Βλέποντας κανείς τον πρίγκιπα Ακισίνο και τον αδερφό του, πρίγκιπα Ναρουχίτο στην τελετή ενθρόνισής του δεύτερου στο αυτοκρατορικό παλάτι της Ιαπωνίας πριν από λίγες ημέρες, δύσκολα μπορεί να φανταστεί την διαμάχη αυτών των δύο ανδρών.
Στην πραγματικότητα όμως, λίγους μήνες νωρίτερα, ο Ακισίνο διακινδύνευσε να προσβάλει τον μεγαλύτερο αδερφό του, όταν έσπασε το πρωτόκολλο προτείνοντας πως η βασιλική οικογένεια θα έπρεπε να πληρώσει μέρος των τελετών, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση είχε ήδη παραχωρήσει τα χρήματα.
Η απερισκεψία του μπορεί να ήταν μικρή, αλλά από πίσω της κρύβεται μια χρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο αδερφών που ο ένας είναι πλέον αυτοκράτορας της Ιαπωνίας και ο άλλος ο διάδοχος του θρόνου.
Το ρήγμα μεταξύ των δύο ανδρών χρονολογείται από την δεκαετία του 1980, όταν όταν σύμφωνα με την Telegraph, είχαν διαφωνήσει σχετικά με το ποιο πανεπιστήμιο θα φοιτούσαν.
Ο πρίγκιπας Ναρουχίτο, πλέον αυτοκράτορας της Ιαπωνίας και πέντε χρόνια μεγαλύτερος από τον αδερφό του, σπούδαζε ήδη στο Merton College της Οξφόρδης εκείνη την περίοδο, όπου παρουσίασε μια διατριβή με τον τίτλο «Μελέτη της πλοήγησης και της κυκλοφορίας στην Άνω Τάμεση τον 18ο αιώνα».
Κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου, έπαιξε επίσης τένις, έμαθε γκολφ, εξερεύνησε την Ευρώπη, ανέβηκε στις υψηλότερες κορυφές της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Αγγλίας και γνώρισε πολλά μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ο Ναρουχίτο «εξοικειώθηκε με τον βρετανικό τρόπο ζωής» και πίστευε πως το ταξίδι του «βοήθησε στην διεύρυνση των οριζόντων του».
Αλλά, οι ίδιες διπλωματικές πηγές περιγράφουν επίσης «μάχες» μέσα στην ιαπωνική βασιλική οικογένεια σχετικά με το μέλλον του Ακισίνο.
Θέλοντας τις ίδιες ευκαιρίες με τον αδερφό του, ο Ακισίνο – που θεωρείται λιγότερο ακαδημαϊκά προικισμένος – ζήτησε να σπουδάσει κι αυτός στην Οξφόρδη, κάτι όμως που του το αρνήθηκαν.
Ωστόσο, μετά από καβγάδες, η αυτοκρατορική οικογένεια άλλαξε γνώμη και τελικά του επιτράπηκε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο μεταξύ 1988 και 1990, όπου μελέτησε «ταξινόμηση ψαριών».
Στην συνέχεια, το 1990, ο Ακισίνο προκάλεσε μια ακόμη αναταραχή στην βασιλική οικογένεια, όταν ξαφνικά έκανε πρόταση γάμου στην συμφοιτήτριά του, Κίκο Καβασίμα, την οποία γνώρισε όταν ήταν προπτυχιακή φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Gakishuin – σε μια διασταύρωση στο Τόκιο.
Σύμφωνα με τους New York Times, η οικογένεια ήθελε να παντρευτεί πρώτος ο Ναρουχίτο, αφού ήταν και πρώτος στην διαδοχή του θρόνου.
Αλλά, καθώς αυτή η προοπτική φαινόταν απίθανη – ο Ναρουχίτο παντρεύτηκε τρία χρόνια αργότερα την Μασάκο Οβάντα – ο Ακισίνο πήρε αυτή την απόφαση, προφανώς έχοντας βαρεθεί να περιμένει.
Στην συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2018, ο Ακισίνο πάλι επισκίασε τον αδερφό του. Σε μια ομιλία για τον εορτασμό των 53ων γενεθλίων του, ο Ακισίνο είπε ότι η βασιλική οικογένεια πρέπει να πληρώσει για μια τελετή γνωστή ως Daijosai, την πρώτη επαφή του νέου αυτοκράτορα με τους θεούς Shinto. Επειδή όμως η συγκεκριμένη τελετή είναι εξαιρετικά θρησκευτική και το σύνταγμα της Ιαπωνίας έχει υπογραμμίσει έναν χωρισμό της εκκλησίας και του κράτους, υποστήριξε πως η βασιλική οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει γι’ αυτήν.
Το κόστος για την τελετή εκτιμήθηκε πως ήταν περίπου 27 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το ABC, αν και η κυβέρνηση αναμένεται να ξοδέψει λιγότερα αυτή τη φορά.
Ο Νορίκο Χάμα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Doshisha, δήλωσε στην Telegraph: «Ο πρίγκιπας Ακισίνο δεν συνεργάζεται με τον αδερφό του και επισκιάζει την τελετή ενθρόνισης. Φαίνεται πως είναι μια αποσταθεροποιητική δύναμη και είναι έτοιμος να βάλει τρικλοποδιά στον αδερφό του. Φαίνεται επίσης, πως θέλει να βγει ο ίδιος στο προσκήνιο. Είναι μια κλασική περίπτωση οικογενειακής διαμάχης μέσα στην αυτοκρατορική οικογένεια που μοιάζει να είναι σχεδόν σαιξπηρική».
Ο καθηγητής υποστηρίζει επίσης, πως μέρος της δυσαρέσκειας του Ακισίνο, είναι το γεγονός πως του δίνεται ελάχιστος λόγος στα θέματα της βασιλικής οικογένειας, παρόλο που ο γιος του, ο πρίγκιπας Χισαχίτο, πιθανόν να είναι ο επόμενος αυτοκράτορας.
Ο Ναρουχίτο, που είναι 59 ετών, έχει μόνο ένα παιδί, μια κόρη που ονομάζεται Άικο και σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορεί να γίνει αυτοκράτειρα καθώς ο θρόνος μπορεί να περάσει μόνο σε άνδρα κληρονόμο.
Ο πρίγκιπας Ακισίνο και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Κίκο, έχουν αναγκαστεί πολλές φορές να παραβρεθούν στην θέση της πλέον αυτοκράτειρας Μασάκο σε διάφορες εκδηλώσεις, καθώς υποφέρει από νευρική διαταραχή, που προκαλείται από την πίεση της δημόσιας ζωής.
Φωτογραφίες: AP