Ελπίδα πέρα από κάθε προσδοκία χαρίζουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσουν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech SE.
Το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα, δημιουργώντας χαμόγελα στην ανθρωπότητα. Pfizer και BioNTech SE, εδώ και μήνες, δίνουν μάχη με τον χρόνο και τον κορωνοϊό. Πλέον είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να παράσχουν στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μια σημαντική ανακάλυψη που θα «πολεμήσει» τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση.
Μπορεί να γνωρίζουμε ότι πίσω από την Pfizer βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής, Αλβέρτος Μπουρλά, ωστόσο ποιοι είναι οι άνθρωποι της BioNTech...
Ενα ζευγάρι στο τιμόνι μιας σπουδαίας εταιρείας που συνεργάζεται με την Pfizer
Γιος ενός Τούρκου μετανάστη, που εργαζόταν σε εργοστάσιο της Ford στην Κολονία, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, στα 55 του, συγκαταλέγεται στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς, μαζί με τη σύζυγό του και μέλος του συμβουλίου της εταιρείας, Özlem Türeci. Η BioNTech, που ιδρύθηκε από το ζευγάρι, είναι εισηγμένη στο Nasdaq, και έφτασε τα 21 δισ. δολάρια στο κλείσιμο της Παρασκευής, από 4,6 δισ. που ήταν πριν από έναν χρόνο.
«Παρά τα επιτεύγματά του, δεν άλλαξε ποτέ και είναι απίστευτα ταπεινός και ευχάριστος», δήλωσε ο Matthias Kromayer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων MIG AG, των οποίων τα κεφάλαια υποστήριξαν τη BioNTech στην ίδρυσή της το 2008, όπως σημειώνει το Reuters. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Σαχίν συνήθως φτάνει στις επαγγελματικές συναντήσεις φορώντας τζιν, κουβαλώντας το κράνος ποδηλάτου και το σακίδιό του.
Ο Σαχίν με επιμονή έκανε πραγματικότητα το παιδικό του όνειρο και σπούδασε ιατρική. Δούλεψε σε νοσοκομεία, που παρέχουν ιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Κολονία και στο Χόμπουργκ. Η ιατρική έρευνα και η ογκολογία αποτέλεσε το κοινό τους πάθος.
Η γνωριμία με την Özlem Türeci, κόρη Τούρκου γιατρού που είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία, έγινε στο Πανεπιστήμιο Saarland στο Χόμπουργκ. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2002 και έχει αποκτήσει μία κόρη. Σε συνέντευξή της στη «Süddeutsche Zeitung», η Türeci είπε ότι αυτή και ο σύζυγός της ξεκίνησαν την ημέρα του γάμου τους με εργαστηριακές ρόμπες και συνέχισαν την έρευνά τους, μετά από μια σύντομη στάση στο γραφείο μητρώου.
Ως εκπαιδευμένη ιατρός και ανοσολόγος, η ΔρTüreci ηγήθηκε της δικής της ερευνητικής ομάδας με τον καθηγητή Ουγούρ Σαχίν στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς της Γερμανίας, από το 2000.
Tuereci και Σαχίν επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του καρκίνου και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη μοναδική γενετική σύνθεση κάθε όγκου.
Η πορεία προς την BioNTech
Η ζωή ως επιχειρηματίες ξεκίνησε το 2001, όταν ίδρυσαν την Ganymed Pharmaceuticals για την ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του καρκίνου, αλλά ο Σαχίν -τότε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς- δεν εγκατέλειψε ποτέ την ακαδημαϊκή έρευνα και διδασκαλία.
