Οι κυνηγοί του χαμένου νυφικού -Σε ποιες χώρες αναζητούν το γαμήλιο φόρεμα της πριγκίπισσας Σίσσυ - iefimerida.gr

Οι κυνηγοί του χαμένου νυφικού -Σε ποιες χώρες αναζητούν το γαμήλιο φόρεμα της πριγκίπισσας Σίσσυ

Η Ρόμι Σνάιντερ ως πριγκίπισσα Σίσσυ στην ταινία του 1955 / IMDB
Η Ρόμι Σνάιντερ ως πριγκίπισσα Σίσσυ στην ταινία του 1955 / IMDB
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πού βρίσκεται το μυστηριώδες χαμένο νυφικό της πριγκίπισσας Σίσσυ; Οι ερευνητές το αναζητούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Αφού η Αυστριακή αυτοκράτειρα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ στη Βιέννη το 1854, το νυφικό της εξαφανίστηκε. Κοινώς γνωστή ως Σίσσυ, η αυτοκράτειρα ήταν από καιρό αρκετά διάσημη στην Ευρώπη.

Η επαναστατική της φύση έχει απεικονιστεί σε ταινίες όπως το «Corsage» και η επιτυχημένη σειρά του Netflix «The Empress» -και φυσικά η ταινία του 1955 με την αξέχαστη Ρόμι Σνάιντερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητά της, το νυφικό της αυτοκράτειρας Σίσσυ καλύφθηκε με μυστικότητα για σχεδόν 200 χρόνια.

Τώρα, χάρη σε μια σειρά από στοιχεία, η Αυστριακή ερευνήτρια Dr. Monica Kurzel-Runtscheiner μπορεί να έχει λύσει τον ενδυματολογικό αυτό γρίφο.

Οι λεπτομέρειες για το νυφικό παρέμεναν πάντα στην αφάνεια. Και αυτό γιατί οι εικονογράφοι ή ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να καταγράψει το γεγονός απαγορεύτηκε τότε από τον αυτοκρατορικό οίκο. Χωρίς επιβεβαιωμένες εικόνες ή λεπτομερείς περιγραφές του φορέματος, αυτό έγινε ένα μυστήριο της ποπ κουλτούρας.

Ένα ίχνος του μόνο υπήρχε: η πλούσια ουρά του φορέματος, που πιστεύεται ότι ήταν προσαρτημένη στο νυφικό της αυτοκράτειρας. Η ουρά αυτή εκτέθηκε πέρυσι στο Μουσείο Αυτοκρατορικών Αμαξών της Βιέννης, του οποίου η Dr Kurzel-Runtscheiner είναι η διευθύντρια.

Η «κυνηγός του χαμένου νυφικού»

Η Dr Kurzel-Runtscheiner έχει ονομαστεί από τα αυστριακά ΜΜΕ η «κυνηγός του χαμένου νυφικού» και είναι ένα παρατσούκλι που της αρέσει [ίσως επειδή μεγάλωσε και αυτή με τις ταινίες του κινηματογραφικού Ιντιάνα Τζόουνς]. Ερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση εδώ και χρόνια, ψάχνοντας στα αρχεία των βιβλιοθηκών για απαντήσεις, αλλά χωρίς ιδιαίτερη τύχη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2021 έγινε μια σημαντική ανακάλυψη. Η Δρ Kurzel-Runtscheiner έλαβε ένα δελεαστικό μήνυμα. Επικοινώνησε μαζί της μια άγνωστη, η Ισπανίδα ανεξάρτητη ερευνήτρια Silvia Santibañez, η οποία της είπε ότι είχε βρει ένα πορτρέτο της Ελισάβετ του 1857 στο Μουσείο της Σιλεσίας στην Οπάβα της Τσεχίας. Σε αυτόν τον πίνακα, η Σίσσυ φοράει ένα νυφικό με ουρά ακριβώς ίδια με εκείνη που εκτέθηκε στο μουσείο της Βιέννης.

Ο επίμαχος πίνακας / © Slezské zemské muzeum, Opava
Ο επίμαχος πίνακας / © Slezské zemské muzeum, Opava

«Ήμουν ενθουσιασμένη», λέει η Dr Kurzel-Runtscheiner. «Είχα, επιτέλους, αποδείξεις ότι η Σίσσυ φορούσε όντως αυτή την ουρά την εποχή του γάμου της».

Η Dr Kurzel-Runtscheiner πέρασε μήνες αποκωδικοποιώντας αυτόν τον πίνακα, αναζητώντας επιβεβαίωση ότι απεικόνιζε πραγματικά το εξαφανισμένο φόρεμα της Σίσσυ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πορτρέτο του 1857 ήταν ασυνήθιστο για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, ζωγραφίστηκε τρία χρόνια μετά τον γάμο. Δεύτερον, δεν φιλοτεχνήθηκε από έναν καλλιτέχνη της αυτοκρατορικής αυλής, όπως ήταν η παράδοση, αλλά από έναν ζωγράφο με το όνομα Joseph Neugebauer. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ο πίνακας δεν ήταν αυθεντικός.

«Αλλά απεικονίζει το φόρεμα με τέτοια λεπτομέρεια που πρέπει να το είχε δει από κοντά, καθώς δεν υπάρχει άλλος πίνακας, περιγραφή ή αναπαράσταση του φορέματος που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει», λέει η Dr Kurzel-Runtscheiner.

