Η Βρετανία αποχαιρέτησε χθες τον παππού του Εθνους και η βασίλισσα Ελισάβετ τον επί 73 χρόνια σύντροφό της. Τον Ελληνα πρίγκιπα που έφυγε σε ηλικία 1,5 έτους από το Μον Ρεπό σε ένα καφάσι από πορτοκάλια για να καταλήξει ύστερα από χρόνια περιήγησης στη Βρετανία και να γίνει ο μεγάλος έρωτας της γυναίκας που επί 69 χρόνια φορά το βρετανικό στέμμα.
Η Βρετανία αποχαιρέτησε χθες τον Φίλιππο με όλες τις τιμές αλλά κάτω από τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλει η πανδημία. Σε μια τελετή που είχε σχεδιαστεί βήμα βήμα από τον ίδιο τον πρίγκιπα Φίλιππο και εκτελέστηκε στο πλαίσιο των επιβαλλόμενων περιορισμών, η βασιλική οικογένεια αποχαιρέτησε τον παππού της, αλλά και έναν άνθρωπο που υποστήριξε όσο λίγοι το θεσμό.
Η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου
Η τελετή ξεκίνησε στις 3 ώρα Αγγλίας και ολοκληρώθκε ακριβώς 50 λεπτά αργότερα.
Το φέρετρο με τη σορό του Φιλίππου μετέφερε ένα ειδικά τροποποιημένο Land Rover στο σχεδιασμό του οποίου είχε συμβάλει και ο ίδιος, εδώ και 16 χρόνια. Οπως πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες έχουν γράψει τα βρετανικά ΜΜΕ ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε φροντίσει μέχρι και για την παραμικρή λεπτομέρεια για την κηδεία του.
Λίγα λεπτά πριν τις 3 το Land Rover με τη σορό του Φιλίππου έκανε την τελευταία διαδρομή του στο Γουίνδσορ. Τη νεκρική πομπή ακολουθούσαν μόλις εννιά άτομα, μέλη της βασιλικής οικογένειας και ανώτατοι αξιωματικοί και συνεργάτες του Φιλίππου. Της πομπής ηγούνταν ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του θρόνου, ο συναισθηματικός του γιος με τον οποίο -λόγω ακριβώς αυτής της διαφοράς χαρακτήρα- ήρθαν πολλές φορές σε ρήξη. Οι κάμερες συνέλαβαν τον έντονα φορτισμένο πρίγκιπα Κάρολο τόσο ενώ ηγούνταν της πομπής όσο και εντός της εκκλησίας με δάκρυα στα μάτια.
Ακολουθούσαν οι γιοι του Καρόλου, αγαπημένοι εγγονοί του Φιλίππου πρίγκιπας Γουίλιαμ και Χάρι. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά τη ρήξη στο παλάτι που θεωρήθηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την παραίτηση του βασιλιά Εδουάρδου το 1936, ένα χρόνο ακριβώς μετά την τελευταία κοινή δημόσια εμφάνιση των δύο αδελφών -όπου τα βλέμματα και η ατμόσφαιρα μαρτυρούσαν κλίμα τεταμένο, λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνέντευξη του Χάρι και της Μέγκαν στην Οπρα Γουίνφρεϊ όπου υπήρξε δημόσια παραδοχή της -βαθιάς- ρήξης με βαριές κατηγορίες από την πλευρά του Χάρι κατά της βασιλικής οικογένειας, τα δύο αδέλφια συναντήθηκαν και εθεάθησαν μαζί. Με απόφαση της βασίλισσας Χάρι και Γουίλιαμ δεν περπάτησαν πλάι πλάι πίσω από το φέρετρο του παππού τους αλλά έχοντας ανάμεσά τους τον εξάδελφό τους Πίτερ Φιλίπς. Μια εικόνα που έκανε το ρήγμα να μοιάζει πιο βαθύ. Στην εκκλησία κάθισαν ακριβώς απέναντι και τίποτα δεν φάνηκε να συνδέει τα δύο αδέλφια. Μέχρι που μετά το τέλος της κηδείας για πρώτη φορά δημοσίως ύστερα από ένα χρόνο, τα δύο αδέλφια συνομίλησαν μεταξύ τους σε μια κίνηση που -όπως έσπευσαν να αναλύσουν ειδικοί στη γλώσσα του σώματος- έμοιαζε περισσότερο σαν μια αυθόρμητη κίνηση παρά σαν ένα στημένο σόου για τις κάμερες. Η κουβέντα άρχισε μεταξύ Κέιτ και Χάρι και καθώς η οικογένεια άρχισε να φεύγει πεζή από την εκκλησία, τα δύο αδέλφια ξεμάκρυναν και εκείνα μιλώντας ιδιωτικά οι δυο τους. Μόλις είχαν αποχαιρετήσει, άλλωστε, τον άνθρωπο εκείνο που τους στάθηκε όσο κανείς, στην αδιαμφισβήτητα δυσκολότερη στιγμή και των δύο. Οταν σε τρυφερή ηλικία κλήθηκαν να αποχαιρετήσουν την αγαπημένη τους μητέρα και να περπατήσουν πλάι πλάι με τον παππού τους στο πλευρό τους πίσω από το φέρετρό της.
