Γιάννης Σοφιός: Ο Έλληνας σεφ που άνοιξε μεζεδοπωλείο στο Μπορντό και μαθαίνει τους Γάλλους να τρώνε μουσακά - iefimerida.gr

Γιάννης Σοφιός: Ο Έλληνας σεφ που άνοιξε μεζεδοπωλείο στο Μπορντό και μαθαίνει τους Γάλλους να τρώνε μουσακά

Ο Γιάννης Σοφιός έξω από το ελληνικό εστιατόριό του στο Μπορντό
Ο Γιάννης Σοφιός έξω από το ελληνικό εστιατόριό του στο Μπορντό

Ο Γιάννης Σοφιός γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Μαραθιά Φωκίδας, ένα μικρό, παραθαλάσσιο χωριουδάκι, κοντά στην Ναύπακτο.

Από μικρός μεγάλωσε στην κουζίνα του σπιτιού αλλά και του εστιατορίου της οικογένειάς του, μαθαίνοντας να αγαπά την μαγειρική και την εστίαση.

Σπούδασε τουριστικά, μαγειρική και ζαχαροπλαστική, εργάστηκε για μερικά χρόνια σεζόν στην Ελλάδα και το 2013 αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό. Έτσι, βρέθηκε στο Μπορντό της Γαλλίας χωρίς να ξέρει το βασικό, την γαλλική γλώσσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκανε την πρακτική του σε ένα μισελενάτο εστιατόριο και ο σεφ, που μιλούσε αγγλικά και τον βοήθησε να προσαρμοστεί, έγινε ο μέντοράς του! Ακόμη, δούλεψε δίπλα στο παγκοσμίου φήμης Άγγλο σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ και την ομάδα του, μαθαίνοντας πολλά και αποκτώντας εμπειρία.

Λίγο αργότερα, του ήρθε η ιδέα να ανοίξει το δικό του μαγαζί στην καρδιά της γαλλικής πόλης. Έτσι, γεννήθηκε το Yamas Ouzerie, ένα ελληνικό εστιατόριο-μεζεδοπωλείο που σερβίρει παραδοσιακά εκλεκτά εδέσματα, ελληνικό κρασί και μυρίζει Ελλάδα.

Οι Γάλλοι λατρεύουν το μικρό αυτό ελληνικό, μοντέρνο ταβερνάκι και μαθαίνουν να τρώνε ελληνικά και να λένε Yamas! τσουγκρίζοντας.

Ο Έλληνας σεφ που διαπρέπει στο Μπορντό με το δικό του εστιατόριο μοιράστηκε στο Iefimerida.gr την ιστορία του...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιάννη, πες μας λίγα πράγματα για σένα που πρέπει να ξέρουμε...

Eίμαι 36 χρονών και κατάγομαι από τον Μαραθιά Φωκίδας, ένα μικρό, παραθαλάσσιο χωριουδάκι, πάνω στον Κορινθιακό κόλπο! Προερχόμενος από μια οικογένεια που ασχολούταν με την εστίαση για αρκετά χρόνια, παππούδες αλλά και γονείς, καθώς επίσης και με την αλιεία, την κτηνοτροφία και την γεωργία ήμουν από πολύ νωρίς σε επαφή με την μαγειρική αλλά και τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, τα οποία έμαθα να σέβομαι βλέποντας τον κόπο που χρειάζεται για να αποκτηθούν και παραχθούν.

Όσον αφορά τις σπουδές μου στην Ελλάδα, σπούδασα στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων Γαλαξιδίου (τότε ΟΤΕΚ) στο τμήμα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης ( 2009-2011) και στην Γαλλία στο GRETA, μια ιδιωτική σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για την γαλλική κουζίνα (2013-2014).

Πώς αποφάσισες να φύγεις από την Ελλάδα και πας στο Μπορντό να ανοίξεις ελληνικό εστιατόριο;

Από μικρός δούλευα και βοηθούσα στο εστιατόριο της οικογένειάς μου στο χωριό, πιο πολύ σαν σερβιτόρος και λιγότερο σαν μάγειρας! Η επαγγελματική μου καριέρα στις κουζίνες ξεκίνησε σε πεντάστερα ξενοδοχεία στην Χαλκιδική, κυρίως για σεζόν, που με βοήθησε πάρα πολύ για να ανταπεξέλθω και να εξελιχθώ ως επαγγελματίας μάγειρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναζητώντας την επαγγελματική εξέλιξη αλλά και την οικονομική σταθερότητα το 2013 ξεκίνησα να ψάχνομαι για το εξωτερικό. Με την βοήθεια κάποιων οικογενειακών φίλων ήρθα στο Μπορντό για να παρακολουθήσω την σχολή, η οποία ήταν στα γαλλικά, μη έχοντας γνώση της γλώσσας πέρα από κάποιες προτάσεις και λέξεις.

