Γνωστή ως «Sea Waif», η 11χρονη Terry Jo Duperrault πέρασε περισσότερες από τρεις ημέρες σε μια βάρκα στη θάλασσα μέχρι να διασωθεί από παρακείμενο πλοίο.
Το 1961 τραβήχτηκε η φωτογραφία ενός νεαρού κοριτσιού που εντοπίστηκε χαμένο στη θάλασσα, μόνο του, σε μια μικρή σωσίβια λέμβο ανοιχτά των νησιών Μπαχάμες. Η ιστορία για το πώς η Τέρι Τζο κατέληξε εκεί είναι πολύ πιο τρομακτική και παράξενη απ' ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί.
Η ανακάλυψη της Τέρι Τζο στη θάλασσα
Όταν ο Νικόλαος Σπαχιδάκης, δεύτερος αξιωματικός του ελληνικού φορτηγού πλοίου «Captain Theo», είδε την Τέρι Τζο, δεν πίστευε στα μάτια του.
Κοιτούσε στα νερά του Northwest Providence Channel, ενός στενού που χωρίζει δύο μεγάλα νησιά στις Μπαχάμες, και ένα από τα χιλιάδες μικροσκοπικά λευκά κύματα που χόρευαν στο βάθος τράβηξε την προσοχή του αξιωματικού.
Ειδοποίησε τον καπετάνιο, ο οποίος κατευθύνθηκε προς το σημείο που του υπέδειξε ο Ελληνας ναυτικός. Όταν έφτασαν δίπλα στη μικρή βάρκα, ανακάλυψαν σοκαρισμένοι ένα ξανθό, 11χρονο κορίτσι, μόνο του σε μια μικρή, φουσκωτή σωσίβια λέμβο.
Ένα από τα μέλη του πληρώματος τράβηξε μια φωτογραφία της που δείχνει το κορίτσι να κοιτά προς το πλοίο που την είχε σώσει. Η εικόνα έγινε πρωτοσέλιδο στο περιοδικό Life και έκανε τον γύρο του κόσμου.
Πώς όμως αυτό το μικρό παιδί από τις ΗΠΑ, βρέθηκε ολομόναχο στη μέση του ωκεανού;
Η ιστορία της Τέρι Τζο που βρέθηκε μόνη της στη θάλασσα
Η ιστορία ξεκινά όταν ο πατέρας της, ένας διακεκριμένος οπτομέτρης από το Γκριν Μπέι του Ουινσκόνσιν με το όνομα Dr. Arthur Duperrault, ναύλωσε το πολυτελές γιοτ «Bluebelle» από το Λοντερντάλ της Φλόριντα για να ταξιδέψουν στις Μπαχάμες για ένα οικογενειακό ταξίδι.
Έφερε μαζί του τη σύζυγό του, Τζιν, και τα παιδιά του: Μπράιαν, 14 ετών, Τέρι Τζο, 11 ετών και Ρενέ, 7 ετών.
Έφερε επίσης τον φίλο του και πρώην πεζοναύτη και βετεράνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Τζούλιαν Χάρβεϊ ως κυβερνήτη, μαζί με τη νέα σύζυγο του Μαίρη Ντιν.
Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, το ταξίδι πήγαινε περίφημα και δεν υπήρχαν πολλές προστριβές μεταξύ των δύο οικογενειών κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων ημερών του ταξιδιού.
Την πέμπτη νύχτα της κρουαζιέρας, ωστόσο, η Τέρι Τζο ξύπνησε από «ουρλιαχτά και χτυπήματα» στο κατάστρωμα πάνω από την καμπίνα στην οποία κοιμόταν.
Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, η Tέρι Τζο θυμήθηκε πώς «ανέβηκε επάνω για να δει τι συνέβαινε και είδα τη μητέρα μου και τον αδελφό μου ξαπλωμένους στο πάτωμα και να υπάρχει αίμα παντού».
Στη συνέχεια είδε τον Χάρβεϊ να περπατάει προς το μέρος της. Όταν τον ρώτησε τι συνέβη, εκείνος απλώς τη χαστούκισε στο πρόσωπο και της είπε να κατέβει στην καμπίνα της.
Οπως και έκανε. Ωστόσο αργότερα ανέβηκε ξανά στο κατάστρωμα όταν είδε ότι η στάθμη του νερού άρχισε να ανεβαίνει. Έπεσε ξανά πάνω στον Χάρβεϊ και τον ρώτησε αν το σκάφος βυθιζόταν. Εκείνος της απάντησε: «Ναι».
