17 Απριλίου 1967: Λίγες ημέρες πριν από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ένα από τα πιο διάσημα συγκροτήματα στον πλανήτη, οι Rolling Stones, δίνουν συναυλία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Και ενώ η συναυλία ξεκίνησε κανονικά, δεν τελείωσε ποτέ, λόγω σοβαρών επεισοδίων. Οι θεατές, αντί μουσικής, «απόλαυσαν» ξύλο, καθώς αστυνομικοί ξυλοφόρτωσαν και θεατές και καλλιτέχνες.
Η Αθήνα υποδέχτηκε τα «κακά παιδιά της ροκ» σε μια δύσκολη και ταραχώδη περίοδο, λίγες μόνο ημέρες πριν το πραξικόπημα που έφερε στην Ελλάδα μια σκοτεινή επταετή δικτατορία. Η συναυλία έγινε μόλις 4 ημέρες πριν το στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο, καταλύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επιβάλλουν μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.
Όλα ξεκίνησαν από την υποδοχή των Rolling Stones στο αεροδρόμιο. Την Κυριακή 16 Απριλίου κυκλοφόρησε η φήμη ότι το συγκρότημα θα έρθει εκείνη την ημέρα στην Αθήνα. Οι νεαροί τότε ροκάδες ανυπομονούσαν για τη συναυλία και δεν μπορούσαν να περιμένουν μέχρι τότε. Έτσι, μπλόκαραν την παραλιακή λεωφόρο στην προσπάθειά τους να μπουν στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο και «πολιόρκησαν», για να τους υποδεχθούν και να τους δουν από κοντά. Η αστυνομία τούς διέλυσε με βίαιο τρόπο. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση γκλομπ για να τους απομακρύνει. Αντί για τα μέλη του συγκροτήματος, είχε έρθει τελικά ο μάνατζέρ τους, ο οποίος μοίραζε αυτόγραφα.
Από την πλευρά της, η αστυνομία είχε τους λόγους της που δεν ήθελε να έρθουν κοντά οι νέοι με τους Rolling Stones. Όπως έχει δηλώσει ο Νίκος Μαστοράκης, ένας από τους ανθρώπους που βοήθησε στο να έρθουν οι γερόλυκοι της ροκ στην Ελλάδα, «οι Stones ήρθαν μέσα σε ένα κλίμα αρνητικό, γιατί 2-3 μέρες πριν είχαν κάπου πιαστεί να έχουν πάνω τους ινδική κάνναβη».
Οι Rolling Stones τελικά έφτασαν με άλλη πτήση, καθυστερημένα. Τότε, οι θαυμαστές τους έτρεξαν να τους βρουν στο ξενοδοχείο όπου θα διέμεναν. Κι εκεί, έξω από το Χίλτον, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών και των νεαρών υποστηρικτών των ατίθασων Λονδρέζων.
Τη 17η Απριλίου 1967, η Αθήνα είχε κακοκαιρία και κανείς δεν ήξερε αν θα γίνει τελικά η συναυλία. Τελικά η βροχή σταμάτησε λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία και όλοι άρχισαν να ετοιμάζονται.
Η συναυλία δόθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τα εισιτήρια κόστιζαν από 60 έως 120 δραχμές, ενώ υπήρχαν και λίγα εισιτήρια των 500 δραχμών, ακριβώς μπροστά από την εξέδρα. Οι αφίσες που κυκλοφόρησαν ανάφεραν ότι «το ρεσιτάλ είναι υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων κ. Γεωργίου Πλυτά και οι εισπράξεις του θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό».
Με τις πρώτες νότες των Rolling Stones, το κοινό παραληρεί. Οι νεαροί θαυμαστές τους νιώθουν ένα αίσθημα απελευθέρωσης. «Διψούσαν» να ακούσουν τους μύθους. Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη. Μερίδα του Τύπου αντιμετώπισε με ειρωνεία τον ενθουσιασμό του κοινού. Το να «χτυπιέσαι» στους ρυθμούς του αγαπημένου σου συγκροτήματος ήταν κακό εκείνη την εποχή. Δεν μπορούσες να βγεις να χορέψεις και να φωνάξεις με αυτόν τον τρόπο. Το ροκ ήταν σχεδόν απαγορευμένο.
Ο αριθμός των αστυνομικών στη συναυλία ήταν μεγάλος. Λέγεται πως το μισό στάδιο ήταν γεμάτο από αστυνομικούς. Πολλοί συνάδελφοί τους βρίσκονταν και έξω από αυτό.
Το άδοξο τέλος της συναυλίας των Rolling Stones, λόγω ενός... μπουκέτου γαρίφαλα
Και ενώ οι «αξύριστοι, άπλυτοι και ακούρευτοι» Rolling Stones -όπως τους αποκαλούσε τότε ο ελληνικός Τύπος- τραγουδούσαν και οι νέοι διασκέδαζαν, η αστυνομία «έβραζε». Όπως έγραψε τότε η Χριστίνα Λικιαρδοπούλου στο ρεπορτάζ της στην εφημερίδα «Έθνος»: «Ακούσαμε αξιωματικό να συμβουλεύει αστυνομικούς “να σπάσουν στο ξύλο” όποιον θα χορέψει ή θα χειροκροτήσει με περισσότερο ενθουσιασμό. Και εγένετο... ».
Η αφορμή δόθηκε όταν ακούστηκε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος, το «Satisfaction». Ο κόσμος -πληροφορίες κάνουν λόγο για 12.000 θεατές- φώναζε «Satisfaction» και ο επικεφαλής της αστυνομίας πίστεψε πως αυτό που φώναζε το πλήθος ήταν απειλή. «Ρε σεις, ακούτε; Σας λένε ότι θα σας σφάξουν. Τι κάνετε; Καθόσαστε; Ορμάτε!», φέρεται να τους είπε.