Η προσαρμογή ήταν δύσκολη διότι δεν ήταν εύκολο να βρεις άτομα πρόθυμα να σε βοηθήσουν ή να κάνουν μια προσπάθεια για να εγκλιματιστεί κάποιος σε κάτι καινούργιο αλλά και πρωτόγνωρο διότι δεν πρόκειται για ταξίδι αναψυχής αλλά για αλλαγή τρόπου ζωής, κουλτούρας, αντίληψης, επικοινωνίας, συμπεριφοράς κτλ. Τα σκέφτομαι τώρα όλα αυτά και μου φαίνεται σαν ψέμα!

Μέσα σε όλα αυτά είχα και δόση τύχης, ανθρώπους που με βοήθησαν με την διαμονή, την εργασία και όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζεις όταν είσαι νέος εργαζόμενος ή κάτοικος (μετανάστης) μιας καινούργιας χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επαγγελματική κατάρτιση που είχα αποκτήσει στην Ελλάδα με βοήθησε να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της σχολής εδώ διότι ήμουν ο μόνος που είχα δουλέψει επαγγελματικά και ήταν τεράστιο αβαντάζ δεδομένου ότι δεν μιλούσα την γλώσσα. Μέσω της σχολής μπόρεσα να κάνω την πρακτική μου άσκηση σε ένα εστιατόριο στο οποίο ο σεφ-ιδιοκτήτης μιλούσε αγγλικά καθώς η γυναίκα του ήταν από της ΗΠΑ. Ο άνθρωπος αυτός αναδείχθηκε σε μέντορας μου στη συνέχεια και εάν σήμερα βρίσκομαι ακόμα στην Γαλλία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης! Το εστιατόριο ονομάζεται SOLENA και έχει ένα αστέρι Michelin.

Από εκεί που δούλευα σε μαζική εστίαση στην Ελλάδα βρέθηκα στην Γαλλία, στο Μπορντό να δουλεύω σε εστιατόριο με τέτοιο πρεστίζ... Εκεί ξεκίνησε το ταξίδι σε έναν κόσμο που δεν είχα φανταστεί ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα, γνωρίζοντας σεφ μεγάλου βεληνεκούς, σομελιέ, εκθέσεις γαστρονομίας και οινολογίας, επαφές με τοπικούς παραγωγούς και εμπόρους, αλλά και τεχνικές μαγειρικής-συντήρησης προϊόντων και παρασκευασμάτων που δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν. Θα το χαρακτήριζα ως ένα ταξίδι σε έναν διαφορετικό κόσμο!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Yamas; Τι φαγητά και ποτά σερβίρετε; Η διακόσμηση από πού είναι εμπνευσμένη;

Το 2015 ο σεφ αποφασίζει να πουλήσει το εστιατόριο και να αναζητήσει νέες περιπέτειες στην Αμερική και έτσι με την βοήθειά του καταφέρνω να δουλέψω για το Intercontinental Grand hotel de Bordeaux, το πιο εμβληματικό ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Ύστερα από εννέα μήνες η διεύθυνση αποφασίζει και φέρνει τον παγκοσμίου φήμης Άγγλο σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ να αναλάβει αυτός και η ομάδα του τα δύο εστιατόρια του ξενοδοχείου. Δούλεψα μαζί τους σχεδόν δύο χρόνια και κάτι μήνες εξελίσσοντας ακόμα περισσότερο τον εαυτό μου σε τεχνικό αλλά και διοικητικό επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην συνέχεια δούλεψα σε διάφορα εστιατόρια στο Μπορντό επεκτείνοντας τις γνώσεις μου σε διεθνείς κουζίνες αλλά και την παραδοσιακή γαλλική κουζίνα.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα είχε δημιουργηθεί μέσα μου η ιδέα της δημιουργίας ενός ελληνικού εστιατορίου, τύπου παραδοσιακό ταβερνάκι με σεβασμό στην παράδοση και τις τοπικές συνταγές του τόπου μας.