Εκείνος έφυγε με τη σωστική λέμβο, ενώ η Τέρι Τζο έμεινε μόνη στο βυθιζόμενο πλοίο. Θυμήθηκε ωστόσο την ύπαρξη άλλης μια σωστικής λέμβου την οποία και χρησιμοποίησε.
Χωρίς φαγητό, νερό ή κάποιο κάλυμμα που να την προστατεύει από τον ήλιο, η Τέρι Τζο πέρασε 84 εξαντλητικές ώρες μέχρι να τη σώσει ο καπετάνιος του πλοίου με τον Ελληνα ναυτικό.
Τα φρικιαστικά εγκλήματα στο Bluebelle
Χωρίς να το γνωρίζει η Τέρι Τζο, όταν ξύπνησε στις 12 Νοεμβρίου, ο Χάρβεϊ είχε ήδη πνίξει τη γυναίκα του και είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου την οικογένεια της μικρής.
Πιθανότατα σκότωσε τη γυναίκα του για να εισπράξει τα 20.000 δολάρια από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής. Μετά σκοτωσε τον πατέρα της Tέρι Τζο, τη μητέρα της και τα αδέλφια της.
Στη συνέχεια βύθισε το γιοτ στο οποίο επέβαιναν και διέφυγε με τη βάρκα του. Η λέμβος του βρέθηκε από το φορτηγό πλοίο «Gulf Lion» και μεταφέρθηκε σε σημείο της αμερικανικής ακτοφυλακής.
Ο Χάρβει είπε στην ακτοφυλακή ότι το γιοτ είχε υποστεί βλάβη ενώ εκείνος βρισκόταν στη λέμβο. Ωστόσο, ενώ βρισκόταν στην ακτοφυλακή, έμαθε ότι εντοπίστηκε ζωντανή η μικρή Τέρι Τζο. «Θεέ μου!» φέρεται να τραύλισε όταν άκουσε τα νέα. «Αυτό είναι υπέροχο!».
Την επόμενη μέρα ο Χάρβεϊ αυτοκτόνησε στο δωμάτιο του μοτέλ του, κόβοντας τον μηρό, τον αστράγαλο και τον λαιμό του με ένα δίκοπο ξυράφι.
Μέχρι σήμερα, δεν είναι γνωστό γιατί ο Χάρβεϊ αποφάσισε να αφήσει την μικρή Τέρι Τζο να ζήσει.
Κάποιοι εκείνη την εποχή υπέθεσαν ότι είχε κάποιου είδους λανθάνουσα επιθυμία να συλληφθεί, καθώς τίποτε άλλο δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί δεν είχε κανένα ενδοιασμό να σκοτώσει την υπόλοιπη οικογένειά της, αλλά μυστηριωδώς άφησε την Τέρι Τζο να ζήσει.
Μετά τη διάσωσή της, η Τέρι Τζο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Μαϊάμι, όπου της παρασχέθηκε θεραπεία για αφυδάτωση και σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Το περιστατικό απέσπασε σημαντική προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και στη μικρή δόθηκε το παρατσούκλι «Sea Orphan» λόγω της οδυνηρής εμπειρίας της.
Η Τέρι Τζο τέθηκε τελικά υπό τη φροντίδα της θείας της και του θείου της και έπρεπε να αντιμετωπίσει το ψυχολογικό τραύμα που υπέστη και την απώλεια όλης της οικογένειάς της.
Μετά την τραγωδία, η Terry Jo Duperrault άλλαξε το όνομά της σε Tere Duperrault Fassbender και επέλεξε να ζήσει μια σχετικά ιδιωτική ζωή. Παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά. Για πολλά χρόνια, δεν μιλούσε δημόσια για το περιστατικό. Ωστόσο, το 1988 επανενώθηκε με τον καπετάνιο του δεξαμενόπλοιου που τη διέσωσε και το 2010 δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της με τίτλο «Alone: Orphaned on the Ocean», όπου εξιστόρησε ολόκληρη την ιστορία της και τον αντίκτυπο που είχε όλο αυτό στη ζωή της.
Έκτοτε η Tere μοιράζεται την ιστορία της σε συνεντεύξεις, ελπίζοντας να εμπνεύσει άλλους με την ιστορία της επιβίωσης της. Παρά το τραύμα που υπέστη, επέδειξε αξιοσημείωτη δύναμη και ανθεκτικότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της.