Πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία του Ελον Μασκ, η Space X, σε συνεργασία με τη NASA πραγματοποίησε την πρώτη επανδρωμένη πτήση για το διάστημα από τις ΗΠΑ, εδώ και εννέα χρόνια.
Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και την εταιρεία του. Οι αστροναύτες Bob Behnken και Doug Hurley ξεκίνησαν το ταξίδι τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το Crew Dragon της SpaceX, που εκτοξεύτηκε με τον πύραυλο Falcon 9 της ίδιας εταιρείας, το Σάββατο (30/05) από το Kennedy Space Center της NASA στη Φλόριντα.
Μάλιστα, όπως λέγεται, λίγο πριν εκτοξευτούν στο διάστημα, οι δύο αστροναύτες άκουγαν το κλασικό «Back in Black» των AC/DC. Την επόμενη μέρα, ξύπνησαν με το «Planet Caravan» των Black Sabbath. Μαζί τους, ταξίδεψαν και διάφορα έργα τέχνης. Να σημειωθεί ότι η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας.
Μόλις είχε ξεκινήσει να γράφεται ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του διαστήματος: οι Bob Behnken και Doug Hurley, είναι οι πρώτοι αστροναύτες που έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με έναν ιδιόκτητο πύραυλο. Εκεί θα περάσουν τέσσερις μήνες.
Ο πρωτοπόρος Ελον Μασκ
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, πίσω από αυτή τη νέα εποχή, δεν κρύβεται κάποιος άνθρωπος της NASA, αλλά ο πάμπλουτος επιχειρηματίας Ελον Μασκ και η εταιρεία του Space X. Η Space X είναι το πνευματικό τέκνο του Ελον Μασκ, ενός εκκεντρικού μεγιστάνα της Silicon Valley που έφερε στον κόσμο το PayPal και τα αυτοκίνητα Tesla, και τώρα αφιερώνει την 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιουσία του, για να πάει εκεί που κανείς δεν είχε πάει πριν.
Ο Μασκ ξεκίνησε την εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει, μέσα σε λίγες δεκαετίες, όχι μόνο να στείλει έναν αστροναύτη στον Άρη, αλλά και να κάνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μιας ανθρώπινης αποικίας εκεί, διασφαλίζοντας έτσι το μέλλον της ανθρωπότητας, σε περίπτωση που η Γη μια μέρα δεν θα μπορεί πλέον να κατοικηθεί.
Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να σιγήσει τους αμφισβητίες. Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο ιδιαίτερος επιχειρηματίας;
Η δύσκολη παιδική ηλικία του Ελον Μασκ
Με το ψευδώνυμο «αγόρι-μεγαλοφυΐα», ο Ελον Μασκ διάβαζε ολόκληρη την Εγκυκλοπαίδεια Britannica όταν ήταν παιδί και έμαθε να «κωδικοποιεί» σε ηλικία δέκα ετών, μέσα σε λίγες μέρες από την απόκτηση ενός υπολογιστή. Μέχρι τα 12, δημιούργησε και πούλησε το πρώτο του προϊόν τεχνολογίας, ένα βιντεοπαιχνίδι που ονομάζεται Blastar, για 500 λίρες.
Δεν ήταν, ωστόσο, μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Ο 48χρονος Μασκ, γεννήθηκε στη Νότια Αφρική την εποχή του απαρτχάιντ. Ήταν ένα από τα τρία παιδιά του μηχανικού Ερρολ Μασκ και της σύζυγού του, Μέι. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν οκτώ ετών.
Στο σχολείο, κακοποιήθηκε άσχημα. Κάποτε χτυπήθηκε τόσο άγρια, που πέρασε ένα δεκαπενθήμερο στο νοσοκομείο. Στο σπίτι, τα πράγματα ήταν ελάχιστα καλύτερα. Ο Έρρολ, από τον οποίο αποξενώθηκε εδώ και χρόνια, ήταν ένας αυστηρός πατέρας που φέρεται να λάτρευε τη σωματική τιμωρία. Το 2018, προέκυψε ότι ο Έρρολ είχε αποκτήσει παιδί με τη θετή του κόρη, Τζάνα. Ο Ελον Μασκ είπε στο περιοδικό Rolling Stone ότι ο Ερρολ είναι «ένας απαίσιος άνθρωπος».
Η «απόδραση» του Ελον Μασκ στις ΗΠΑ
Στην ηλικία των 17, ο Μασκ ήθελε απελπισμένα να ξεφύγει από τη Νότια Αφρική και τον σκληρό μπαμπά του, οπότε αποφάσισε να κατευθυνθεί προς τον Καναδά, όπου είχε μεγαλώσει η μητέρα του.
Έφτασε χωρίς μια δεκάρα στις τσέπες του, στηριζόμενος στη γενναιοδωρία των συγγενών του για το πού θα μείνει και έζησε για εβδομάδες τρώγοντας χοτ-ντογκ, αγοράζοντας τις τσάντες οικονομικού μεγέθους.
