Ποιος το περίμενε πως ένα μικρό στρογγυλό παραδοσιακό ψωμάκι θα προκαλούσε σχεδόν διπλωματικό επεισόδιο Βρετανίας – Ινδίας, με πεδίο αντιπαράθεσης βέβαια τα social media.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Βρετανός ιστορικός Έντουαρντ Άντερσον αποκάλεσε τα ίντλι, μια αρχαία ινδική μαγειρική παρασκευή, «βαρετά». Και σαν να μην έφτανε αυτό, η εκτίμησή του αυτή έγινε ως απάντηση σε ινδικό μέσο και με ανάρτηση στο Twitter.
Για την ακρίβεια απαντώντας στην ερώτηση «ποιο είναι το πιάτο που δεν θα καταλάβετε ποτέ γιατί αγαπούν τόσο πολύ οι άνθρωποι;» εκείνος έγραψε στο Twitter: «Τα ίντλι είναι το πιο βαρετό πράγμα στον κόσμο».
Οι Ινδοί βομβάρδισαν το διαδίκτυο με αναρτήσεις στις οποίες υπερασπίζονταν με θέρμη την ινδική συνταγή που ο Βρετανός αποκάλεσε βαρετή. Πολλοί από αυτούς ισχυρίζονταν μάλιστα πως το ίντλι ήταν ο λόγος που η νότια Ινδία παρέμεινε ενωμένη. Αλλοι ανέφεραν απλά ότι δεν μπορεί να κρίνει τα ίντλι ένας Βρετανός, στη χώρα του οποίου λατρεύουν τα... φασόλια στο φούρνο (φαγητό και γεύσεις που δεν ταιριάζουν στους ουρανίσκους των Ινδών).
Τι είναι τα ίντλι
Διαβάζουμε πως τα ίντλι είναι ένας τύπος ψωμιού από ρύζι, το οποίο παρασκευάζεται κυρίως στη Νότια Ινδία από μαύρες φακές που έχουν υποστεί ζύμωση και ρύζι. Η διαδι κασία της ζύμωσης σπάει το άμυλο ώστε να μεταβολίζεται καλύτερα από τον οργανισμό. Το έδεσμα αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ινδία και λέγεται πως απαντάται από την αρχαία ακόμη εποχή στην ινδική κουζίνα.
Προκειμένου να παρασκευαστούν, ρύζι και μαύρη φακή μουλιάζουν σε ξεχωριστά δοχεία για 4 με 6 ώρες. Συχνά, στο στάδιο αυτό της συνταγής προστίθενται διάφορα μυρωδικά για να προσφέρουν έξτρα γεύση στο τελικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, οι φακές αλέθονται, όπως και το ρύζι και αναμειγνύονται. Το μείγμα μένει όλη τη νύχτα ώσπου να ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης και τελικά να διπλασιάσει τον όγκο του.
Ειδικά ανοξείδωτα σκεύη με σφαιρικό σχήμα χρησιμοποιούνται προκειμένου να αποκτήσουν τα ίντλι το σχήμα αφράτου δίσκου που διαθέτουν. Ψήνονται στον ατμό για 10 με 20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους και σερβίρονται με τσάτνεϊ φρούτων (καρύδας ή κρεμμυδιού) και πικάντικα καρυκεύματα.
Η οργισμένη αντίδραση του βουλευτή από την Ινδία
Οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ήπιες αν η απάντηση του Βρετανού δεν έπεφτε στην αντίληψη του μέλους του ινδικού κοινοβουλίου και πρώην αναπληρωτή γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Σάσι Θάρουρ.
Για την ακρίβεια ήταν ο γιος του που έγραψε πρώτος στο Twitter, σχολιάζοντας την φράση του Βρετανού: «Νομίζω δεν έχω συναντήσει κάτι πιο προσβλητικό στο Twitter». Η αντίδραση του Θάρουρ του πρεσβύτερου ήταν χειμαρρώδης.
«Ναι γιε μου» έγραψε απαντώντας στην ανάρτηση του παιδιού του. «Υπάρχουν ορισμένοι που νιώθουν να δυσκολεύονται από τον κόσμο. Είναι δύσκολο να αντιληφθείς τον πολιτισμό: η γεύση και η λεπτότητα που απαιτείται για να εκτιμήσει κανείς τα ίντλι, να απολαύσει έναν αγώνα κρίκετ, ή να παρακολουθήσει Οτάμ Τουλάλ (ένα είδος θεάματος βασισμένο στον χορό και τη μουσική στην Ινδία) δεν χαρίζεται σε όλους τους θνητούς. Λυπήσου αυτόν τον φτωχό άνδρα, γιατί ενδέχεται να μην μάθει ποτέ τι είναι η ζωή».
Ο πολιτικός από την Ινδία συμβούλεψε τον Βρετανό να δοκιμάσει τα ίντλι και πρόσθεσε πως αν η ζύμωση έχει γίνει σωστά, τότε πρόκειται για ό, τι πιο κοντινό στον παράδεισο πάνω στη γη.
«Σέβομαι την αγάπη των ανθρώπων για το φαγητό»
Για το θέμα, μίλησε μετά το σάλο ο Βρετανός καθηγητής που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής. «Γνωρίζω ανθρώπους που μπορεί να παθιαστούν ιδιαίτερα με τα αγαπημένα τους φαγητά, αλλά αυτό ξέφυγε περισσότερο από ό, τι ανέμενα! Υποθέτω πως οφείλεται εν μέρει στον Θάρουρ, που υπερασπίστηκε με γενναιότητα το φαγητό της περιοχής του» δήλωσε ο Άντερσον στο CNN.
«Το φαγητό σημαίνει πολλά για τους ανθρώπους σε συναισθηματικό και πολιτισμικό επίπεδο» συνέχισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νορθάμπρια στη βόρεια Αγγλία. «Κι εγώ αγαπώ το φαγητό και έτσι το σέβομαι αυτό πολύ» πρόσθεσε.
Το σχόλιο του καθηγητή που έφτασε ως τις αμερικανικές εκλογές
Έλα όμως που το σχόλιο του καθηγητή από τη Βρετανία δεν ενόχλησε μόνο τη Βομβάη και τα περίχωρά της; Η κριτική στα ίντλι έφτασε ως τις αμερικανικές εκλογές και την υποψήφια αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις. Βλέπετε, η πολιτικός που διεκδικεί με αξιώσεις για πρώτη φορά το αξίωμα αυτό, ως γυναίκα, έχει ινδική καταγωγή και έχει αναφερθεί στα διάσημα αυτά ψωμάκια.
Όπως έχει δηλώσει η Καμάλα Χάρις, η μητέρα της, που κατάγεται από την Ινδία εμφύσησε μέσα της την αγάπη για καλά ίντλι όσες φορές ταξίδεψαν στη γενέτειρά της στην πόλη Τζενάι της νότιας Ινδίας. Δημοσιεύματα λοιπόν στο BBC, αλλά και το CNN έσπευσαν να σημειώσουν πως ο καθηγητής υποτίμησε το αγαπημένο έδεσμα της Καμάλα Χάρις.
«Φανταστικά. Το ηλίθιο σχόλιό μου για τα ίντλι συνδέεται τώρα και με τις αμερικανικές εκλογές. Για την ιστορία λατρεύω το ινδικό φαγητό.... και ειδικά το φαγητό του ινδικού νότου!! (αλλά όχι τα ίντλι)» έγραψε κάπως απεγνωσμένος ο Άντερσον.