Το πρόσωπο μιας γενιάς που αντιδρά στην απάθεια των μεγαλυτέρων για την καταστροφή του πλανήτη ή μια έφηβη που πλασάρει όλα τα... «κακά» πρότυπα στη νεολαία; Το φαινόμενο Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί σε όλη του την έκταση.
Η κραυγή για τη σωτηρία του πλανήτη δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Παρότι οι φωνές των επιστημόνων πληθαίνουν πως το μη αναστρέψιμο στην οικολογική καταστροφή πλησιάζει, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτελούν αντικείμενο συζήτησης εδώ και χρόνια. Ενας σκοπός που βρήκε τη φωνή του στο πρόσωπο ενός μικρού κοριτσιού από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας.
Η Γκρέτα έμαθε για την κλιματική αλλαγή πολύ νωρίς, ήταν μόλις 8 ετών. Σύντομα, όπως διαβάζουμε στα σουηδικά ΜΜΕ το κορίτσι έμοιαζε να τυραννιέται από το οικολογικό ζήτημα, σε σημείο που οι γονείς της πίστευαν πως υπέφερε από κατάθλιψη. Η μητέρα της Μαλένα Ερμάν εκπροσώπησε τη Σουηδία στον διαγωνισμό της Eurovision το 2009, ενώ ο πατέρας της Σβάντε είναι ηθοποιός.
Οι σχολικές απεργίες για το κλίμα της Γκρέτα
Γρήγορα το κορίτσι από τη Στοκχόλμη κινητοποιήθηκε, οργάνωσε τις περίφημες σχολικές απεργίες για το κλίμα οι οποίες συντόνισαν χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο γύρω από τον κοινό σκοπό. Η Γκρέτα θα γινόταν γρήγορα ένα πρόσωπο που χρειαζόταν ένα κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Το όνομά μου είναι Γκρέτα Τούνμπεργκ, είμαι 16 χρονών, είμαι από τη Σουηδία και θέλω να πανικοβληθείτε. Θέλω να δράσετε σαν να καιγόταν το σπίτι σας». Με αυτές τις λέξεις ξεκίνησε τη συγκλονιστική της ομιλία στην ευρωβουλή για το κλίμα η νεαρή ακτιβίστρια τον περασμένο Απρίλιο.
«Είναι εντάξει αν αρνηθείτε να με ακούσετε. Αλλωστε, είμαι μια 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία. Αλλά δεν μπορείτε να αγνοήσετε τους επιστήμονες ή τα εκατομμύρια μαθητές που φωνάζουν για το δικαίωμά τους στο μέλλον. Σας εκλιπαρώ, μην αποτύχετε σε αυτό», κατέληγε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, σκουπίζοντας τα δάκρυά της.
Η πρόταση για Νόμπελ Ειρήνης στη Γκρέτα
Κι όμως, η 16χρονη φαίνεται πως διαθέτει πιο δυνατή φωνή από όσο πίστευε τότε, στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Γκρέτα προτάθηκε από τρεις βουλευτές της σοσιαλιστικής αριστεράς, σε μια κίνηση που χαρακτήρισε τιμητική, όσο και περίεργη.
Γρήγορα το πρόσωπό της βρισκόταν παντού. Ενα μικρό κορίτσι από τη Σουηδία γινόταν εξώφυλλο στο περιοδικό TIME με τίτλο «οι ηγέτες των επόμενων γενιών», αλλά και στο βρετανικό GQ, που την χαρακτήριζε Game Changer της χρονιάς. Η Γκρέτα έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της με ιστιοπλοϊκό για τη Νέα Υόρκη, σε ένα στοίχημα να βρίσκεται στην πόλη πριν τις 23 Σεπτεμβρίου και τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου θέλει να παραστεί.
Γκρέτα, ενα κορίτσι που άφησε το σχολείο
Το πρώτο διάστημα, η συμφωνία με τους γονείς της ήταν να λείπει από το σχολείο της τις Παρασκευές. Ωστόσο, η Γκρέτα μοιάζει τώρα αποφασισμένη να μην επιστρέψει στο σχολείο αυτή τη χρονιά. Η ίδια θέλει να αφοσιωθεί στον σκοπό της και συμπληρώνει πως θα επαναλάβει την σχολική χρονιά ένα χρόνο αργότερα.
Γρήγορα τα social media γεμίζουν με χρήστες που αμφισβητούν τους ευγενείς σκοπούς της. Παρά τις διαβεβαιώσεις των γονιών της, κακόβουλα tweets και αναρτήσεις στα social media βλέπουν πίσω από το πρόσωπο της Γκρέτα μια καλοστημένη «κομπίνα». Μια μηχανή παραγωγής χρημάτων για εκείνη και την οικογένειά της και προώθησης των σκοπών συγκεκριμένων συμφερόντων.
Η Γκρέτα στην αντιπαράθεση για το Brexit και τα σκίτσα του Αρκά
«Χωρίς πετρέλαιο, πτήσεις, κρέας. Είναι όλα όσα ζητούν οι ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή. Αν η Γκρέτα Τούνμπεργκ το μάθει θα έρθει με γιότ να διαδηλώσει υπέρ ενός σκληρού Brexit» έγραψε πρόσφατα στο twitter Ουαλός πολιτικός και ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, απαντώντας σε κείμενο που διέρρευσε για το ενδεχόμενο μη εξέρευσης συμφωνίας με την ΕΕ.
Πολύ πρόσφατα, ο διάσημος σκιτσογράφος Αρκάς λάνσαρε στη σελίδα του μια νέα σειρά σκίτσων με πρωταγωνίστρια την Ρόζα την γκρινιάρα, ένα κορίτσι με κοτσίδες που διαμαρτύρεται με πάθος υπέρ της πολιτικής ορθότητας. Μια εικόνα που θυμίζει πολύ την Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Διχασμένο το twitter για την Γκρέτα Τούνμπεργκ
Εκείνο που ίσως κανείς δεν έχει θίξει, είτε επιδοκιμάζει, είτε βλέπει κριτικά την Γκρέτα είναι το γεγονός πως όπως η ίδια λέει, έχει διαγνωστεί με σύνδρομο του Ασπεργκερ, μια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία.
Αν ένα κορίτσι που γεννήθηκε με την ανάγκη να παλέψει για τα αυτονόητα έβαλε σκοπό της ζωής του να μην μάχεται απλά για να ζήσει όπως οι υπόλοιποι - κάτι που δεν είναι διόλου αυτονόητο - αλλά για ολόκληρη τη γενιά της, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να δώσουμε στην Γκρέτα, αυτό που οι Βρετανοί αποκαλούν «The Benefit Of The Doubt».