, σε ηλικία 24 ετών, η Hannington συνελήφθη για χρήση κλεμμένου βιβλιαρίου επιταγών. Καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση, αλλά, πριν παρουσιαστεί στις φυλακές Holloway, παντρεύτηκε τον Boisie. Η μόνη άλλη φορά που συνελήφθη ποτέ η Hannington ήταν όταν έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να επισκεφθεί την Debbie σε ανάδοχη οικογένεια.

Σύμφωνα με το Luxury London, βρήκε ακόμη μια δουλειά σε κοσμηματοπωλείο, μετά την αποφυλάκισή της από το Holloway, και συνέχισε να καταπίνει διαμάντια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Hannington, η οποία είχε κερδίσει το παρατσούκλι «Η Νονά», άφησε πίσω της το εγκληματικό της παρελθόν μετά τον θάνατο του Boisie, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια έκρηξη, ενώ φέρεται να προσπαθούσε να κάψει ένα σπίτι για τα χρήματα της ασφάλειας.

Αποφάσισε να γίνει «τίμια» για τον γιο της, τον Benny, τον οποίο είχε αποκτήσει με τον Boisie το 1987.

«Είχα περισσότερα από αρκετά χρήματα για μια ζωή. Πούλησα τα παλαιοπωλεία του Boisie, άδειασα το σπίτι μου και άρχισα από την αρχή στο Islington, στο βόρειο Λονδίνο» είπε σε συνέντευξή της το 2003 στην εφημερίδα Scottish Daily Record, σύμφωνα με τη Mirror.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι βλέπουμε στο «Joan»;

Η σειρά «Joan» του ITV και του CW ακολουθεί την ιστορία της Hannington. Η πρωταγωνίστρια, την οποία υποδύεται η Sophie Turner, εγκαταλείπει τον βίαιο σύζυγό της, Gary (Nick Blood), και βάζει την κόρη της, Kelly (Mia Millichamp-Long), σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς αδυνατεί να τη συντηρήσει.

Πρόθυμη να κάνει τα πάντα για να ξανασμίξει με την κόρη της, η Hannington βρίσκει δουλειά σε ένα κοσμηματοπωλείο και εκμεταλλεύεται την απεριόριστη (και χωρίς επίβλεψη) πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο της εταιρείας. Αρχίζει να κλέβει διαμάντια καταπίνοντάς τα.

Όταν γνωρίζει έναν άνδρα ονόματι Boisie (Frank Dillane), έναν κλέφτη που κάνει μαύρη εργασία ως έμπορος αρχαιοτήτων, η Hannington ξεκινά μια ζωή μέσα στην παρανομία, καταπίνει αμέτρητα κοσμήματα και κερδίζει εκατομμύρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέντευξή της στο Telly Visions, η δημιουργός Anna Symon μίλησε για τη συνεργασία της με την πραγματική Joan Hannington στην τηλεοπτική σειρά.

«Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά, μου είπε: "Δεν θέλω να διηγηθείτε την ιστορία μου στην οθόνη αν δεν δραματοποιήσετε ή αν δεν αναδείξετε με κάποιον τρόπο την παιδική μου ηλικία, γιατί νομίζω ότι αυτό εξηγεί κάποιες από τις αποφάσεις που πήρα". Το είπε αυτό αρκετά ξεκάθαρα», δήλωσε η Symon στο πρακτορείο. «Θα το έκανα αυτό ούτως ή άλλως, γιατί ήθελα ο κόσμος να ξέρει από πού προέρχεται αυτός ο χαρακτήρας».

Η Hannington ενέκρινε αργότερα τη μυθιστορηματική περιγραφή της ζωής της στο «Joan». «Νομίζω ότι όλοι εδώ με γνωρίζουν αρκετά καλά για να ξέρουν ότι αν δεν μου άρεσε, θα το έλεγα. Είναι φανταστικό. Όλοι οι ηθοποιοί -οι μεγάλοι ρόλοι, οι μικροί ρόλοι- οι σεναριογράφοι, όλοι τους έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά» δήλωσε στην πρεμιέρα, σύμφωνα με το Digital Spy.

Πόσα διαμάντια έκλεψε η Joan Hannington

Η ίδια η Hannington δεν είναι σίγουρη για το πόσα διαμάντια κατάπιε ή πόσα κοσμήματα κατάφερε να ανταλλάξει με ψεύτικα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα απομνημονεύματά της το 2002, κατάπιε περίπου 20 διαμαντένια δαχτυλίδια και αντάλλαξε διαμαντένια βραχιόλια αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου λιρών με πλαστά στο δεύτερο κοσμηματοπωλείο που την απασχολούσε. Αυτό ήταν επιπλέον των λίθων, αξίας άνω των 800.000 λιρών, που έκλεψε από το πρώτο κατάστημα.

«Ο Μπένι κι εγώ συγκεντρώναμε χιλιάδες λίρες την εβδομάδα σε κλεμμένους πολύτιμους λίθους, τους οποίους κρύβαμε σε μια τράπεζα σε ιδιωτικές θυρίδες», δήλωσε η Hannington στη Scottish Daily Record για την εγκληματική της συνεργασία με τον Boisie. «Δεν είχα ιδέα για τη συνολική αξία των μετρητών και των περιουσιακών μας στοιχείων, αλλά πρέπει να ήταν εκατομμύρια».

Πού βρίσκεται τώρα η Joan Hannington

Παρά τις προσπάθειές της, η Hannington δεν ανέκτησε ποτέ την επιμέλεια της Debbie. Επίσης, δεν εξέτισε ποτέ ποινή φυλάκισης που σχετίζεται με την κλοπή κοσμημάτων. Σήμερα, η Hannington ζει στη νότια ακτή της Αγγλίας με τα δύο σκυλιά της και παραμένει κοντά στον γιο της Benny, ο οποίος έχει πλέον μια δική του κόρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπράβο στην όμορφη μαμά μου. Μια πραγματική πολεμίστρια, ένας αληθινός στρατιώτης και μια σοβαρή γυναίκα. Το να βλέπεις τη ζωή σου σε ταινία είναι σουρεαλιστικό. Μια συναισθηματική μέρα. Μας έκανες όλους περήφανους βασίλισσα» έγραψε ο γιος τής Hannington, ένας μουσικός που ακούει στο όνομα Benny Banks, στο Instagram τον Σεπτέμβριο του 2024 μαζί με μια φωτογραφία από την πρεμιέρα της «Joan».

Σύμφωνα με το Luxury London, η Hannington εξακολουθεί να υποφέρει από έλκος μετά από χρόνια κατάποσης διαμαντιών.

«Δεν εφησυχάζω με αυτό. Έχω ζήσει μια συγκεκριμένη ζωή, παρόλο που είμαι συνταξιούχος εδώ και 40 χρόνια. Όλα αυτά έγιναν τη δεκαετία του '80, και τώρα, στα 68 μου, κάθομαι εδώ με τον γιο μου και την εγγονή μου - δεν είμαι άνθρωπος της showbiz, είμαι πολύ ιδιωτικός άνθρωπος και το βρίσκω εκπληκτικό», δήλωσε η διαβόητη κλέφτρα στην πρεμιέρα, σύμφωνα με το Digital Spy.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2024 η Χάνινγκτον δημοσίευσε τα δεύτερα απομνημονεύματά της, με τίτλο «Joan: The True Story of Britain's Most Notorious Diamond Thief».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