Τελικά, κέρδισε μια θέση στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια για να σπουδάσει Οικονομικά και Φυσική. Μετά την αποφοίτησή του, ο Μασκ κατευθύνθηκε δυτικά, στη Silicon Valley, όπου το 1995 έγινε δεκτός σε διδακτορικό μάθημα στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ωστόσο, εγκατέλειψε την πρώτη του εβδομάδα για να ξεκινήσει μια επιχείρηση που ονομάζεται Zip2, η οποία ανέπτυξε λογισμικό για εταιρείες πολυμέσων.
Το timing δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο: Το Zip2 οδήγησε την έκρηξη στο Διαδίκτυο και πωλήθηκε το 1999 στο εκπληκτικό ποσό των 341 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή ήταν μόνο η αρχή.
Οι πετυχημένες κινήσεις του Μασκ
Ο Μασκ μπήκε στη λίστα με των ζάμπλουτων όλου του κόσμου μέσω του επόμενου στοιχήματός του: μια διαδικτυακή τράπεζα που ονομάζεται X.com, η οποία τελικά πωλήθηκε στο eBay το 2002, κερδίζοντας περίπου 180 εκατομμύρια δολάρια.
Τα μετρητά, του επέτρεψαν να κάνει μεγάλα όνειρα. Εκείνη τη χρονιά ίδρυσε τη SpaceX, ανακοινώνοντας ότι ο τελικός του στόχος ήταν να δημιουργήσει ένα «BFR» - ή «Big F * g Rocket» - για να βοηθήσει την ανθρωπότητα να αποικίσει τον Άρη προτού ο υπερπληθυσμός καταστήσει τη Γη μη κατοικήσιμη.
Το 2003 και το 2004, ο Ελον Μασκ στοιχημάτισε εύστοχα στον τομέα της εναλλακτικής ενέργειας, ιδρύοντας μια εταιρεία με το όνομα SolarCity, η οποία είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών της Αμερικής και την Tesla, την πολυτελή εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία έχει φέρει επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Η λογική του ήταν, ότι βοηθώντας τον κόσμο να αποκοπεί από το πετρέλαιο, θα μας κέρδιζε επιπλέον χρόνο για να αντιμετωπίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, εάν ο αποικισμός του Άρη διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η άστατη ερωτική ζωή του Ελον Μασκ
Ο πλούτος και η επιτυχία φαίνεται να έχουν κάνει τον κάποτε σπασίκλα Μασκ, πολύ ελκυστικό στις γυναίκες.
Η πρώτη του γυναίκα, η Τζαστίν Γουίλσον, μυθιστοριογράφος φαντασίας που γνώρισε στο πανεπιστήμιο, κουράστηκε να περνά όλη την ημέρα στο σπίτι με τους πέντε γιους τους. Παντρεύτηκαν το 2000 και χώρισαν το 2008. Ο πρώτος γιος τους, o Νεβάδα Αλεξάντερ Μασκ, πέθανε από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) στην ηλικία των 10 εβδομάδων. Αργότερα απέκτησαν πέντε γιους μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης: δίδυμα το 2004 και τρίδυμα το 2006. H Τζαστίν και o Έλον μοιράζονται την επιμέλεια και των πέντε γιων τους.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2008, η Τζαστίν ανακοίνωσε ότι εκείνη και ο Μασκ είχαν πάρει διαζύγιο, υποστηρίζοντας πως «η βασική σχέση του πρώην άντρα της, ήταν μόνο με τη δουλειά του». Αργότερα έγραψε ένα άρθρο για το περιοδικό Marie Claire, όπου περιγράφει λεπτομερώς γιατί ο γάμος τους ήταν ανθυγιεινός. Όπως γράφει, ο Ελον Μασκ την υποτιμούσε συχνά, την αποθάρρυνε από το να κυνηγήσει μια καριέρα και την πίεσε να βάφει τα μαλλιά της ξανθά.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο Μασκ είχε προχωρήσει σε μετακόμιση με τη Βρετανίδα ηθοποιό Ταλούλα Ράλεϊ, την οποία παντρεύτηκε. Το 2012 χώρισαν, το 2013 ξαναπαντρεύτηκαν και το 2015 χώρισαν για δεύτερη φορά.
Μετά από μακροχρόνια σχέση με την ηθοποιό και πρώην σύντροφο του Τζόνι Ντεπ, Άμπερ Χερντ, ο Μασκ άρχισε να βγαίνει με μια Καναδή ανεξάρτητη μουσικό, την Grimes. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα έφερε στον κόσμο το παιδί τους, κάνοντας τον Μασκ ξανά πατέρα.
Ο γιος τους, έγινε πρωτοσέλιδο αφού το ζευγάρι του έδωσε το περίεργο όνομα «X Æ A-12». Οι αρχές της Καλιφόρνιας αρνήθηκαν να καταγράψουν το παιδί αυτό το όνομα, με την αιτιολογία ότι είναι παράνομο να χρησιμοποιούνται αριθμοί σε ένα όνομα, οπότε το ζευγάρι έπρεπε τελικά να συμβιβαστεί με το «X Æ A-Xii».
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη της, η Grimes, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Claire Boucher, είπε στο Bloomberg ότι στο σπίτι, το μωρό είναι στην πραγματικότητα γνωστό ως «Little X».
