Επτά σεζόν, έξι νικητές, πέντε κριτές σεφ και δύο παρουσιάστριες μετά, το MasterChef ανέδειξε την πρώτη γυναίκα που κερδίζει τον τίτλο του διάσημου τηλεοπτικού μαγειρικού διαγωνισμού και παράλληλα έθεσε υποψηφιότητα για το πιο πετυχημένο ριάλιτι σόου της ελληνικής τηλεόρασης.
«Οι άνθρωποι που αγαπούν το φαγητό, είναι πάντοτε οι καλύτεροι άνθρωποι» δήλωσε κάποτε η Τζούλια Τσάιλντ, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στην τηλεοπτική ιστορία της μαγειρικής. Και παρότι πιθανότατα κάτι τέτοιο ισχύει για όλους τους λαούς του πλανήτη, σαφέστατα αυτό αποτελεί αξίωμα για την Ελλάδα.
Η ελληνική παράδοση, η ελληνική κουλτούρα, έχει συνδέσει το φαγητό με κάθε σημαντική στιγμή στη ζωή ενός Έλληνα. Από ένα τραπέζι για την ένωση δύο ανθρώπων με τα δεσμά του γάμου, σε αμέτρητα κυριακάτικα γεύματα με οικογένεια και φίλους ως ακόμη και τα στενόχωρα πιάτα με ψάρι για τις στιγμές που κάποιος φεύγει από τη ζωή.
Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που το MasterChef ήρθε και έδεσε στην ελληνική πραγματικότητα, αν όχι κι εκείνη η έμφυτη «ξερολίαση» που διακατέχει πολλούς από εμάς, που δηλώνουμε γεννημένοι για μπαλοτίνες, λάδια μαϊντανού και ρεντουξιόν.
Καθώς η Μαργαρίτα Νικολαΐδη μπαίνει στη λίστα των νικητών του διαγωνισμού, διατηρώντας για τον εαυτό της μια πολύτιμη πρωτιά, εκείνη της πρώτης Ελληνίδας MasterChef, ανατρέχουμε στην ιστορία του τηλεοπτικού διαγωνισμού που πέρασε από 40 κύματα, αλλά αποδείχτηκε ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες που συνήθως έχει η ζώνη υψηλής τηλεθέασης.
Ο πρόδρομος του MasterChef στην τηλεόραση του BBC
Για να έχουμε όμως μια συνολική εικόνα των πραγμάτων θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε 31 χρόνια στο παρελθόν, σε κάποιο στούντιο του BBC. Ήταν τότε που ξεκινούσε, με πολύ διαφορετικό φορμά από το σημερινό, ο πρόδρομος του MasterChef. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα απευθυνόταν αμιγώς σε ερασιτέχνες μάγειρες, ενώ δεν είχε καθιερωθεί ακόμη τότε η παρουσία κριτών-σεφ που θα καθοδηγούσαν τους παίκτες.
Εννέα μαγειρικοί γύροι και τρεις ημιτελικοί καθόριζαν τον διαγωνιζόμενο που θα έφτανε ως τον τελικό. Σε εκείνη την πρώτη εκδοχή του MasterChef, οι Βρετανοί τηλεθεατές παρακολουθούσαν σε κάθε γύρο, τρεις διαγωνιζόμενους να μαγειρεύουν ένα πλήρες γεύμα τριών πιάτων με αντίπαλο τον χρόνο. Το σόου ήταν αρκετά δημοφιλές και προβλήθηκε με αυτούς τους κανόνες για 10 ολόκληρα χρόνια.
Το 2005, ο σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παραγωγός Φρανκ Ρόνταμ, εμπνεύστηκε ένα αναβαθμισμένο μαγειρικό σόου, πιο κοντά σε αυτό που γνωρίσαμε εμείς στην Ελλάδα, το οποίο αρχικά έφερε τον τίτλο MasterChef Goes Large (Το MasterChef μεγαλώνει). Η επιτυχία του εγχειρήματος ήταν τέτοια, που το σόου προβιβάστηκε από το BBC 2 στο πρώτο κανάλι της βρετανικής τηλεόρασης εξαιτίας της υψηλής τηλεθέασης.
Κάπως έτσι γεννήθηκε το MasterChef, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που έγινε βρετανικό εξαγώγιμο προϊόν, ταξίδεψε σε 40 χώρες ανά τον κόσμο και προβλήθηκε συνολικά σε 200 περιοχές του πλανήτη. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών, μετά την Αυστραλία και σχεδόν ταυτόχρονα με το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία που έφερε το μαγειρικό διαγωνισμό.
Η πρώτη σεζόν του MasterChef στην Ελλάδα
Φθινόπωρο του 2010 και οι δύο κραταιοί τότε τηλεοπτικοί σταθμοί, το MEGA και ο ANT1 διαγκωνίστηκαν στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης με αντίστοιχα μαγειρικά προγράμματα.
Απέναντι στο MasterChef τότε, αντιπαρατέθηκε το Top Chef που απευθυνόταν αμιγώς σε επαγγελματίες μάγειρες και κουβαλούσε την αίγλη του Ηλία Μαμαλάκη και του Χριστόφορου Πέσκια στην κριτική επιτροπή. Από την άλλη, μεταξύ των τριών κριτών του MasterChef, στο ευρύ κοινό μόνο ο Λευτέρης Λαζάρου μπορούσε να υποστηρίξει πως διέθετε το στοιχείο της αναγνωρισιμότητας.
