Kill switch: Ο εργαζόμενος που πήρε εκδίκηση από την εταιρεία του -Χρησιμοποίησε μέθοδο από βιντεοπαιχνίδι - iefimerida.gr

Kill switch: Ο εργαζόμενος που πήρε εκδίκηση από την εταιρεία του -Χρησιμοποίησε μέθοδο από βιντεοπαιχνίδι

Ένας ειδικός επί των Η/Υ εγκατέστησε κάτι που ονομάζεται «ο διακόπτης του θανάτου» / SHUTTERSTOCK
Ένας ειδικός επί των Η/Υ εγκατέστησε κάτι που ονομάζεται «ο διακόπτης του θανάτου» / SHUTTERSTOCK

Ένας ειδικός επί των Η/Υ εγκατέστησε κάτι που ονομάζεται «ο διακόπτης του θανάτου», ώστε, αν ποτέ απολυθεί, να προκαλέσει πρόβλημα σε όλη την εταιρεία.

Για τους περισσότερους από εμάς, το να εκδικηθούμε μια εταιρεία που μας την... έφερε πισώπλατα αποτελεί [ένα άπιαστο] όνειρο. Αλλά όταν μια εταιρεία τα έβαλε με τον λάθος άνθρωπο, αυτός αποφάσισε να κάνει πράξη αυτή τη φαντασίωση των περισσοτέρων, μετατρέποντάς την σε έναν πραγματικό εφιάλτη για την εταιρεία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από μερικές ημέρες, ένας 55χρονος Αμερικανός προγραμματιστής λογισμικού με έδρα το Τέξας, ονόματι Davis Lu, κρίθηκε ένοχος από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για την «κακόβουλη διατάραξη των διακομιστών της Eaton Corp», μιας τεράστιας εταιρείας με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Ψηφιακό σαμποτάζ

Εργαζόμενος στο παρακλάδι της Eaton στο Οχάιο από το 2007, οι προσπάθειες του Lu για ψηφιακό σαμποτάζ ξεκίνησαν το 2018, όταν απογοητεύτηκε από τη διοίκηση της Eaton, η οποία είχε αρχίσει την «εταιρική αναπροσαρμογή» - ένας ασαφής όρος που συνήθως σημαίνει ότι επίκεινται απολύσεις. Σε αυτή την περίπτωση, τα εργασιακά καθήκοντα του Lu άλλαξαν και διαπίστωσε ότι η πρόσβαση στο σύστημά του είχε δραστικά μειωθεί σε σχέση με το κοντινό παρελθόν.

Φοβούμενος το χειρότερο που ερχόταν, ο Lu κατέστρωσε ένα σχέδιο βγαλμένο απευθείας από το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι «Tron»: άρχισε να ερευνά τρόπους για να αυξήσει τα ψηφιακά του «προνόμια» ως διαχειριστής λογισμικού και να κρύψει τον κώδικα που το κάνει αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι τις 4 Αυγούστου 2019, ο Lu άρχισε να προγραμματίζει «άπειρους κώδικες» για να υποκλέπτει τις συνδέσεις και να διαγράφει τα αρχεία των εργαζομένων - κώδικες τους οποίους ονόμασε «Hakai», που σημαίνει στα ιαπωνικά «καταστροφή» και «HunShui» που στα κινέζικα σημαίνει «να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή για να είσαι τεμπέλης στη δουλειά». Cyberslacking, με μια λέξη.

Ο «διακόπτης του θανάτου»

Αλλά το... magnum opus και ψηφιακό του αριστούργημα του ήταν ένας διακόπτης θανάτου ή «kill switch», δηλαδή μια συμβολοσειρά κώδικα που ονομάστηκε «IsDLEnabledinAD» [συντομογραφία του «Is Davis Lu enabled in Active Directory?»] και θα μπορούσε να «ρίξει» όλες τις ψηφιακές υποδομές της Eaton (αν ο Lu απολυόταν).

Ο κώδικας ήταν αδρανής μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2019, όταν ο Lu όντως απολύθηκε, με αποτέλεσμα ο κωδικός να ενεργοποιηθεί από τον Lu και να αποκλείσει όλους τους άλλους χρήστες, ρίχνοντας τις ψηφιακές λειτουργίες της εταιρείας στο απόλυτο χάος.

Για τους περισσότερους από εμάς, το να εκδικηθούμε μια εταιρεία που μας την... έφερε πισώπλατα, αποτελεί [ένα άπιαστο] όνειρο / PEXELS
Για τους περισσότερους από εμάς, το να εκδικηθούμε μια εταιρεία που μας την... έφερε πισώπλατα, αποτελεί [ένα άπιαστο] όνειρο / PEXELS
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές του FBI ανακάλυψαν την επιδεξιότητά του εντοπίζοντας τον κώδικα σε έναν διακομιστή στον οποίο είχε πρόσβαση ο Lu, ο οποίος εκτελούσε την επίθεση μέσω ενός υπολογιστή που χρησιμοποιούσε τα στοιχεία σύνδεσης του Lu.

Ο δράστης πλέον αντιμετωπίζει έως και 10 χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή για την επιδέξια εργασία του, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία προκάλεσε «εκατοντάδες χιλιάδες ζημιές», αν και οι δικηγόροι του Lu τοποθετούν τον αριθμό αυτό πιο κοντά στα 5.000 δολάρια.

Οι πρώτοι... διδάξαντες, Γάλλοι της δεκαετίας του '80

Ο Lu μπορεί να μην το γνωρίζει, αλλά εντάσσεται σε μια μακρά παράδοση ομοϊδεατών του σαμποτέρ, τους λεγόμενους «Νεο-Λουδίτες», ένας όρος που παραπέμπει σε μαχητικές ομάδες εργατών στη Βρετανία, οι οποίοι έσπαγαν νέες μηχανές κλωστοϋφαντουργίας για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας τους από την αυτοματοποίηση.

Μια τέτοια ομάδα ήταν και ο γαλλικός αναρχικός πυρήνας Action Directe στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80, αλλά και το Comité Liquidant Ou Détournant Les Ordinateurs (CLODO), ένας συνασπισμός δυσαρεστημένων μηχανικών λογισμικού και τεχνικών που σαμποτάρισαν κέντρα υπολογιστών και πυρηνικές εγκαταστάσεις σε όλη τη νότια Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του '80.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εργαζόμενος εκδίκηση αφεντικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