Είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και ένα από τα τουριστικά θέρετρα της Αμερικής σήμερα. Ωστόσο, δεν ονομαζόταν πάντοτε Σαν Φρανσίσκο, ούτε βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι Ισπανοί κατακτητές πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο του 1769. Γρήγορα τέθηκε υπό την διοίκηση της καθολικής αποστολής του Αγίου Φρανσίσκου της Ασίζης. Μετά την απελευθέρωση των περιοχών από την κυριαρχία της Ισπανία το 1821, η ευρύτερη περιοχή εντάχθηκε στο κράτος του Μεξικό. Η γη ιδιωτικοποιήθηκε και ξεκίνησε η χάραξη του αστικού τοπίου. Η πόλη τότε έλαβε το όνομα Γέρμπα Μπουένα.
Η μικρή Γέρμπα Μπουένα αποτελούσε τον πρόδρομο του σημερινού Σαν Φραντσίσκο και έπαιρνε το όνομά της από ένα λουλούδι στην δυτική ακτή της Βορείου Αμερικής, το οποίο και απαντάται συχνά στις κοιλάδες του Σαν Φραντσίσκο.
Το βορειότερο άκρο της ισπανικής κατοχής, που πλέον ανήκε στο Μεξικό, παρέμενε ασήμαντο επί δεκαετίες. Ωστόσο, η δυναμική του φυσικού λιμανιού έγινε γρήγορα αντιληπτή από από τις δυνάμεις που έριζαν για την ηγεμονία στην περιοχή. Το 1835 η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσφέρθηκε να εξαγοράσει τα εδάφη του Σαν Φραντσίσκο από τους Μεξικανούς, οι οποίοι και αρνήθηκαν να πουλήσουν.
Ο πόλεμος ΗΠΑ - Μεξικού και η παράδοση του Σαν Φραντσίσκο
Το Ιούλιο του 1846 ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ αμερικανικών και μεξικανικών δυνάμεων, με αφορμή διαφορές για την περιοχή που σήμερα βρίσκεται το δυτικό Τέξας. Ο στρατηγός Τζον Μοντγκόμερι οδήγησε τα πολεμικά πλοία του στον κόλπο του Σαν Φραντσίσκο, ρίχνοντας αγκυροβόλιο λίγο έξω από την Γέρμπα Μπουένα. Οι αμερικανικές δυνάμεις συνάντησαν αντίσταση από τους κατοίκους της πόλης, η οποία ανακηρύχτηκε άμεσα πόλη των ΗΠΑ με τον Μοντγκόμερι να υψώνει την αστερόεσσα στην κεντρική πλατεία.
Η πόλη μετονομάστηκε την επόμενη χρονιά σε Σαν Φραντσίσκο. Το 1848, το Μεξικό αποχώρησε και επισήμως από την Καλιφόρνια, παραχωρώντας την κυριαρχία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γουαδελούπης. Το Σαν Φραντσίσκο παρέμενε μια μικρή πόλη μόλις 900 κατοίκων, ωστόσο η γεωγραφική του θέση το κατέστησε εμπορικό κέντρο και ορμητήριο για τους επίδοξους χρυσοθήρες, με αποτέλεσμα να μετρά μόλις τρία χρόνια αργότερα 36.000 κατοίκους.
Η ξεχωριστή πόλη του Σαν Φρανσίσκο
Σήμερα το Σαν Φρανσίσκο είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Καλιφόρνια και η δέκατη τέταρτη μεγαλύτερη στις Η.Π.Α, με πληθυσμό 802.426 σύμφωνα με καταμέτρηση του 2010. Βρίσκεται στο άκρο της χερσονήσου του Σαν Φρανσίσκο και είναι το κεντρικό σημείο της περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, που έχει πληθυσμό επτά εκατομμύρια. Το Σαν Φρανσίσκο είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αμερικής, μετά τη Νέα Υόρκη.
Το 1937 κατασκευάστηκε εκεί, στην «Χρυσή Πύλη» η πιο διάσημη κρεμαστή γέφυρα στο κόσμο, σύμβολο του Σαν Φρανσίσκο. Εκτείνεται στο άνοιγμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στον Ειρηνικό Ωκεανό και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών.
Το οδόστρωμά της απέχει 67 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας κι αυτό την καθιστά μία από τις συχνότερες επιλογές στον κόσμο για τους επίδοξους αυτόχειρες. Είναι επίσης από τα σημεία εκείνα απ΄όπου η πτώση είναι σχεδόν βέβαια μοιραία.
Στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται όμως και το Golden Gate Park, ένα από τα ομορφότερα πάρκα στον κόσμο. Εκτείνεται σε 4.046 στρέμματα, υποδέχεται ετησίωνς περισσότερους από 13 εκατ. επισκέπτες το χρόνο. Εκτός από το θερμοκήπιο λουλουδιών, περιλαμβάνει, επίσης, το μνημείο για το AIDS, το μουσείο De Young.