Η αλήθεια είναι ότι η όλη περιπέτεια πήγε λίγο πίσω λόγω της πανδημίας, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, αλλά με βοήθησε αρκετά στην δημιουργία ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου για την δημιουργία και την ευημερία της επιχείρησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι τον Μάιο του 2022 δημιουργήσαμε το Yamas Ouzerie, ένα ελληνικό, παραδοσιακό εστιατόριο-μεζεδοπωλείο σερβίροντας μουσακά, αρνάκι γιουβέτσι, σπετζοφάι, τηγανιές χοιρινές, μελιτζάνες ιμάμ, μπακλαβά, ραβανί και πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα.

Το ελληνικό στοιχείο κυριαρχεί και στα ποτά που σερβίρουμε, με ελληνικές μπύρες, ούζο, τσίπουρο και φυσικά ελληνικά κρασιά από τα οποία το 90% είναι ελληνικές ποικιλίες όπως Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Βιδιανό, Λημνιώνα, Ξινόμαυρο κτλ. Βρισκόμαστε στην παγκόσμια πρωτεύουσα του κρασιού και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, γι' αυτό και έχουμε δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό το κομμάτι προσπαθώντας να δουλέψουμε άμεσα με Έλληνες παραγωγούς αναπτύσσοντας εξαιρετικές σχέσεις και συνεργασίες.

Όσο για την διακόσμηση, έχουμε ένα πιο μοντέρνο στιλ ξεφεύγοντας από το κλασικό άσπρο μπλε, προσθέτοντας κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες δίνουν ένα ελληνικό στοιχείο και μια ταυτότητα στο χώρο του εστιατορίου, όπως κάδρα, φωτογραφίες, σουβενίρ, λουλούδια κτλ… Στην πραγματικότητα, θέλαμε να συνδυάσουμε το μοντέρνο με το παραδοσιακό στοιχείο χωρίς υπερβολές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς υποδέχτηκαν οι Γάλλοι το μαγαζί σας; Τι πελάτες έχετε;

Οι Γάλλοι αλλά και οι Έλληνες έχουν αγκαλιάσει και αγαπήσει το Yamas! Είναι γνωστό ότι οι Γάλλοι λατρεύουν την Ελλάδα και είμαστε πολύ συνδεδεμένοι μεταξύ μας και αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο για εμάς, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και προκλήσεις που συναντάμε καθημερινά. Φυσικά και το 99% των πελατών μας είναι Γάλλοι, αρκετοί τουρίστες αλλά έχουμε συχνά και Έλληνες.

Ποιοι σε βοήθησαν σε αυτό το εγχείρημά σου; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

Για να πάρει σάρκα και οστά αυτό το εγχείρημα, φυσικά υπήρξαν και άτομα όπως συγγενείς, οικογένεια και φίλοι που με βοήθησαν και έβαλαν πλάτη στο δύσκολο ξεκίνημα αλλά και στην συνέχεια, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Uέλω να τους ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά για την συνεισφορά τους διότι χάρη σε αυτούς υπάρχει το Yamas σήμερα.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στο ξεκίνημα και στην συνέχεια ποικίλουν. Για παράδειγμα δεν ήταν εύκολο να βρούμε ελληνικά προϊόντα, στην σωστή ποιότητα και τιμή διότι δεν είμαστε στην Ελλάδα, προβλήματα γραφειοκρατικού χαρακτήρα που είναι λίγο χρονοβόρα αλλά και προβλήματα με το προσωπικό όπως υπάρχουν σε όλες τις επιχειρήσεις. Ευτυχώς τα έχουμε ξεπεράσει όλα αυτά και προχωράμε μπροστά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα επέστρεφες στην Ελλάδα και γιατί; Σου λείπει κάτι;

Φυσικά και μου λείπει η Ελλάδα! Οποίος Έλληνας που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό λέει πως δεν του λείπει η Ελλάδα λέει ψέματα. Οι γονείς, οι φίλοι και οι συγγενείς βρίσκονται εκεί άρα ένα μέρος του μυαλού και της καρδιάς μου βρίσκεται εκεί. Προς το παρόν δεν έχω σαν προτεραιότητα την επιστροφή μου στην Ελλάδα, όμως, πάντα υπάρχει σαν σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι οι γονείς μου που δεν τους ζω καθημερινά.

Τι σχέδια έχεις για το μέλλον;

Όσο για το μέλλον, εφόσον είμαστε σωματικά και ψυχικά υγιείς, έχουμε πλάνα για επέκταση στην διανομή ελληνικών προϊόντων, αλλά προς το παρόν βρισκόμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο! Προτεραιότητα μας είναι το Yamas!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπορντό εστιατόριο μεζεδοπωλείο σεφ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