Ισως ένα στοιχείο που δεν είχε προβλέψει ο Φίλιππος για την κηδεία του, αλλά έγινε ύστερα από απόφαση της Ελισάβετ ήταν το γεγονός ότι κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, ούτε και κανένας άλλος από τη λίστα των 30 καλεσμένων (όλοι συγγενείς με εξαίρεση την στενή φίλη του Φιλίππου Πένι Ρόμσεϊ, επί χρόνια φημολογούμενη ερωμένη του), δεν φορούσε στρατιωτική στολή. Ολοι τους είχαν κληθεί να φορέσουν πένθιμο ένδυμα. Ο λόγος; Μια κίνηση που αποσκοπούσε στην ενότητα. Ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Αντριου δεν θα μπορούσαν να φορέσουν στρατιωτικές στολές, μετά την αποχώρησή αμφοτέρων από τη βασιλική οικογένεια, την παραίτηση από τα βασιλικά τους καθήκοντα και την αποχώρησή τους από τις στρατιωτικές τους θέσεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Ο πρώτος λόγω Megxit, ο δεύτερος λόγω του σκανδάλου Επστάιν.
Η μοναχική Ελισάβετ στην εκκλησία
Η βασίλισσα Ελισάβετ στα μαύρα, με μάσκα προστασίας να επιτρέπει να διακρίνονται μόνο τα μάτια της κάτω από το καπέλό της, ήταν η πιο δραματική φιγούρα στην κηδεία. Υστερα από 73 χρόνια θα συνεχίσει μόνη. Αποχαιρέτησε τον Ελληνα πρίγκιπά της που στάθηκε βράχος στο πλευρό της, ακλόνητο στήριγμά της στα 69 χρόνο στο θρόνο. Η ίδια αλλά και ολόκληρη η οικογένεια εκατοντάδες φορές, πολλύ περισσότερες τα τελευταία χρόνια, έχουν εξάρει το ρόλο του Φιλίππου ως βασιλικού συζύγου και στηρίγματος του θεσμού. Η Ελισάβετ έμεινε πλέον μόνη και χθες αποχαιρέτησε τον άνθρωπό της σε μια άδεια σχεδόν εκκλησία, με την παρουσία της οικογένειάς της, αλλά σε απόσταση. Μόνη της, στις μπροστινές θέσεις της εκκλησίας. Η κάμερα την συνέλαβε πολλές φορές να σκύβει το κεφάλι της από σεβασμό και να σκουπίζει τα δάκρυά της. Πάνω στο φέρετρο του Φιλίππου είχε τοποθετηθεί μια σύνθεση με λευκά άνθη, επιλεγμένα από την ίδια, με το κάθε άνθος να έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Επίσης είχε τοποθετηθεί επάνω στο φέρετρο το σημείωμά της, το περιεχόμενο του οποίου όμως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν σήμερα επικαλούμενα βασιλικές πηγές ότι η Ελισάβετ χθες έφερε μαζί της στην τσάντα της ένα από τα λευκά μαντήλια που φορούσε στο σακάκι του ο Φίλιππος και μια κοινή τους φωτογραφία από τη Μάλτα, όπου έζησε το ζευγάρι τα πρώτα χρόνια του.
Να σημειωθεί ότι χθες, μετά την κηδεία, η σορός του πρίγκιπα Φιλίππου μεταφέρθηκε στη βασιλική κρύπτη, 8 μέτρα κάτω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκονται τα λείψανα 25 ακόμη μελών της βασιλικής οικογένειας. Οταν φύγει από τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ η σορός του Φιλίππου θα μεταφερθεί για να ταφεί μαζί με την βασίλισσα στο νεκροταφείο του Γουίνδσορ, πλάι στον βασιλιά Γεώργιο και την βασιλιομήτωρα, εκεί όπου φυλάσσονται επίσης οι στάχτες της πριγκίπισσας Μαργαρίτας.
Το φέρετρο του πρίγκιπα Φιλίππου ήταν τυλιγμένο με το προσωπικό του λάβαρο, το οποίο είχε σχεδιάσει ο ίδιος και έφερε και ελληνικό στοιχείο, το σταυρό της ελληνικής σημαίας (περιλάμβανε ακόμη τον θυρεό του Οίκου της Δανίας, τις ασπρόμαυρες ρίγες της οικογένειας Μαουντμπάντεν και το κάστρο του Εδιμβούργου). Την ίδια ώρα στην Κέρκυρα ψάλλονταν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του βασιλικού συζύγου της Βρετανίας που γεννήθηκε στο τραπέζι της κουζίνας στο Μον Ρεπό ως πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, Φίλιππος.