Λίγοι θα πίστευαν ότι ο ταπεινός φελλός, τα γνωστά πώματα των κρασιών, κρύβουν πίσω τους μια λαμπρή ιστορία και μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων.
Σύμφωνα με εκτενές αφιέρωμα του Business Insider, οι πρώτοι που αναγνώρισαν τη χρησιμότητα του φελλού ήταν οι Αιγύπτιοι και οι Ρωμαίοι. Οι πρώτοι χρησιμοποιούσαν φελλό σε μεγάλα δοχεία που βρέθηκαν σε τύμβους, ενώ οι δεύτεροι έφτιαχναν υποδήματα με αυτό το υλικό. Τους τελευταίους αιώνες το παγκόσμιο «βασίλειο» του φελλού είναι η Πορτογαλία, η οποία παρασκευάζει 40 εκατ. φελλούς την ημέρα, από μια ειδική βελανιδιά. Τα συγκεκριμένα δέντρα προστατεύονται από την πορτογαλική νομοθεσία από το 1209.
Πώς παράγεται ο φελλός [βίντεο]
Τα δέντρα αυτά δεν αγγίζονται για τα πρώτα 15 χρόνια της ζωής τους και δίνουν καλή ποιότητα φελλού μετά από 33 χρόνια.
Διαβάστε στο economistas το μεγάλο αφιέρωμα του Business Insider στους «ταπεινούς» φελλούς, μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων που βασίζεται στην παράδοση και στον σεβασμό στο περιβάλλον.