Τα κόκκινα γαρίφαλα που κράτησαν για λίγο οι Rolling Stones ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Κάποιοι τα έδωσαν στον Μικ Τζάγκερ και εκείνος μη γνωρίζοντας τι σήμαινε το κόκκινο χρώμα εκείνη τη περίοδο στην ελληνική πραγματικότητα, τα πέταξε στο κοινό. Μόλις το είδαν αυτό οι χωροφύλακες όρμησαν κατά πάνω του. Αρχισαν να τον γρονθοκοπούν, όπως και τον μάνατζέρ του.
«Το κόκκινο ήταν το κόκκινο του κομμουνιστικού κόμματος εκείνο τον καιρό», λέει ο Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος και εκείνος κυνηγήθηκε από τους αστυνομικούς, μιλώντας στην εκπομπή «Στη μηχανή του χρόνου».
Να σημειωθεί ότι οι μαρτυρίες για το τι ακριβώς συνέβη με αποτέλεσμα να πέσει ξύλο και να διακοπεί η συναυλία, ποικίλλουν. Αλλοι μιλούν για κόκκινα γαρύφαλλα, άλλοι για τριαντάφυλλα, άλλοι για ανθοδέσμες, άλλοι υποστηρίζουν ότι πήγε να τα επιστρέψει στο κοινό ο Τζάγκερ, άλλοι ο μάνατζερ του συγκροτήματος Τομ Κέιλοκ, άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Τζάγκερ (ή ο μάνατζέρ του) έφαγαν το ξύλο και άλλοι υποστηρίζουν ότι οι θεατές ήταν εκείνοι που χτύπησαν πρώτοι οι αστυνομικοί.
Οπως και να έχει επικράτησε πανδαιμόνιο, η συναυλία διεκόπη και το συγκρότημα φυγαδεύτηκε. Οι υπεύθυνοι του γηπέδου, με διαταγή της Αστυνομίας, κατέβασαν τον γενικό και η συναυλία τερματίσθηκε.
Οι Rolling Stones φυγαδεύτηκαν στο ξενοδοχείο, μη μπορώντας να καταλάβουν τι συνέβη. Αγανακτισμένοι θεατές περπάτησαν διαδηλώνοντας έως το Χίλτον, όπου είχε καταλύσει το συγκρότημα, ενώ ακούγονταν το σύνθημα «Τσιλιχρήστο (σ.σ. ο τότε διευθυντής της Αστυνομίας) παραιτήσου!».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ραδιοφωνικός παραγωγός Θοδωρής Σαράντης, στην ίδια εκπομπή, «σίγουρα θα είναι η μοναδική συναυλία των Rolling Stones που διεκόπη επειδή ο Μικ Τζάγκερ αναγκάστηκε να παίξει ξύλο με την αστυνομία. Τον αντιμετώπισαν όπως θα αντιμετώπιζαν κάποιον από εμάς σε μια διαδήλωση από τις τόσες που γίνονταν εκείνη την εποχή».
«Του φώναζαν “στοπ ρε!”. Τι να καταλάβει; Τι ήταν, μουλάρι για να σταματήσει; Τέτοιο επίπεδο ήταν η αστυνομία τότε. Επεσε το ξύλο της αρκούδας», πρόσθεσε ο Ντίνος Κονσολάκης, ο Έλληνας ηχολήπτης του γκρουπ για το περιστατικό με τον Μικ Τζάγκερ και τα λουλούδια.
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι τέσσερις εκ των πέντε των Rolling Stones αναχώρησαν την επομένη από την Αθήνα για διαφορετικούς προορισμούς. Ο μπασίστας των Rolling Stones, η νέα του σύντροφος Αστριντ, ο γιος του Στέφεν και η πρώην σύζυγός του Νταϊάν, αποφάσισαν όμως να παρατείνουν τις διακοπές τους στην Αθήνα. Μετακινήθηκαν μάλιστα στον Αστέρα Βουλιαγμένης προκειμένου να απολαύσουν τον ανοιξιάτικο καιρό της πρωτεύουσας.
Τέσσερις μέρες μετά, τα τανκς βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας και η Ελλάδα μπαίνει στον γύψο για επτά χρόνια.
Ο Γουάιμαν και η οικογένειά του βρίσκονται αποκλεισμένοι στην Ελλάδα χωρίς τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους στη Βρετανία. Οι ξέγνοιαστες διακοπές τελείωσαν «δυο μέρες νωρίτερα με τους ήχους πυροβολισμών» θα δηλώσει ο Γουάιμαν.
«Κάλεσα το γραφείο του Ελληνα διοργανωτή και ενημερώθηκα πως ο στρατός κατέλαβε κρατικά κτίρια» δήλωνε τότε ο μουσικός των Rolling Stones και συμπλήρωνε: «Με ενημέρωσαν πως θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 το απόγευμα και μετά και πως δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να βγω από το διαμέρισμά μου».
Ο Μπιλ Γουάιμαν ανέφερε πως δεν είχε καμιά επικοινωνία με τον έξω κόσμο και δεν μπορούσε να μιλήσει ούτε με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. «Επρεπε να περιμένουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και το αεροδρόμιο να εκκινήσει και πάλι τη λειτουργία του. Τελικά, μας ενημέρωσαν πως θα μπορούσαμε να φύγουμε στις 23 Απριλίου» έλεγε για την μίνι περιπέτειά του στην Αθήνα ο μπασίστας των Rolling Stones.