Η ιστορία της Βρετανίδας αριστοκράτισσας Μάργκαρετ Κάμπελ, γνωστής με το προσωνύμιο «η βρώμικη δούκισσα του Αργκάιλ», που απασχόλησε τη Βρετανία το 1963, αναβιώνει από το BBC μέσω της σειράς «A Very English Scandal».
Η διάσημη κοσμική, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τοξικής υπόθεσης διαζυγίου το 1963, αφού αποκαλύφθηκε ότι τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της είχαν συνάψει πολλαπλές εξωσυζυγικές σχέσεις.
Τώρα, η ιστορία - που περιλαμβάνει «καυτές» φωτογραφίες Polaroid και μια δίνη από πρωτοσέλιδα - είναι η έμπνευση πίσω από τη δραματική σειρά του βρετανικού δικτύου, στην οποία την υποδύεται η Κλερ Φόι, που είδαμε ως νεαρή βασίλισσα Ελισάβετ Β' στη δημοφιλή σειρά του Netflix, «The Crown».
Ποια ήταν η δούκισσα του Αργκάιλ
Γεννημένη την 1η Δεκεμβρίου 1912, η Μάργκαρετ Γουίγκαμ ήταν η μοναχοκόρη ενός αυτοδημιούργητου Σκωτσέζου επιχειρηματία και εκατομμυριούχου, του Τζορτζ Χέι Γουίγκαμ και της συζύγου του, Έλεν Μαν Χάνεϊ.
Η Μάργκαρετ περιγράφηκε από τη βιογράφο της Λίντσι Σπενς ως «κορίτσι του μπαμπά με έναν απόντα πατέρα, ζώντας με μια ζηλιάρα μητέρα που προσπαθούσε να υπενθυμίσει στη Μάργκαρετ κάθε της μειονέκτημα».
Έμεινε έγκυος στα 15 της
Ως εκ τούτου, η Μάργκαρετ ανέπτυξε ένα τραυλισμό για τον οποίο υποβλήθηκε σε ανεπιτυχή θεραπεία από τον Λάιονελ Λογκ, τον λογοθεραπευτή του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ'. Σε ηλικία 15 ετών έμεινε έγκυος στο παιδί του ηθοποιού Ντέιβιντ Νίβεν ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο Isle of Wight, αλλά η εγκυμοσύνη διεκόπη.
Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στη Νέα Υόρκη, επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ομορφιά και η ιδιότητά της ως κληρονόμος την έκαναν πολύ περιζήτητη στην κοινωνική σκηνή. Ως νεαρή γυναίκα, η ομορφιά της ήταν γνωστή στην κοινωνία και την φλέρταραν πρίγκιπες και εκατομμυριούχοι.
Παρουσιάστηκε ως ντεμπιτάντ το 1930 και μετά από σύντομα ειδύλλια με τον πρίγκιπα Άλι Χαν, τον αεροπόρο Γκλεν Κίντστον, τον βαρόνο Μάρτιν Στίλμαν φον Μπράμπους, τον εκδοτικό κληρονόμο Μαξ Άιτκεν (αργότερα ο δεύτερος Λόρδος Μπίβερμπρουκ) και τον Πρίγκιπα Τζορτζ, Δούκα του Κεντ, αρραβωνιάστηκε τον Τσαρλς Γκρέβιλ, 7ο κόμη του Γουόργικ. Ωστόσο, ο γάμος δεν επρόκειτο να γίνει, καθώς σύντομα ερωτεύτηκε τρελά τον πλούσιο Αμερικανό, Τσαρλς Σουίνι, ο οποίος έγινε ο πρώτος της σύζυγος.
Ο πρώτος γάμος της και το εντυπωσιακό νυφικό
Όταν ο Τσαρλς, ένας Ιρλανδοαμερικανός χρηματιστής, έκανε πρόταση γάμου στη Μάργκαρετ στις αρχές της δεκαετίας του 1930, εκείνη είχε ήδη τέσσερις αποτυχημένους αρραβώνες.
Το νυφικό της, σχεδιασμένο από τον Νόρμαν Χάρτνελ, εδραίωσε την ιδιότητά της ως μία από τις πιο λαμπερές σοσιαλιτέ της εποχής, με τα πλήθη να συγκεντρώνονται για να το δουν. Έγινε δια βίου υποστηρίκτρια και πελάτισσα του, καθώς και των σχεδιαστών Βίκτορ Στίμπελ και Αντζέλ Ντελάνγκ.
Η ημέρα του γάμου της Μάργκαρετ και του Τσαρλς το 1933 ήταν ένα λαμπερό γεγονός. Μάλιστα, εξαιτίας του, σταμάτησε η κυκλοφορία για τρεις ώρες καθώς 2.000 καλεσμένοι παρευρέθηκαν στο Brompton Oratory στο δυτικό Λονδίνο, ενώ άλλοι 2.000 θεατές συγκεντρώθηκαν για να δουν την εκπληκτική ουρά του νυφικού της, μήκους 28 μέτρων.
Κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Σουίνι, απέκτησε τρία παιδιά: ένα κορίτσι που γεννήθηκε νεκρό, έναν γιο, τον Μπράιαν και μια κόρη, τη Φράνσις (η οποία παντρεύτηκε τον Δούκα του Ράτλαντ), ενώ είχε οκτώ αποβολές. Η Μάργκαρετ παραλίγο επίσης να πεθάνει κατά τη διάρκεια ενός φρικτού ατυχήματος ενώ επισκεπτόταν τον χειροπρακτικό της, όταν έπεσε σε φρεάτιο ανελκυστήρα.
Η σχέση του ζευγαριού χάλασε μετά από 14 χρόνια, με τη Μάργκαρετ να ισχυρίζεται ότι το μόνο που ήθελε ο Τσάρλς για σύζυγο ήταν μια «αρκετά ανεγκέφαλη κούκλα». Ωστόσο, εκείνος ήταν εκεί όταν βρέθηκε σε μεγάλη ανάγκη και ξεπλήρωσε γενναία τα χρέη της αργότερα στη ζωή της. Το ζευγάρι χώρισε το 1947 και εκείνη αρραβωνιάστηκε ξανά με τον τραπεζίτη της Lehman Brothers, Τζόζεφ Τόμας, αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ.
Η «βρώμικη» δούκισσα και το περιβόητο σκάνδαλο με τις γυμνές φωτογραφίες
Ο δεύτερος σύζυγός της - και θέμα του A Very British Scandal του BBC - ήταν ο Ίαν Ντάγκλας Κάμπελ, 11ος δούκας του Άργκαϊλ. Όταν παντρεύτηκαν το 1951, η Μάργκαρετ βρισκόταν στο απόγειο της φήμης της ως λαμπερή και κομψή κοσμική. Ο γάμος δεν κράτησε πολύ.
Ο δούκας, υποψιασμένος ότι η γυναίκα του ήταν άπιστη, προσέλαβε έναν κλειδαρά για να διαρρήξει τα ιδιωτικά της συρτάρια ενώ εκείνη έλειπε στη Νέα Υόρκη. Μέσα, ανακάλυψε μια κρύπτη αποδεικτικών στοιχείων για τις απιστίες της, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών Polaroid που δείχνουν εκείνη με έναν άλλο άντρα.
Οι φωτογραφίες ήταν μέρος μιας νομικής υπόθεσης που ο δούκας συνέταξε εναντίον της δούκισσας στο πλαίσιο της διαδικασίας διαζυγίου, μαζί με μια λίστα με 88 άνδρες που την κατηγόρησε ότι έκανε σεξ πίσω από την πλάτη του.
«Η βρώμικη δούκισσα»
Η υπόθεση έγινε σύντομα θέμα στις ταμπλόιντ εφημερίδες, με τη Μάργκαρετ να αποκαλείται «βρώμικη δούκισσα» και η ταυτότητα του «ακέφαλου άνδρα» στις φωτογραφίες της Polaroid να παραμένει άγνωστη και να γίνονται διάφορες εικασίες (ο γαμπρός του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ και πρώην Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ντάνκαν Σάντις, ήταν ένας από τους πιθανούς εραστές, καθώς όπως αναφέρθηκε μόνο ο υπουργός Άμυνας είχε πρόσβαση σε φωτογραφική μηχανή Polaroid).
Ενώ έδωσε το διαζύγιο, ο δικαστής είπε για τη Μάργκαρετ ότι «ήταν μια εντελώς άτακτη γυναίκα της οποίας η σεξουαλική όρεξη μπορούσε να ικανοποιηθεί μόνο με αρκετούς άντρες. Η στάση της για την ιερότητα του γάμου ήταν αυτό που οι σύγχρονοι θα αποκαλούσαν «ανοιχτόμυαλη», αλλά σε απλή γλώσσα ήταν εντελώς «ανήθικη».
Εν τω μεταξύ, τίποτα δεν ειπώθηκε για τις σχέσεις του δούκα ή τον μετέπειτα γάμο του με τη Ματίλντα Μόρτιμερ, μια πλούσια Αμερικανίδα, μόλις έξι εβδομάδες αργότερα.
Τι απέγινε στη συνέχεια η Μάργκαρετ
Η Μάργκαρετ Άργκαϊλ συνέχισε να διοργανώνει πολυτελή πάρτι στο διαμέρισμά της στο Γκρόσβενορ Χάουζ καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980 και αποκαλούσε τον πρώην σύζυγό της, τον δούκα, «διάβολο και σαδιστή».
Από την πλευρά του, ο δούκας παντρεύτηκε τη διαζευγμένη Ματίλντα Κόστερ Μόρτιμερ, εγγονή του τραπεζίτη Γουίλιαμ Μπ. Κόστερ. Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, τη Λαίδη Έλσπεθ Κάμπελ, η οποία πέθανε σε βρεφική ηλικία.
