Ο ηθοποιός Αγης Εμμανουήλ θα τρέξει από την Αθήνα ως τη Γλασκώβη -Ενα ταξίδι 80 ημερών, με τα πόδια, για να στείλει μήνυμα για το κλίμα - iefimerida.gr

Ο ηθοποιός Αγης Εμμανουήλ θα τρέξει από την Αθήνα ως τη Γλασκώβη -Ενα ταξίδι 80 ημερών, με τα πόδια, για να στείλει μήνυμα για το κλίμα

Αγης Εμμανουήλ
Αγης Εμμανουήλ/ Φωτογραφία: Akis Christou
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

«Φτάσε όπου δεν μπορείς», είχε γράψει ο Καζαντζάκης και για τον γνωστό ηθοποιό και υπερμαραθωνοδρόμο, Άγη Εμμανουήλ, φαίνεται να έγινε ένας ιδιόμορφος αυτοσκοπός.

Το νέο εγχείρημα έχει τίτλο: «Αθήνα- Γλασκώβη» 2.421 km για την Κλιματική Αλλαγή». Μια διαμαρτυρία που αναμένεται να  ολοκληρωθεί σε 80 ημέρες (αλά Φιλέας Φόγκ), ξεκινώντας από την Πνύκα στις 11/8 και καταλήγοντας στη Γλασκώβη, την 1η Νοεμβρίου 2021, τη μέρα που θα πραγματοποιηθεί η 26η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή «COP26», η σημαντικότερη ίσως για το μέλλον της ανθρωπότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Άγης Εμμανουήλ μιλά στο iefimerida.gr με ενθουσιασμό για τη νέα ακτιβιστική δράση το κίνητρο της οποίας, όπως λέει, είναι αξιακό. Η προσπάθεια δύσκολη από κάθε πλευρά, καθώς απαιτείται δύναμη και τόλμη αλλά και οικονομική και ψυχική υποστήριξη. Ο σκοπός όμως παραμένει «ιερός». 

Ο Αγης Εμμανουήλ στο  τερματισμό κάποιου από τους πολλούς μαραθωνίους που έχει τρέξει
Ο Αγης Εμμανουήλ στο τερματισμό κάποιου από τους πολλούς μαραθωνίους που έχει τρέξει

«Κάθε μέσος άνθρωπος, όπως εγώ, έχει τη δυνατότητα να κάνει απίστευτα πράγματα»

«Το κίνητρο είναι πάντα αξιακό. Ξέρετε, από εκεί ξεκινούν όλα τα προβλήματα. Από την έλλειψη αρχών και αξιών. Το μήνυμα που θέλω να περάσω από τη μία πλευρά είναι ότι ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε μέσος άνθρωπος, όπως είμαι εγώ, έχει τη δυνατότητα και τη δυναμική να κάνει απίστευτα πράγματα. Δε θεωρώ ότι σε κάτι ξεχωρίζω. Άντε να πεις ότι έχω πείσμα και ψυχή που λένε κάποιοι. Κατά τ’ άλλα δεν είμαι ούτε ταλαντούχος υπερμαραθωνοδρόμος, δεν έχω ούτε τα κιλά, είμαι υπέρβαρος, ούτε έχω κάποια καρδιοαναπνευστική δεξιότητα. Αν πάρεις όμως μια συνειδητή απόφαση μπορείς να κάνεις τα πάντα ή αλλιώς το σύμπαν συνωμοτεί», αναφέρει με νόημα ο ηθοποιός και υπερμαραθωνοδρόμος. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αγης Εμμανουήλ σε θεατρική παράσταση που συμμετείχε
Ο Αγης Εμμανουήλ σε θεατρική παράσταση που συμμετείχε