Σε συνέντευξή της στο Labiotech.eu, το 2017, η Türeci είχε μιλήσει για την απόφαση να κάνουν στροφή στο επιχειρείν. «Η μετάβαση ήταν σίγουρα δύσκολη, αλλά νομίζω ότι αυτό αντιμετωπίζει κάθε επιστήμονας όταν αποφασίζει να κάνει αυτά τα βήματα για την ίδρυση μιας εταιρείας. Πρέπει, βασικά, να μάθει ένα σύνολο δεξιοτήτων που χρειάζεται στη δουλειά. Τα πρώτα βήματα ήταν σίγουρα λίγο ανώμαλα. Ιδρύσαμε την εταιρεία το 2001, σε μια εποχή όπου οι ιδιωτικές αγορές μετοχών απέτρεπαν τον κίνδυνο, πράγμα που σήμαινε ότι δεν ήταν τόσο εύκολο να κερδίσουμε επιχειρηματικά κεφάλαια και να προσλάβουμε άτομα για την εταιρεία κ.ο.κ.», είχε δηλώσει.
Κέρδισαν χρηματοδότηση από τη MIG AG, καθώς και από τους Thomas και Andreas Struengmann, οι οποίοι πούλησαν την εταιρεία γενόσημων Hexal στη Novartis το 2005. Αυτά τα κεφάλαια πωλήθηκαν στην Astellas της Ιαπωνίας το 2016 προς 1,4 δισ. δολάρια. Μέχρι τότε, η ομάδα πίσω από την Ganymed ήταν ήδη απασχολημένη με τη δημιουργία της BioNTech, που ιδρύθηκε το 2008, για να αναζητήσει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου.
Το ζευγάρι Dream Team
Για τον Kromayer της MIG, η Tuereci και ο Σαχίν είναι μια «dream team», καθώς συμφιλίωσαν τα οράματά τους με τους περιορισμούς της πραγματικότητας. Η ιστορία της BioNTech πήρε μια διαφορετική τροπή, όταν τον περασμένο Ιανουάριο ο Σαχίν βρήκε ένα επιστημονικό έγγραφο σχετικά με το ξέσπασμα κορωνοϊού στην κινεζική πόλη Ουχάν.
Τότε, είχε δηλώσει στο Manager Magazin ότι όταν διάβασε για το ξέσπασμα Covid-19 στην Ουχάν τον Ιανουάριο, είπε στη σύζυγό του ότι «τον Απρίλιο θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία εδώ». Η Γερμανία μπήκε στο πρώτο lockdown τον Μάρτιο, νωρίτερα από ό,τι είχε προβλέψει ο Σαχίν, αλλά μέχρι τότε η εταιρεία του είχε ήδη αναπτύξει 20 υποψήφια εμβόλια, εκ των οποίων θα δοκίμαζε τα πέντε για ανοσολογικές αντιδράσεις σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα συνοδευόμενο από 500 επιστήμονες, που ονομάστηκε Lightspeed.
Οι κινήσεις της BioNTech κέρδισαν τον φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer και την κινεζική εταιρεία Fosun ως συνεργάτες τον Μάρτιο. Περίπου 8 μήνες μετά, Pfizer και BioNTech ανακοινώνουν ότι εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό. Μετά την είδηση για το εμβόλιο, η εφημερίδα του Βερολίνου «Tagesspiegel» έγραψε ότι η επιτυχία τους ήταν «βάλσαμο για την ψυχή» Γερμανών με τουρκικές ρίζες μετά από δεκαετίες που κυριαρχούσε το στερεότυπο περί χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.
Türeci και Σαχίν παραμένουν εδώ και χρόνια πιστοί στο όραμά τους. Αλλωστε, η Türeci στη συνέντευξή της είχε μιλήσει για το πόσο σημαντικό είναι το κυνήγι των ονείρων. «Ένα βασικό πράγμα που έχω μάθει είναι ότι είναι σημαντικό να έχουμε ένα όραμα και να μην το αφήνουμε. Όταν ξεκινήσαμε, η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου δεν ήταν αποδεκτή φαρμακευτική ιδέα. Αλλά κολλήσαμε σε αυτό και τοποθετήσαμε τον εαυτό μας σε ένα σημείο, όπου, χρόνια αργότερα, η μπάλα έπεσε στο έδαφος. Μην παραιτηθείτε, προσκολληθείτε στο όραμα. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχω μάθει τα τελευταία χρόνια», ήταν το μήνυμά της.
Πηγή Reuters, Labiotech.eu & Guardian