Μπορεί να πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κρεβάτι, φτιαγμένο αποκλειστικά για βασιλιάδες, αλλά εδώ και ενάμιση αιώνα δεν έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό του σκοπό, κάτι που μπορεί να αλλάξει αν ο βασιλιάς Κάρολος αποφασίσει να κοιμηθεί εκεί τη νύχτα πριν τη στέψη του.
Το “state bed”, όπως αποκαλείται το κρεβάτι αυτό, φιλοξενείται στο ανάκτορο του Ουέστμινστερ – έδρα του βρετανικού Κοινοβουλίου, στο τμήμα εκείνο του κτιρίου, όπου βρίσκονται τα διαμερίσματα του προέδρου της Βουλής, σε πολύ μικρή απόσταση από το Big Ben. Το δωμάτιο είναι επισκέψιμο και προσφέρει θέα στη «Ρόδα της Χιλιετίας» του Λονδίνου.
Η όλη κατασκευή είναι μνημειώδης. Μεγέθους λίγο μεγαλύτερου ενός συνηθισμένου “king size” το κρεβάτι αυτό από ξύλο καρυδιάς έχει ύψος άνω των τριών μέτρων και το πάνω μέρος του είναι διακοσμημένο με βασιλικά σύμβολα.
Το κρεβάτι συνδέεται με μια μακραίωνη παράδοση, από την εποχή του Ερρίκου Η΄τον 14ο αιώνα. Εκεί κοιμήθηκε τη νύχτα πριν τη στέψη του ο Βρετανός μονάρχης στο ανάκτορο του Ουέστιμινστερ, που τότε ήταν βασιλικό παλάτι. Μια παράδοση που αναβίωση πριν από δύο αιώνες κατά τη στέψη του Γεωργίου Δ΄το 1821.
Αλλά το κρεβάτι εκείνο καταστράφηκε στην πυρκαγιά που αποτέφρωσε το Κοινοβούλιο το 1834. Και έτσι κατασκευάστηκε το νέο, που βρίσκεται σήμερα στα διαμερίσματα του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων. Αυτό το κρεβάτι, που ανάγεται στο 1858, «ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε τη νύχτα πριν τη στέψη», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιστορικός του βρετανικού κοινοβουλίου, Μαρκ Κόλινς.
Πώς βρέθηκε το βασιλικό κρεβάτι σε έναν μύλο
Προφανώς το κρεβάτι αυτό δεν ήταν εγκαίρως έτοιμο για τη στέψη της βασίλισσας Βικτωρίας το 1838 και οι διάδοχοί της επέλεξαν να μην περάσουν τη νύχτα προτού αναλάβουν τα καθήκοντά τους στο Ουέστμινστερ.
Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το κρεβάτι αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε σε αποθήκη, όπου σύντομα το σκέπασε η σκόνη της λήθης. Έτσι χάθηκαν τα ίχνη του και δεν μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953.
Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Κλάιβ Ουέινραϊτ, ειδικός του μουσείου V&A απηύθυνε στη διάρκεια συνεδρίου μια έκκληση να βρεθεί το κρεβάτι, που δημοσίευσαν τα βρετανικά ΜΜΕ. Η έκκλησή του απέδωσε καρπούς, καθώς εμφανίστηκε μια οικογένεια που υποστήριξε ότι το είχε στην κατοχή της σε έναν μύλο στην Ουαλία. Όπως αποδείχθηκε, το είχαν αγοράσει σε μια δημοπρασία τη δεκαετία του 1960 έναντι εκατό λιρών οι γονείς του 70χρονου σήμερα Ρίτσαρντ Μάρτιν.
«Γνώριζαν ότι ήταν ένα ιδιαίτερο κρεβάτι, ότι ήταν σημαντικό, αλλά δεν είχαν ιδέα για την προέλευσή του», εξηγεί ο Κόλινς. Για περίπου 20 χρόνια το κρεβάτι εξυπηρέτησε την οικογένεια, ς’ αυτό αντίκρισε μάλιστα για πρώτη φορά το φως της ζωής το 1965 ένα από τα παιδιά τους, ο Μπένεντικτ.
«Θρόνος της νύχτας»
Στη θέα αυτού του απίστευτου κρεβατιού η φαντασία του μικρού τότε Μάρτιν οργίαζε: «όταν ήμουν παιδί, νομίζαμε ότι όποιος κοιμόταν στο κρεβάτι, θα έβαζε το τσιγάρο του σε μικρές τρύπες, σκαλισμένες στο ξύλο, όσο διάβαζε ή έπινε τσάι. Ήταν ένα είδος θρόνου της νύχτας», λέει.
Οι βρετανικές Αρχές αγόρασαν τελικά το κρεβάτι από την οικογένεια και το αποκατέστησαν στην προηγούμενη μορφή του το 1984 κατασκευάζοντας εκ νέου τα αυθεντικά βασιλικά κόκκινα και μωβ ριντό, στολισμένα με το ρόδο της Αγγλίας, το γαϊδουράγκαθο της Σκωτίας και το τριφύλλι της Ιρλανδίας.
Το ερώτημα, τώρα, είναι αν ο βασιλιάς Κάρολος θα μπει στον πειρασμό να κοιμηθεί στο κρεβάτι αυτό την παραμονή της στέψης του στις 6 Μαϊου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Ό,τι κι αν αποφασίσει, το state bed θα είναι έτοιμο για την περίσταση. «Δεν νομίζω ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μάθουμε αν θα ξαναχρησιμοποιηθεί», λέει ο Κόλινς. «Σε κάθε περίπτωση το κρεβάτι θα είναι έτοιμο».