Μπορεί τα έργα του να είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο η προσωπική ζωή του σημαντικότερου ίσως Βρετανού συγγραφέα, Γουίλιαμ Σαίξπηρ, παραμένει εν πολλοίς στο σκοτάδι.
Τόσο θολό είναι το τοπίο γύρω από τη ζωή του, που οι ιστορικοί αμφισβητούν ακόμη και την ημερομηνία των γενεθλίων του, όπως και εκείνη που έφυγε από τη ζωή. Κάποιες αναφορές θέλουν τα δύο γεγονότα να συμπίπτουν, στην 23η Απριλίου, ενώ άλλοι τοποθετούν την ημερομηνία γέννησής του στις 26 Απριλίου 1564 (πέθανε το 1616).
Ο Σαίξπηρ παντρεύτηκε πολύ μικρός, σε ηλικία μόλις 18 ετών, με την Αν Χάθαγουεϊ (και εμάς μας έκανε εντύπωση το όνομα) μια γυναίκα οκτώ χρόνια μεγαλύτερή του με την οποία και απέκτησε τρία παιδιά. Η πρωτότοκη κόρη τους η Σουζάνα γεννιέται το 1582, ενώ περίπου δυο χρόνια αργότερα έφερε στον κόσμο τα δίδυμα Χάμνετ και Τζούντιθ. Λέγεται μάλιστα πως η πρώτη εγκυμοσύνη δεν ήταν προγραμματισμένη και πως ο γάμος επισπεύστηκε για να αποφύγει το ζευγάρι την κοινωνική κατακραυγή. Ο Γουίλιαμ και η Αν δεν απέκτησαν άλλα παιδιά. Πέθαναν παντρεμένοι, αν και μάλλον όχι και ιδιαίτερα αγαπημένοι.
Τα ίχνη του έγγαμου βίου του Σαίξπηρ χάνονται μέσα στα χρόνια. Εκείνο που γνωρίζουν οι ιστορικοί είναι πως όταν ο συγγραφέας θέλησε να μετακομίσει στο Λονδίνο το 1585, αμέσως μετά τη γέννηση των διδύμων και ακόμη ότι έμεινε εκεί για 7 χρόνια χωρίς την οικογένειά του.
Για την ακρίβεια, ο συγγραφέας φαίνεται πως έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μόνος, μακριά από τη γυναίκα και τα παιδιά του. Είχε φροντίσει βέβαια νωρίτερα, να εξασφαλίσει την οικογένειά του, αγοράζοντας μια έκταση και ένα σπίτι για εκείνους στο Στράτφορντ. Εκεί όπου επέστρεψε όταν πια συνταξιοδοτήθηκε το 1612 και ως το τέλος της ζωής του. Ετάφη στο κοιμητήριο της πόλης και μαζί του αναπαύτηκε και η Χάθαγουέι το 1623.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σαίξπηρ φαίνεται να αντιμετωπίζει τον γάμο ως μια ιδιαίτερα δυσάρεστη διαδικασία, την οποία υπέμεινε, περίπου αναγκαστικά, εξαιτίας μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Είναι προφανές πως την εποχή που έζησε ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ το διαζύγιο δεν ήταν μια απλή υπόθεση.
Τα χρόνια που ο Σαίξπηρ έζησε ως εργένης στο Λονδίνο
Πώς όμως πέρασε τη ζωή του ο Σαίξπηρ όλα αυτά τα χρόνια που έμεινε μόνος στο Λονδίνο; Μια μαρτυρία από την εποχή, δείχνει πως δεν έκανε προσπάθειες να παραμείνει πιστός στον γάμο του. Σύμφωνα με αναφορά φοιτητή της νομικής που χρονολογείται από τις 13 Μαρτίου του 1602, ο Σαίξπηρ κρυφάκουσε μια γυναίκα να στέλνει ραβασάκι σε ηθοποιό της εποχής, τον Ρίτσαρντ Μπέρμπατζ, τον οποίο παρακολούθησε στο έργο του, «Ριχάρδος Γ’».
Ο συγγραφέας, φέρεται να κατέφθασε πρώτος στο σημείο της πονηρής συνάντησης. Αφού διασκέδασε με την εν λόγω κυρία, εμφανίστηκε ο ηθοποιός στην πόρτα της, στέλνοντας μήνυμα πως «ο Ριχάρδος Γ’ έφτασε», για να λάβει την περιπαικτική απάντηση του Σαίξπηρ: «Ο Γουίλιαμ ο κατακτητής ήταν ήδη εδώ πριν τον Ριχάρδο τον Γ’». Η πιπεράτη ιστορία, όσο κι αν φαίνεται αξιολάτρευτη, δεν επιβεβαιώνεται παρά από αυτή την αναφορά του φοιτητή της νομικής.
Το φλερτ με την ομοφυλοφιλία
Αν και δεν υπάρχει καμιά επίσημη αναφορά για την σεξουαλικότητα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, ειδικοί στέκονται στο έργο του και τις επιρροές του που θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ερωτική έλξη και προς το ανδρικό φύλο.
Τα σονέτα του Σαίξπηρ περιγράφουν την βαθιά ερωτική σχέση του γράφοντα με έναν εύπορο νέο άνδρα. Σε σημεία, ο ποιητής φαίνεται να καλείται να παλέψει με έναν έρωτα που εμφανίζεται αμοιβαίος. Στα 25 σονέτα γίνεται πλήρης περιγραφή μιας σχέσης που δοκιμάζεται από μεγάλες απουσίες, ζήλια και απέλπιδες προσπάθειες να κερδίσει την εύνοια του νέου.
Ωστόσο, στο τέλος ο ποιητής μιλά για την βαθιά θλίψη του, όταν ο νέος του στερεί την μαυρομαλλούσα καλλονή της οποίας την ερωτική συντροφιά απολάμβανε. Αυτή η τελευταία αναφορά, δείχνει πως ο συγγραφέας του σονέτου έχει ερωτικές επαφές με γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση, η ανάλυση της εγκυκλοπαίδειας britannica, καταλήγει πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το περιεχόμενο των σονέτων υπήρξε αυτοβιογραφικό.