Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 62 ετών άφησε ο Ντιμίτρι Βρούμπελ στη γερμανική πρωτεύουσα.
Είναι ο Ρώσος δημιουργός που έγινε διάσημος με το γκράφιτι που απεικονίζει το φιλί στο στόμα του Σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ με τον επικεφαλής της τότε Ανατολικής Γερμανίας, Έριχ Χόνεκερ, στο τείχος του Βερολίνου.
Το συγκεκριμένο δημιούργημα του Βρούμπελ, το «φιλί της σοσιαλιστικής αδελφότητας», είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα της μεταψυχροπολεμικής περιόδου και από τα αξιοθέατα του Βερολίνου, που φωτογραφίζουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τη γερμανική πρωτεύουσα.
Την είδηση του χαμού του Βρούμπελ γνωστοποίησε με ένα σύντομο μήνυμα στα social media η αρχισυντάκτρια της ρωσικής έκδοσης της Art Newspaper, Μιλένα Ορλόβα, χωρίς να αποκαλύψει τα αίτια του θανάτου του.
Η σύζυγός του, η καλλιτέχνις Βικτόρια Τιμοφέγιεβα, είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο Βρούμπελ είχε νοσηλευθεί με Covid-19 τον περασμένο Ιούνιο και στη συνέχεια τέθηκε σε τεχνητό κώμα λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.
Το γκράφιτι που καθιέρωσε εν μιά νυκτί το 1991 τον Βρούμπελ ως διεθνούς φήμης street artist, φέρει επίσημα τον τίτλο «Θεέ μου, βόηθα με να επιβιώσω απ’ αυτή τη θανάσιμη αγάπη». Το εμπνεύστηκε ο Ρώσος καλλιτέχνης, που πήρε τη γερμανική υπηκοότητα, από μια πραγματική φωτογραφία του 1979, στην οποία ο Μπρέζνιεφ και ο Χόνεκερ φιλιούνται στο στόμα επ’ ευκαιρία των εορτασμών για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το 2009 ο Βρούμπελ ξαναζωγράφισε το γκράφιτι, καθώς είχε φθαρεί από τον χρόνο και τους βανδαλισμούς.
Ποιος ήταν ο Ντιμίτρι Βρούμπελ
Γεννημένος στη Μόσχα το 1960, ο Βρούμπελ άρχισε να ζωγραφίζει σε ηλικία 15 ετών και λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε τη δική του γκαλερί. Το 1990, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, πήγε στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο Βρούμπελ, ο οποίος εμφανιζόταν συχνά δημοσίως με ένα μαύρο καπέλο, αποτελούσε ενίοτε στόχο κριτικής για τα προκλητικά, πολλές φορές με πολιτικό περιεχόμενο και συχνά παρεξηγημένα έργα του.
Ο ίδιος είχε απαντήσει στους επικριτές του, λέγοντας ότι η αποστολή της ζωής του ήταν μόνο μία: «να φέρει κοντά την τέχνη και τους ανθρώπους».
Ο Βρούμπελ δημιούργησε το 2001 ένα ημερολόγιο με πορτρέτα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τίτλο «Οι 12 διαθέσεις του Πούτιν», το οποίο κατέγραψε απροσδόκητη επιτυχία και αξιοσημείωτες πωλήσεις στη Ρωσία.
Σε ένα από τα πορτρέτα αυτά, ο Πούτιν εμφανίζεται αυστηρός και συνοφρυωμένος, σε ένα άλλο με ένα αμυδρό, αινιγματικό χαμόγελο και σε ένα τρίτο κάθεται σταυροπόδι, φορώντας στολή του αγαπημένου του αθλήματος, του τζούντο.