Ζούσε μόνος του σε ένα ιταλικό παραδεισένιο νησί για πάνω από τρεις δεκαετίες και γνωρίζει πολύ καλά το οικοσύστημά του. Όμως τώρα, ο «Ροβινσώνας Κρούσος» της Ιταλίας, ο 81χρονος Μάουρο Μοράντι, είναι σε απόγνωση, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με έξωση.
Γνωστός ως ο «Ιταλός Ροβινσώνας Κρούσος», ο Μοράντι, με καταγωγή από την πόλη Μοντένα της Εμίλια Ρομάνα, ξέμεινε στο μικρό νησί Μπουντέλι, ανοικτά της Σαρδηνίας, που φημίζεται για την παραλία με τη ροζ άμμο, το 1989, όταν το καταμαράν του διαλύθηκε στον δρόμο προς τον Νότιο Ειρηνικό. Η μοίρα όμως του επιφύλασσε μια έκπληξη: ανακάλυψε πως ο επιστάτης του νησιού επρόκειτο να βγει στη σύνταξη και έτσι εγκατέλειψε το ιστιοπλοϊκό του ταξίδι, πούλησε το σκάφος του και ανέλαβε τη θέση.
Βρίσκεται αντιμέτωπος με έξωση -Μετά από 30 χρόνια στο νησί
Από τότε, ο Μοράντι, του οποίου το σπίτι είναι ένα πρώην καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με θέα σε έναν κόλπο, γνωρίζει κάθε είδους βράχο, δέντρο και ζώο στην τραχιά αυτή νησίδα. Τώρα όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος με έξωση έως το τέλος του χρόνου, καθώς οι Αρχές προχωρούν στα σχέδιά τους να μετατρέψουν το νησί αυτό σε περιβαλλοντικό παρατηρητήριο. «Έχω συνηθίσει να ζω μέσα στη φύση», δήλωσε στην The Guardian τηλεφωνικά. «Τι θα κάνω εάν επιστρέψω στη Μοντένα; Θα παίζω χαρτιά και θα πηγαίνω στα μπαρ όπως οι άλλοι 80χρονοι; Αφήστε με ήσυχο», λέει, και προσθέτει: «Η σκέψη της επιστροφής σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει άσχημα τη φύση είναι αγχωτική. Πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τη φύση».
Εδώ και χρόνια ο Μοράντι φρουρούσε το νησί, μέρος του αρχιπελάγους της Μανταλένα, χωρίς προβλήματα, καθαρίζοντας τα μονοπάτια του, διατηρώντας τις παραλίες παρθένες και διδάσκοντας τους καλοκαιρινούς ταξιδιώτες για το οικοσύστημά του.
Αλλά ο ρόλος του βρέθηκε υπό απειλή όταν η ιδιωτική εταιρεία που κατείχε το νησί χρεοκόπησε. Τα σχέδια να το πουλήσουν το 2013 στον Μάλκολμ Χαρτ, έναν επιχειρηματία από τη Νέα Ζηλανδία που δεσμεύτηκε να κρατήσει τον Μοράντι ως επιστάτη, ανατράπηκαν εν μέσω διαμαρτυριών και παρέμβασης της ιταλικής κυβέρνησης, με δικαστή της Σαρδηνίας να βγάζει απόφαση το 2016 πως το νησί θα επανέλθει στο Δημόσιο. Το νησί διοικείται πλέον από τις αρχές του Εθνικού Πάρκου La Maddalena, οι οποίες τώρα σχεδιάζουν να ανακτήσουν το σπίτι του Μοράντι και να τον εκδιώξουν έως το τέλος του χρόνου.
Το τελικό σχέδιο είναι να μετατραπεί το Μπουντέλι σε κόμβο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στους τουρίστες έχει απαγορευτεί το περπάτημα στη ροζ παραλία του από τη δεκαετία του 1990, αλλά μπορούν να επισκεφθούν το νησί κατά τη διάρκεια της ημέρας με βάρκα και επιτρέπεται να διασχίσουν ένα μονοπάτι πίσω από τη διάσημη παραλία.
Ο «Ροβινσώνας Κρούσος» της Ιταλίας όμως δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για την έξωση. «Εδώ είναι το σπίτι μου», λέει. «Καταλαβαίνω ότι πρέπει να κάνουν εργασίες στο νησί και πως δεν θα μπορούσα να μείνω όσο συμβαίνει αυτό, αλλά θα ήθελα να μάθω εάν θα μπορούσα να επιστρέψω αργότερα και να γίνω φύλακας του νησιού». Όταν φάνηκαν οι πρώτες ενδείξεις της εκδίωξής του το 2017, χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν μία αναφορά για να παραμείνει στο νησί.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο την Τρίτη, η έξωση φαίνεται τώρα αναπόφευκτη. Οι Αρχές ισχυρίζονται ότι έγιναν αλλαγές στο σπίτι του Μοράντι όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς άδεια. Η τελευταία φορά που ο Μοράντι έφυγε από το νησί ήταν το 2018, για να επισκεφθεί τα παιδιά του στη Μοντένα. Το φαγητό του παραδίδεται με πλοίο από το κύριο νησί της Μανταλένα και ένα ηλιακό σύστημα τροφοδοτεί την κατοικία του με φως, τη λειτουργία του ψυγείου και τη σύνδεση στο διαδίκτυο.
Πώς περνά την καθημερινότητά του
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν δεν υπάρχουν επισκέπτες, περνά τις ημέρες του μαζεύοντας καυσόξυλα, διαβάζοντας και χαλαρώνοντας στο κρεβάτι του. Αλλά ενώ έχει αποφύγει την σύγχρονη ζωή για πολλά χρόνια, τώρα περιγράφει την καθημερινή του ρουτίνα στον λογαριασμό του στο Instagram. «Περνάω πολύ χρόνο στο Instagram» λέει ο Ιταλός Ρωβινσώνας Κρούσος, του οποίου ο λογαριασμός έχει πάνω από 50.000 ακόλουθους. «Ανεβάζω φωτογραφίες και απαντώ σε σχόλια».
Ο Μοράντι λέει ότι δεν έχει αρρωστήσει όσο καιρό ζει στο Μπουντέλι. Αν και ανησυχεί για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ιταλία, ειδικά καθώς η οικογένειά του ζει σε μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, η αυτοαπομόνωση γι’ αυτό προφανώς δεν ήταν πρόβλημα.
Φωτογραφίες: Facebook/Mauro Morandi