Το 1969 μετακόμισαν στη Γαλλία, μοιράζοντας το χρόνο τους μεταξύ Παρισιού και Βέζελαι, αλλά επέστρεψαν στο Εδιμβούργο πριν από το θάνατο του Δούκα τον Απρίλιο του 1973, σε ηλικία 69 ετών. Η Ματίλντα Κάμπελ πέθανε το 1997 στο Παρίσι. Ο εγγονός του Δούκα, Τόρκχιλ Κάμπελ, 13ος δούκας του Αργκάιλ, κατέχει επί του παρόντος τον τίτλο.
Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του πρώην συζύγου της, η Μάργκαρετ Αργκάιλ δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της, με τίτλο Forget Not, τα οποία έτυχαν κακής υποδοχής από τους κριτικούς.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν έδωσε στοιχεία για την ταυτότητα του «Ακέφαλου ανθρώπου», του οποίου η ταυτότητα ήταν ένα μυστικό που πήρε η Μάργκαρετ στον τάφο της. Επίσης, υιοθέτησε δύο αγόρια.
Το 1979 της δόθηκε μια στήλη κουτσομπολιού στο περιοδικό Tatler, αλλά διήρκεσε μόνο τρία χρόνια. Ωστόσο, ο κόσμος συνέχιζε να ενδιαφέρεται για τη σκανδαλώδη ζωή της. Ήταν βούτυρο στο ψωμί των κουτσομπόληδων αρθρογράφων, αλλά και τις κοινωνίας ολόκληρης.
Το 1989 ενεπλάκη σε μια δίωξη κατά της Μαροκινής υπηρέτριάς της, η οποία είχε κάνει έναν τηλεφωνικό λογαριασμό χιλιάδων λιρών. Η καμαριέρα ισχυρίστηκε ότι η Δούκισσα είχε πει ότι μπορούσε να τηλεφωνήσει στην οικογένειά της στο εξωτερικό, αλλά δεν το θυμόταν επειδή είχε πιει ουίσκι. Οι ισχυρισμοί της υπηρέτριας απορρίφθηκαν και της επιβλήθηκε ποινή με αναστολή.
Η δούκισσα Μάργκαρετ ήρθε επίσης σε σύγκρουση με μια άλλη υπηρέτρια, την Έντιθ Σπρίνγκετ, η οποία βρισκόταν στη δουλειά της για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά απολύθηκε όταν βρέθηκε λιπόθυμη στην κρεβατοκάμαρα του εργοδότη της δίπλα σε ένα άδειο μπουκάλι ουίσκι.
Στα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της, έκανε λίγες τηλεοπτικές εμφανίσεις. Το 1977 μίλησε με τον Μέλβιν Μπραγκ για το Read All About It του BBC, λέγοντας ότι «δεν της άρεσε» η «αγενής» προσοχή του Τύπου που ήρθε μετά το διαζύγιο της από τον σύζυγό της.
Όπως είπε, τις δεκαετίες 1930 μέχρι 1950, βρήκε την κάλυψη του Τύπου «πολύ ευχάριστη» και ήταν φίλη με δημοσιογράφους τους οποίους «εμπιστευόταν απόλυτα». Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι είχε διαπιστώσει πως η δημοσιότητα είχε γίνει «αποκρουστική», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να πω ότι πρόσφατα, ο Τύπος έχει γίνει πολύ αγενής για να το θέσω πολύ ήπια. Δεν μου άρεσε καθόλου».
Το 1988, η Μάργκαρετ, ένθερμη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των ζώων, εμφανίστηκε στο After Dark του Channel 4, αλλά έφυγε στα μισά των γυρισμάτων επειδή ήταν «πολύ κουρασμένη».
Το άδοξο τέλος της δούκισσας
Στα τελευταία της χρόνια, χάρη σε κακές επενδύσεις και υπερβολικές δαπάνες, η περιουσία της Μάργκαρετ μειώθηκε. Το 1978 αναγκάστηκε να μετακομίσει από το διαμέρισμά της στο Grosvenor House σε μια σουίτα στο Ξενοδοχείο Grosvenor House, με την καμαριέρα της.
Δώδεκα χρόνια αργότερα την έδιωξαν απ' το ξενοδοχείο, αλλά μπόρεσε να μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα χάρη στην υποστήριξη των φίλων της και του πρώτου της συζύγου, Τσαρλς Σουίνι.
Μετά το ιστορικό σκάνδαλο δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ. Πέθανε σε ηλικία 80 ετών το 1993, σχεδόν απένταρη, σε οίκο ευγηρίας στο Λονδίνο.
Ήταν ένα τραγικό τέλος για μια ζωηρή καλλονή της υψηλής κοινωνίας που κάποτε θεωρούνταν μία από τις πιο περιζήτητες γυναίκες στη Βρετανία. Η Μάργκαρετ Αργκάιλ θάφτηκε δίπλα στον πρώτο της σύζυγο Τσαρλς, ο οποίος πέθανε μόλις τέσσερις μήνες πριν από αυτήν, στο νεκροταφείο Brookwood στο Woking του Σάρεϊ.