Αφορμή και κινητήριος δύναμη η καταστροφή του περιβάλλοντος 

Από την άλλη πλευρά, βασικό ζητούμενο για τον ίδιο ήταν και παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος. «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι τεράστιας σημασίας για τη συνέχιση της ύπαρξης του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη. Η καταστροφή είναι πλέον ορατή και δεν πρέπει να σιωπούμε», σημειώνει ο Άγης Εμμανουήλ, ο οποίος πριν από επτά χρόνια είχε πραγματοποιήσει μια ακόμα ακτιβιστική δράση για το περιβάλλον. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη φορά το εγχείρημα ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία, Σκωτία αποτελούν τους σταθμούς αυτής της μεγάλης διαδρομής. Ένα ταξίδι με τα πόδια, διάρκειας 80 ημερών. «Φυσικά, χρησιμοποίησα τον τίτλο του βιβλίου ο «Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες». Είναι συμβολικό. «Αναγκάστηκα να παίξωσε μια παράσταση που επαναλήφθηκε για να συμπληρώσω τα χρήματα. Δυστυχώς, η βοήθεια που συγκεντρώθηκε είναι μικρή αλλά σημαντική. Μέχρι τον Απρίλιο οι προπονήσεις μου ήταν ιδιαίτερα σκληρές. Μέσα σε περίπου 35 μέρες έτρεξα σε τέσσερις μαραθωνίους και πέντε πενηντάρια σερί. Έχω τρέξει πάρα πολύ τα τελευταία δυο χρόνια και αυτό λειτουργεί σαν το μαγικό φίλτρο αλλά με τον Οβελίξ όχι τον Αστερίξ…. (σ.σ. γέλια). Αυτές τις μέρες επειδή ασχολούμαι με την παραγωγή του όλου πρότζεκτ, αναγκαστικά δεν προπονούμαι καθημερινά, κάνω συντήρηση», λέει. 

«Ο υπερμαραθώνιος απαιτεί πρώτα ψυχή»

Ο Άγης Εμμανουήλ θα τρέχει καθημερινά 6 με 7 ώρες. Για κάποιους η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος θα αποτελούσε μεγάλη σωματική και ψυχική καταπόνηση, για κάποιους άλλους …άπιαστο όνειρο. Ο Άγης όμως σπεύδει να πει ότι «το τρέξιμο προϋπάρχει στο συλλογικό ασυνείδητο και στο DNA μας. Είναι η αιτία που αυτή τη στιγμή κάνουμε ταξίδια στο διάστημα, έχουμε ιντερνετ. Είναι δομικό μας στοιχείο. Ωστόσο, πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο πρότζεκτ, που θα κρατήσει 80 μέρες, πράγμα που απαιτεί συγκέντρωση και αφοσίωση. Η διατροφή, η ενυδάτωση, ο ύπνος μου πρέπει να είναι υπό έλεγχο. Είναι η πρώτη φορά που θα τρέξω τόσες μέρες, όμως ο υπερμαραθώνιος απαιτεί πρώτα ψυχή και μετά προπόνηση». 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αγης Εμμανουήλ σε ένα από τα πολλά δρώμενα που κάνει
Ο Αγης Εμμανουήλ σε ένα από τα πολλά δρώμενα που κάνει

Στις 11/8 η αρχή του ταξιδιού από την Πνύκα 

Η επίσημη έναρξη της ακτιβιστικής δράσης θα γίνει στις 31 Ιουλίου με μια εκδήλωση στη δεξαμενή στο Κολωνάκι και θα συσχετιστεί με το Αδριάνειο Υδραγωγείο, καθώς το θέμα του νερού, όπως εξηγεί ο υπερμαραθωνοδρόμος, είναι βασικό στοιχείο στην κλιματική αλλαγή. «Η εκδήλωση θα γίνει υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Το όλο πρότζεκτείναι υπό την αιγίδα επίσης του δήμου Αθηναίων και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Ξεκινάω στις 11/8 στις 7 το πρωί από την Πνύκα. Υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για όποιον θέλει να τρέξει κάποια χιλιόμετρα μαζί μου στην αρχή αυτής της διαδρομής», αναφέρει. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι από το 1996 έως σήμερα, ο Άγης Εμμανουήλ έχει τερματίσει σε 25 μαραθώνιους και έχει λάβει μέρος σε 10 υπερ-μαραθώνιους - 4 από αυτούς σε 12 μήνες, μεταξύ 2019 και 2020. Σημαντικός σταθμός στάθηκαν τα «240 χιλιόμετρα για τον Αιγιαλό» από τις Κεχριές μέχρι το Σχινιά, του 2014, πενθήμερη ακτιβιστική, οικολογική και ανεξάρτητη «εκστρατεία» ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών, για ένα κρίσιμο οικολογικό ζήτημα, όπως αυτό της αλόγιστης εκμετάλλευσης και εκποίησης των αιγιαλών. Στα τέλη Μαΐου του 2020 διοργάνωσε την αναβίωση της διαδρομής του Λάκη Σάντα και του Μανώλη Γλέζου από την Κουμουνδούρου στην Ακρόπολη, στη μνήμη του τελευταίου. 

Αγης Εμμανουηλ στην Ακροπολη
Αγης Εμμανουηλ
Ο Αγης Εμμανουήλ σε θεατρική παράσταση
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