Αν ζούσε, αυτή την εβδομάδα θα γινόταν 60. Χάθηκε μόλις στα 38 του χρόνια, σε ένα τραγικό δυστύχημα με αεροπλάνο, ακολουθώντας την κατάρα της οικογένειας Κένεντι. Ο λόγος για τον Τζον Κένεντι junior, τον αποκαλούμενο και «πρίγκιπα της Αμερικής».
Ο όμορφος γιος του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι πέθανε πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, αλλά η κληρονομιά του συνεχίζεται, με τους φίλους και τους συναδέλφους να τιμούν την ημέρα της γέννησής του, υπενθυμίζοντας τη σύντομη ζωή του.
«Η κληρονομιά που άφησε πίσω του είναι το ερώτημα τι πραγματικά θα είχε γίνει στη ζωή του, αν ζούσε», δήλωσε ο πρώην βοηθός εισαγγελέα του Μανχάταν, Μπράιαν Στέιλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Κένεντι. «Αλλά νομίζω ότι η Αμερική και ίσως ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος», αν είχε ζήσει περισσότερο.
Τζον Κένεντι Τζούνιορ: Ο πρίγκιπας των ΗΠΑ που «έφυγε» στα 38 του
Στα 38 του χρόνια, ο JFK Jr. είχε εργαστεί ως δικηγόρος, εξέδωσε ένα περιοδικό και εργάστηκε στα media, στο επίκεντρο των οποίων βρισκόταν από την πρώτη ημέρα της γέννησής του. Η ζωή του τελείωσε απότομα στις 16 Ιουλίου 1999,
όταν το ιδιωτικό αεροσκάφος που πιλόταρε κατέπεσε στον Ατλαντικό, παρασύροντας στον θάνατο τη σύζυγό του, Κάρολιν Μπεσέτ, και την αδελφή της, Λόρεν Μπεσέτ.
Ο JFK Jr. γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1960, μόλις δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του πατέρα του. Το ψευδώνυμο «John-John» δόθηκε από έναν δημοσιογράφο που αναφέρθηκε στο μωρό τότε Τζον έτσι, κατά λάθος, και έγινε το αγαπημένο παρατσούκλι που χρησιμοποιούσαν τα media για εκείνον, αν και η οικογένειά του δεν το υιοθέτησε ποτέ.
Ο John Jr. μεγάλωσε στον Λευκό Οίκο μέχρι τη δολοφονία του πατέρα του το 1963. Στα τρίτα γενέθλιά του απεικονίστηκε σε μια θρυλική φωτογραφία, η οποία και τον στιγμάτισε: Να αποδίδει τον τελευταίο χαιρετισμό στον νεκρό πατέρα του, πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Μετά τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κ. Κένεντι το 1968, η Τζάκι Κένεντι μαζί με τον Τζον και τη μεγαλύτερη αδελφή του, Κάρολιν, μετακόμισαν εκτός ΗΠΑ, φοβούμενοι για τη ζωή τους. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση, και η οικογένεια μετακόμισε και ζούσε μεγάλο μέρος του χρόνου στον Σκορπιό.
Ο JFK Jr. φοίτησε κυρίως σε σχολεία του Μανχάταν. Μετά την αποφοίτησή του, ταξίδεψε πολύ, συμμετέχοντας σε εθελοντικές δράσεις, πριν φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Μπράουν, όπου συνέχισε την πολιτική ανάμειξη, ασχολούμενος περισσότερο με τον αγώνα για πολιτικά δικαιώματα και τον έλεγχο των όπλων.
Στη σύντομη ενήλικη ζωή του, ο Τζον κατάφερε να γίνει δικηγόρος, εργάστηκε στην Εισαγγελία του Μανχάταν ως εισαγγελέας, εργάστηκε για τους «New York Times» ως δημοσιογράφος, ως ηθοποιός στο Ιρλανδικό Κέντρο Τεχνών του Μανχάταν και, το 1995, συν-ίδρυσε το πολιτικό περιοδικό «George», που συνέχισε να εκδίδεται και μετά το θάνατό του, μέχρι το 2001.
Στις 16 Ιουλίου 1999, το αεροπλάνο του JFK Jr. εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε για το νησί Martha's Vineyard της Μασαχουσέτης. Ξεκίνησε μια έρευνα, αλλά μέσα σε λίγες μέρες ναύαρχος της Ακτοφυλακής παραδέχθηκε στην οικογένεια Κένεντι ότι δεν υπήρχε καμία ελπίδα να βρουν τον Τζον, την Κάρολιν ή τη Λόρεν ζωντανούς.
Συντρίμμια του αεροπλάνου ανακαλύφθηκαν στις 19 Ιουλίου και στις 21 Ιουλίου εντοπίστηκαν και οι τρεις σοροί των επιβατών.
Κηδεύτηκε δύο ημέρες αργότερα στο Μανχάταν.
Στον επικήδειο που εκφώνησε ο γερουσιαστής θείος του JFK, Εντουαρντ Κένεντι, για τον ανιψιό του, σημείωσε ότι ο JFK Jr. δεν είχε ζήσει καν αρκετά καιρό για να γκριζάρουν τα μαλλιά του…
«Νομίζω ότι εκείνη ήταν μια στιγμή που μας πήρε όλους από κάτω», δήλωσε τώρα ο Τερέντζιο. «Και τώρα κοιτάμε πίσω, και σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να είχε γίνει, αν ζούσε».