Αμέσως μετά την επιβολή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, εμφανίστηκε ισχυρό αντιδικτατορικό κίνημα Ελλήνων σε πολλές πόλεις του εξωτερικού.
Μία από αυτές τις πόλεις ήταν και το Λονδίνο. Φωτογραφικό απόθεμα από το Αρχείο Σίμου Τσαπνίδη (δημοσιεύεται αποκλειστικά στο iefimerida για πρώτη φορά) δείχνει διαδηλώσεις και άλλες αντιδικτατορικές δράσεις Ελλήνων στη βρετανική πρωτεύουσα.
Στο Λονδίνο, οι Ελληνες, από την πρώτη μέρα που έγινε γνωστό το κίνημα των συνταγματαρχών, βγήκαν στους δρόμους κρατώντας ελληνικές σημαίες, πλακάτ και πανό.
Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, ευθύνη για το πραξικόπημα έριχναν στον βασιλιά Κωνσταντίνο και στη Φρειδερίκη. Ο λόγος είναι ότι, τις πρώτες μέρες, δεν ήξεραν ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η εντύπωση που είχαν, ήταν ότι το πραξικόπημα το είχε κάνει ο βασιλιάς.
Σε μία φωτογραφία, Ελληνες διαδηλωτές κρατούν πλακάτ που γράφει «We protest against royal military coup in Greece» (Διαδηλώνουμε κατά του βασιλικού στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα). Σε άλλη φωτογραφία, διαβάζουμε: «Queen Frederica Strikes Again» (Η Φρειδερίκη χτυπά πάλι).
Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών: Να σωθούν οι ζωές των πολιτικών κρατουμένων. Υπάρχουν πλακάτ που γράφουν «Save Andreas Papandreou, Save Mikis Theodorakis», ενώ σε ένα διαβάζουμε πως καθιστούν υπεύθυνο τον βασιλιά για τη ζωή του Μίκη («Konstantine King Size Fascist Responsible for life of Theodorakis»).
Σε συγκέντρωση Ελλήνων αντιστασιακών, που γίνεται τις πρώτες εκείνες ημέρες στο Λονδίνο, ένα από τα συνθήματα είναι ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΡΩΑ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ.
Μία άλλη φωτογραφία δείχνει Ελληνες να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στο Hyde Park. Στην κεφαλή της πορείας υπάρχει πανό που γράφει «Greek Democracy in Chains - You can help to break them» (Η Ελληνική Δημοκρατία σε αλυσίδες - Βοηθήστε να τις σπάσουμε). Μπροστά και κάτω από το πανό, κοπέλα με παραδοσιακή ελληνική φορεσιά, και με αλυσίδες στο στήθος.
Άλλες φωτογραφίες δείχνουν ομάδα Ελλήνων να διαδηλώνουν μπροστά στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Εκτός από τα πλακάτ, μεταφέρουν και ξύλινες κρεμάλες με κρεμασμένη φιγούρα, που, όπως επιγράφεται, παριστά την Ελληνική Δημοκρατία (Greek Democracy). Τις ίδιες κρεμάλες βλέπουμε και σε φωτογραφία που δείχνει συγκέντρωση αντιστασιακών έξω από το βιβλιοπωλείο Foyles.
Το αντιδικτατορικό κίνημα στο Λονδίνο ήταν πολύ δυνατό και έδινε αποτελεσματική πληροφόρηση για το τι πραγματικά συνέβαινε στην Ελλάδα. Σε αυτό συνέβαλε και η παρουσία στο Λονδίνο σημαντικών Ελλήνων, πολέμιων του χουντικού καθεστώτος, όπως ο συγγραφέας Μάρκος Δραγούμης, ο σκηνοθέτης Ανδρέας Θωμόπουλος, ο συνθέτης Λάκης Καραλής, η εκδότρια Ελένη Βλάχου, ο δημοσιογράφος Τάκης Λαμπρίας, η Αμαλία Φλέμινγκ και πολλοί άλλοι.
Ιδιαίτερα σπουδαίο ρόλο έπαιξε και η Ελληνική Υπηρεσία του BBC, η οποία, με την Deutsche Welle που εξέπεμπε από τη Βόννη, αποτελούσε βασική πηγή έγκυρης πληροφόρησης για τους Ελληνες δημοκράτες σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας.
Credits – Όλες οι φωτογραφίες Σίμος Τσαπνίδης Απρίλης 1967, Λονδίνο. ©Μ.Νταλούκας.