Σκάβωντας μια τρύπα…
Κολλημένος σε μποτιλιάρισμα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2016, ο Μασκ, έγραψε στο Twitter ότι «πρόκειται να φτιάξει ένα μηχάνημα διάνοιξης σήραγγας και θα αρχίσει να σκάβει», για να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό δίκτυο μεταφορών βαθιά υπόγεια στην πόλη του Λος Άντζελες. Γι' αυτό και δημιούργησε την εταιρεία Boring Company.
Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2018, ο Μασκ αποφάσισε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει για να σωθούν δώδεκα νεαρά μέλη μιας ομάδας ποδοσφαίρου, που παγιδεύτηκαν σε ένα τεράστιο συγκρότημα σπηλιών στη βόρεια Ταϊλάνδη.
Ο Μασκ έφτασε στο σημείο με ένα μίνι υποβρύχιο, το οποίο ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέσο διαφυγής. Ωστόσο, οι ειδικοί ήταν δύσπιστοι, με έναν δύτη διάσωσης, τον Βρετανό Βέρνον Ανσγουόρθ, να λέει στο CNN ότι το όλο θέμα ήταν ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων και ότι ο Νοτιοαφρικανός θα μπορούσε «να βάλει το υποβρύχιο του εκεί που πονάει».
Ο Μασκ απάντησε μέσω του Twitter, χαρακτηρίζοντας τον Ανσγουόρθ ως «pedo guy» (παιδόφιλο). Ο Βρετανός απάντησε με μήνυση για δυσφήμιση, ζητώντας 190 εκατομμύρια δολάρια. Στο δικαστήριο, ο Μασκ ζήτησε συγγνώμη για το συκοφαντικό σχόλιο, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εννοούσε ότι ο Ανσγουόρθ είχε κακοποιήσει ένα παιδί. Οι ένορκοι συμφώνησαν και ο Μασκ αθωώθηκε δηλώνοντας: «Η πίστη μου στην ανθρωπότητα αποκαθίσταται!».
Αλκοόλ και ναρκωτικά
Το 2018, ο Μασκ εμφανίστηκε σε ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή, όπου έπινε άφθονες ποσότητες ουίσκι και κάπνισε ένα μεγάλο τσιγάρο μαριχουάνας, ενώ μιλούσε για τη ζωή και τα πρότζεκτ του.
Ο 47χρονος επιχειρηματίας, εφευρέτης, μηχανικός και επενδυτής ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή του Τζο Ρόγκαν, ο οποίος προσέφερε στον συνεντευξιαζόμενό του ένα τσιγάρο με καπνό και μαριχουάνα λέγοντας: «Μάλλον δεν μπορείς επειδή φοβάσαι τους μετόχους, σωστά;». Ο Μασκ επεξεργάστηκε το τσιγάρο και ρώτησε: «Είναι νόμιμο, έτσι;». Στη συνέχεια το κάπνισε ζωντανά στο YouTube.
Το βίντεο έγινε αμέσως viral και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Μετά τον χαμό, ο Μασκ απολογήθηκε λέγοντας «Δεν είμαι τακτικός καπνιστής μαριχουάνας. Σχεδόν ποτέ δεν καπνίζω. Όπως μπορεί κανείς να δει από το βίντεο, δεν έχω ιδέα πώς να το κάνω».
Τα απρόβλεπτα tweets του Ελον Μασκ
Όπως και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ελον Μασκ είναι ένας ενεργός χρήστης του Twitter, δημοσιεύοντας ασταμάτητα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, συχνά σε περίεργες ώρες της ημέρας και της νύχτας.
Την Τρίτη, 3 Ιουνίου, ο Ελον Μασκ ανακοίνωσε στους 35 εκατομμύρια ακολούθους του ότι θα κάνει ένα διάλειμμα από το δημοφιλές social media.
«Εκτός του Twitter για λίγο», έγραψε στο Twitter ο Μασκ αργά τη Δευτέρα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η ενασχόλησή του με το Twitter του δημιούργησε μπελάδες στο παρελθόν. Το 2018, τα tweets του σχετικά με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την Tesla του έδωσαν πρόστιμο 20 εκατομμυρίων δολαρίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ως μέρος της ποινής, ο Μασκ έπρεπε να αφήσει τα tweets του σχετικά με την επιχείρηση του, Tesla, να ελέγχονται από δικηγόρο.
Ο Μασκ μπήκε επίσης σε περιπέτεια με τη διαμάχη του μέσω του Twitter, όταν όπως προαναφέρθηκε, αποκάλεσε έναν Βρετανό δύτη «παιδόφιλο». Εναντίον του υποβλήθηκε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, την οποία τελικά ο δισεκατομμυριούχος Μασκ, κέρδισε.
Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας είπε στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ότι ενώ ορισμένα από τα tweets του ήταν «χαζά» και ευχήθηκε να ανακαλέσει μερικά, του αρέσει που είναι σε θέση να επικοινωνεί απευθείας με τους ανθρώπους χωρίς να χρειάζεται να πει αυτά που θέλει μέσω του Τύπου.