Tι λέει ο Χιλιανός που προ μερικών ημερών γλίτωσε από το στόμα μιας φάλαινας - και από του Χάρου τα δόντια.
Ο Adrián Simancas κωπηλατούσε για δύο ώρες στις ήρεμες αλλά παγωμένες θάλασσες του Στενού του Μαγγελάνου, στα ανοικτά των ακτών της χιλιανής Παταγονίας, όταν κάτι τεράστιο βγήκε από κάτω του και τον τράβηξε στο νερό.
«Είδα σκούρα μπλε και λευκά χρώματα πριν νιώσω μια γλοιώδη υφή να ακουμπάει το πρόσωπό μου», δήλωσε ο 24χρονος Χιλιανός στον Guardian. «Έκλεισα τα μάτια μου για να προετοιμαστώ για την πρόσκρουση, αλλά ήταν κάτι μαλακό, σαν να με χτύπησε ένα κύμα».
Ο Simancas είχε καταλήξει μέσα στο στόμα μιας φάλαινας. Έκλεισε τα μάτια του και κράτησε την αναπνοή του.
«Όταν το στόμα της έκλεισε γύρω μου και με τράβηξε προς τα κάτω, ένιωσα σαν να ήμουν σε μια δίνη και να περιστρέφομαι», είπε. Για λίγες φευγαλέες στιγμές, η μοίρα του βρισκόταν μέσα στα σαγόνια ενός κήτους βάρους 40 τόνων. «Αν με είχε καταπιεί, θα είχα πεθάνει. Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα γι' αυτό».
Η τρομακτική δοκιμασία του 24χρονου διήρκεσε μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Πριν το καταλάβει, ο Simancas ένιωσε να τραβιέται στην επιφάνεια από το σωσίβιό του. Σώος αλλά φυσικά σοκαρισμένος, κάλεσε τον πατέρα του, ο οποίος κωπηλατούσε δίπλα του - και ο οποίος είχε καταγράψει το περιστατικό με την κάμερα 360 μοιρών που ήταν τοποθετημένη στη σχεδία του.
Η παραπληροφόρηση ως προς τις φάλαινες
Το βίντεο έγινε έκτοτε viral, προκαλώντας ένα κύμα σχολίων που παρομοίαζαν παιχνιδιάρικα τον Simancas με φιγούρες όπως... ο Πινόκιο και ο βιβλικός Ιωνάς.
Αλλά έχει επίσης τροφοδοτήσει κάποια παραπληροφόρηση σχετικά με τη συμπεριφορά των φαλαινών.
«Οι φάλαινες αυτού του είδους έχουν μικρό οισοφάγο και τρέφονται με μικρά θηράματα (μικρά ψάρια, κριλ), οπότε δεν θα μπορούσαν να "καταβροχθίσουν" ή να "καταπιούν" έναν άνθρωπο», δήλωσε η María José Pérez Álvarez, θαλάσσια βιολόγος στο Universidad de Chile και στο Base Millennium Institute.
Πρόσθεσε δε ότι οι φάλαινες αυτές δεν έχουν δόντια, αλλά κάτι σαν... πλάκες που μοιάζουν με βούρτσες και τις χρησιμοποιούν για να παγιδεύουν τη λεία τους. «Δεν θα μπορούσε ούτε καν να τον δαγκώσει», δήλωσε η ίδια.
Αν και ο Simancas δεν έπαθε τίποτα, ο Pérez Álvarez προειδοποιεί ότι οι αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-φάλαινας πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος: «Μια φάλαινα έχει μήκος περίπου 18 μέτρα. Θα μπορούσε να τον είχε χτυπήσει δυνατά με κάποιο μέρος του σώματός της, έστω και ακούσια, και ο άνθρωπος θα μπορούσε να είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά».
Οι αθλητές του καγιάκ εφιστούν την προσοχή σε όλους πάντως. Ο Guillermo Meza διατηρεί μια εταιρεία που ειδικεύεται σε εκδρομές με καγιάκ και θεωρεί ότι ο Simancas ήταν, άθελά του, στα ανοικτά.
«Ποτέ δεν θα πήγαινα τόσο μακριά στην ανοιχτή θάλασσα με φουσκωτή σχεδία», δήλωσε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι δύο άνδρες βρέθηκαν πολύ κοντά στη φάλαινα. «Συμβουλεύουμε να διατηρούμε αποστάσεις άνω των 100 μέτρων και αν μας πλησιάσουν, μένουμε εντελώς ακίνητοι», είπε.
Η νομοθεσία της Χιλής ορίζει ότι οι νόμιμες αποστάσεις παρατήρησης πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 μέτρα από κάθε φάλαινα. Ο Simancas και ο πατέρας του - αμφότεροι λάτρεις της άγριας φύσης - υποστηρίζουν σήμερα ότι ούτε είδαν τη φάλαινα ούτε την πλησίασαν σκόπιμα.
«Η θάλασσα ήταν πολύ ήρεμη. Φτάναμε στο τέλος του κόλπου όταν εμφανίστηκε η φάλαινα», δήλωσε ο νεαρός καγιάκερ. «Δεν είδα κοπάδια ψαριών ή οποιουδήποτε είδους περίεργες κινήσεις. Η φάλαινα μού όρμησε από πίσω. Ήταν ο απόλυτος αιφνιδιασμός».
Ο Simancas λέει ότι η εμπειρία αυτή τον ανάγκασε να έχει ακόμη περισσότερο σεβασμό για τη φύση γύρω του και ότι στο μέλλον θα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες προφυλάξεις ασφαλείας - δηλαδή θα μένει πιο κοντά στην ακτογραμμή.
«Ένιωσα ευλογημένος με την δεύτερη αυτή ευκαιρία που μού δόθηκε προκειμένου να αναθεωρήσω τα λάθη που με οδήγησαν εκεί - όχι μόνο στην συγκεκριμένη συνθήκη που βρέθηκα, αλλά και στην ίδια τη ζωή μου», λέει.