Πριν από 25 χρόνια, ένα 6χρονο αγόρι είχε αναγνωριστεί, από τον Δαλάι Λάμα ως η μετενσάρκωση του Πάντσεν Λάμα, της δεύτερης σημαντικότερης μορφής του θιβετιανού βουδισμού. Λίγο αργότερα εξαφανίστηκε.
Από τότε κανείς δεν έχει μάθει τι έχει συμβεί στον Γκεντούν Τσόκι Νιίμα, αλλά πριν από λίγες ημέρες, η Κίνα δήλωσε ότι είναι απόφοιτος κολεγίου με μια μόνιμη εργασία και πως δεν θέλει ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του να τους ενοχλήσει κανείς. Τα σύντομα αυτά σχόλια, που έγιναν από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης Τύπου, προσφέρει μια σπάνια ματιά στη ζωή του 31χρονου πλέον άνδρα.
Η επιλογή του Πεκίνου για μετενσάρκωση του Πάντσεν Λάμα
Ο Γκεντούν Τσόκι Νιίμα αναγνωρίστηκε από τον Δαλάι Λάμα, τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, ως τον 11ο Πάντσεν Λάμα, το 1995, έξι χρόνια μετά τον θάνατο του προκατόχου του. Ωστόσο, το Πεκίνο τον απέρριψε και υπέβαλε γρήγορα τον δικό του υποψήφιο, τον Τζιανκάιν Νόρμπου, με την κινεζική κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως είναι ο «πραγματικός» Πάντσεν Λάμα.
Εγκαθιστώντας τη δική της επιλογή για Πάντσεν Λάμα και εξαφανίζοντας τον Γκεντούν Τσόκι Νιίμα, η Κίνα θέλησε να αποφύγει να γίνει ο νεαρός μια άλλη εξέχουσα φιγούρα της αντιπολίτευσης με την υποστήριξη του Δαλάι Λάμα, ο οποίος έζησε στην εξορία από τότε που εγκατέλειψε το -ελεγχόμενο από την Κίνα - Θιβέτ το 1959 και που συχνά τον κατηγορεί για τυχόν ταραχές στην Κίνα. Αλλά ο Τζιανκάιν Νόρμπου, από τότε που ενηλικιώθηκε κατέχει έναν ολοένα και υψηλότερο ρόλο, μπαίνοντας σε ένα κορυφαίο πολιτικό σώμα, ενώ εμφανίζεται συχνά σε σημαντικά γεγονότα στο Πεκίνο.
Όσο για τον Γκεντούν Τσόκι Νιίμα, παραμένει άγνωστο εάν ξέρει πως έχει επιλεγεί ως Πάντσεν Λάμα. Σε μια δήλωση αυτή την εβδομάδα που σηματοδοτεί την 25η επέτειο από την εξαφάνισή του, η κυβέρνηση του Θιβέτ δήλωσε πως «η απαγωγή του Πάντσεν Λάμα από την Κίνα και η βίαιη άρνηση της θρησκευτικής του ταυτότητας, δεν είναι μόνο παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας αλλά και μια βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Δαλάι Λάμα: Η Ευρώπη ανήκει στους Ευρωπαίους
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο κατήγγειλε επίσης τη «δίωξη της Κίνας» του Γκεντούν Τσόκι Νιίμα και κάλεσε το Πεκίνο να «δημοσιοποιήσει στοιχεία για τον Πάντσεον Λάμα» και να σεβαστεί τη θρησκευτική ελευθερία του Θιβέτ, είχε δηλώσει πέρυσι όταν ο Δαλάι Λάμα νοσηλεύτηκε με πνευμονική λοίμωξη.
Ο ρόλος του Πάντσεν Λάμα
Ο πιο σημαντικός σκοπός του Πάντσεν Λάμα από την πλευρά του Πεκίνου, είναι ο ρόλος που παίζει παραδοσιακά στον εντοπισμό της μετενσάρκωσης του Δαλάι Λάμα που θεωρείται ως ζωντανός θεός από τους Θιβετιανούς Βουδιστές. Με τον σημερινό κάτοχο αυτού του τίτλου, τον 84χρονο Τενζίν Γκιάτσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί ένας διάδοχος αργά ή γρήγορα.
Το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές εδώ και χρόνια πως σκοπεύει να ελέγξει αυτή τη διαδικασία, φέρνοντας υπό τον έλεγχό του τις δύο κορυφαίες φιγούρες του θιβετιανού βουδισμού. «Η μετενσάρκωση των ζωντανών Βούδα, συμπεριλαμβανομένου του Δαλάι Λάμα, πρέπει να συμμορφώνεται με τους κινεζικούς νόμους και κανονισμούς και να ακολουθεί τις θρησκευτικές τελετές και τις ιστορικές συμβάσεις» ανέφερε εκπρόσωπος του επίσημα άθεου κράτους.
Από την πλευρά του, ο σημερινός Δαλάι Λάμα είπε ότι ο διάδοχός του θα μπορούσε να βρεθεί έξω από το Θιβέτ και επίσης πρότεινε να μην μετενσαρκωθεί καθόλου, καθιστώντας τον το τελευταίο άτομο που κατείχε αυτό τον τίτλο.