Αλλά η Dr Kurzel-Runtscheiner δεν σταμάτησε εκεί γιατί ήθελε να βεβαιωθεί ότι όλοι θα μπορούσαν να δουν το φόρεμα. Έτσι, συγκρότησε μια ομάδα βοηθών της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά, ταξίδεψε στο Μουσείο της Σιλεσίας με φωτογράφους, οι οποίοι τράβηξαν εικόνες υψηλής ανάλυσης από το πορτρέτο του 1857. Στη συνέχεια, οι γραφίστες στο μουσείο της Βιέννης χρησιμοποίησαν αυτές τις φωτογραφίες, καθώς και την αυθεντική ουρά του φορέματος, για να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο του σχεδίου του φορέματος της Σίσσυ.

«Αυτό μας επέτρεψε να συνδέσουμε το μοτίβο που είναι ορατό στον πίνακα με την κεντημένη δομή της διατηρημένης ουράς», εξηγεί η Dr Kurzel-Runtscheiner.

Μετά από μήνες, η ομάδα της εντόπισε κάποιον που μπορούσε να εκτυπώσει το μοτίβο σε ύφασμα: έναν άνδρα στη Βαυαρία της Γερμανίας, ο οποίος διατηρούσε ένα μικρό τυπογραφείο. Στάλθηκαν διάφορα δείγματα μεταξύ Βιέννης και Βαυαρίας, μέχρι που η εκτύπωση του υφάσματος ήταν σχεδόν τέλεια. Τότε όμως ενέσκηψε μια σημαντική αναποδιά...

Η Ρόμι Σνάιντερ καθιερώθηκε με την ερμηνεία της ως πριγκίπισσα Σίσσυ / ΙΜDB
Η Ρόμι Σνάιντερ καθιερώθηκε με την ερμηνεία της ως πριγκίπισσα Σίσσυ / ΙΜDB
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Γερμανός τυπογράφος αρρώστησε σοβαρά και φαινόταν ότι το έργο θα ακυρωνόταν την τελευταία στιγμή», λέει. Αν και η Dr Kurzel-Runtscheiner λέει ότι έκτοτε έχει αναρρώσει, εξηγεί: «Του οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη που δέχτηκε να τυπώσει τα υφάσματα για εμάς το Σαββατοκύριακο πριν πάει στο νοσοκομείο».

Στη συνέχεια, πήγαν τα υφάσματα σε έναν συντηρητή στη Βιέννη, ο οποίος έφτιαξε -με το χέρι!- ένα αντίγραφο του φορέματος σε κανονικό μέγεθος.

Το αναδημιουργημένο φόρεμα, μαζί με το πρωτότυπο πορτρέτο του 1857 που απεικονίζει τη Σίσσυ να φοράει το φόρεμα, εκτέθηκαν πέρυσι στο Μουσείο Αυτοκρατορικής Αμαξοστοιχίας στη Βιέννη και ήταν η πρώτη φορά που το κοινό μπόρεσε να δει δύο εκδοχές αυτού που πιστεύει ότι μπορεί να είναι το φόρεμα της Σίσσυ.

Η Σίσσυ και σειρά στο Netflix

«Όλα αυτά συνέβησαν την ιδανική στιγμή», σύμφωνα με τη Μόρα Χάμετζ, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τζέιμς Μάντισον στη Βιρτζίνια και συν-συγγραφέα του βιβλίου «Ο κόσμος της Σίσσυ»: Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ στη μνήμη και τον μύθο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια λέει ότι η ιστορία της Σίσσυ έχει μπει για τα καλά στο mainstream και την ποπ κουλτούρα λόγω της δραματικής σειράς του Netflix που επικεντρώνεται στη ζωή της. Η αυτοκράτειρα αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη και εκατομμύρια κόσμος την παρακολούθησε μέσα από το συνδρομητικό δίκτυο.

Το αναδημιουργημένο νυφικό της Σίσσυ είναι «η πιο ακριβής αναπαράσταση του αρχικού φορέματος με βάση τους περιορισμένους διαθέσιμους οπτικούς πόρους που διαθέταμε μέχρι σήμερα», σύμφωνα με την Olivia Gruber Florek, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Delaware County Community College και συγγραφέα του βιβλίου «The Celebrity Monarch: Elisabeth and the Modern Female Portrait».

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο την έρευνα, η Florek λέει ότι οι ερευνητές μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν στοιχεία από το διάσημο πορτρέτο του 1857 για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν τον σχεδιαστή του φορέματος και την πηγή των υλικών του.

«Τα γαμήλια φορέματα αποτελούν συχνά μια ευκαιρία για την προώθηση εθνικών βιομηχανιών -το φόρεμα της βασίλισσας Βικτωρίας κατασκευάστηκε μόνο από βρετανικά υλικά, για παράδειγμα-, οπότε μπορεί να υπάρχουν αρχεία για την παραγωγή του», δήλωσε η Florek.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρ' όλα αυτά, η Dr Kurzel-Runtscheiner λέει ότι το έργο της δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η επόμενη κίνησή της είναι να επισκεφθεί μοναστήρια στην Ουγγαρία και τη Βαυαρία για να εξετάσει αντικείμενα που λέγεται ότι συνδέονται με το νυφικό.

Προς το παρόν πάντως, ο γρίφος του νυφικού Σίσσυ επιμένει να ταλανίζει ιστορικούς και επιστήμονες...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