Κι όμως, μαζί με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και τον Γιάννη Λουκάκο και όπλο το επιτυχημένο βρετανικό φορμά, το MasterChef κέρδισε εκείνη τη μάχη και καθιερώθηκε στην ελληνική τηλεόραση. Στην πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά, το MasterChef διέθετε και παρουσιάστρια, κάτι που δεν συνηθίζεται στα αντίστοιχα προγράμματα του εξωτερικού.
Βίντεο: Η viral αντίδραση της Ευγενίας Μανωλίδου στον τελικό του MasterChef
Παρόλα αυτά, η Ευγενία Μανωλίδου κατάφερε να γράψει ιστορία πριν από 11 ολόκληρα χρόνια με το αμίμητο «θα καταρρεύσω» που έγινε viral, λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί το όνομα του πρώτου Έλληνα MasterChef.
Ο πρώτος Έλληνας MasterChef
Μιλώντας για τον πρώτο Έλληνα MasterChef, άλλο ένα στοιχείο που ενδεχομένως να καθιέρωσε τον διαγωνισμό ήταν η τεράστια επιτυχία του πρώτου νικητή. Σε αντίθεση με δεκάδες άλλα ριάλιτι σόου, είτε αυτά ήταν μουσικά, απλώς εγκλεισμού, μόδας και πάει λέγοντας, των οποίων οι νικητές σήμερα αγνοούνται, ο νικητής, αλλά και αρκετοί διαγωνιζόμενοι στο MasterChef (πάρτε για παράδειγμα τον Γιάννη Αποστολάκη από την πρώτη σεζόν) παρέμειναν λουσμένοι από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο Άκης Πετρετζίκης είχε, μιλώντας με όρους τηλεοπτικού σκάουτερ, όλο το πακέτο για να γίνει σταρ. Εμφανίσιμος, γυμνασμένος, νέος, ετοιμόλογος και όπως αποδείχτηκε με τα χρόνια και δεινός επιχειρηματίας.
Ο πρώτος νικητής του MasterChef έχει καταφέρει σήμερα να κάνει το μικρό του όνομα συνώνυμο του Τσελεμεντέ. Δοκιμάστε να πληκτρολογήσετε το όνομα μιας συνταγής στη σελίδα αναζήτησης του Google και θα δείτε πως 9 στις 10 φορές το μπριαμ, για παράδειγμα, θα συνοδεύεται από το όνομα «Άκης».
Ο πρώτος Έλληνας MasterChef αστειεύτηκε κατά την έναρξη της φετινής σεζόν με την αρίθμηση του σόου (το οποίο δεν προσμετρά τα δύο πρώτα χρόνια στο MEGA) διερωτώμενος «εγώ ποιο MasterChef κέρδισα ρε παιδιά;». Και μια και μιλάμε για αριθμούς, θα προσέξατε πως παρότι προβλήθηκαν επτά σεζόν, έχουμε στα χέρια μας μόνο 6 νικητές.
Θυμάστε τη Μαίρη Συνατσάκη στο MasterChef;
Η δεύτερη σεζόν του MasterChef από το MEGA, με παρουσιάστρια τη Μαίρη Συνατσάκη, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Γυρισμένο μέσα στην οικονομική κρίση, τη σεζόν 2012-2013, το MasterChef δεν κατάφερε ποτέ να προβάλει τον τελικό, στον οποίο είχαν προκριθεί τότε οι Κώστας Καμπάς και Μπάμπης Κουντούρης. Αυτοί είναι άλλωστε και οι μόνοι φιναλίστ του μαγειρικού διαγωνισμού που δεν θυμόμαστε σήμερα.
Ο Λάμπρος Βακιάρος, ο Τιμολέων Διαμάντης, ο Μανόλης Σαρρής και ο Σταύρος Βαρθαλίτης, όλοι νικητές στα MasterChef που προβλήθηκαν από το Star, αλλά και αρκετοί άλλοι διαγωνιζόμενοι που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια στο σόου, απασχολούν ακόμη, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο τη δημοσιότητα.
Οι οντισιόν των νικητών του MasterChef
Με άλλη σύνθεση στην κριτική επιτροπή και φυσικά άλλη τηλεοπτική στέγη, καθώς το MasterChef προβαλλόταν από το MEGA, ο Άκης Πετρετζίκης εμφανιζόταν μπροστά στους Λευτέρη Λαζάρου, Γιάννη Λουκάκο και Δημήτρη Σκαρμούτσο. Στο πιάτο του, πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια, ο Άκης Πετρετζίκης, έβαζε σοτέ λαχανικά, κυδώνια, μύδια με εστραγκόν και λίγο κρέμα γάλακτος, με τα οποία συνόδευε ένα φιλέτο ψαριού.
Είναι ενδιαφέρον, κοιτάζοντας πίσω σε εκείνη την οντισιόν, πως ο Δημήτρης Σκαρμούτσος είχε πει «όχι» στον Άκη Πετρετζίκη, ρισκάροντας την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του MasterChef. Με δυο «ναι» από τον Λευτέρη Λαζάρου και τον Γιάννη Λουκάκο, ο Άκης προχωρούσε, έμπαινε στο παιχνίδι και φυσικά στεφόταν νικητής του MasterChef.
Η οντισιόν του δεύτερου MasterChef, Λάμπρου Βακιάρου
Δεύτερος νικητής του MasterChef, το 2017, από τη συχνότητα του STAR πια, ήταν ο Λάμπρος Βακιάρος. Ο Λάμπρος Βακιάρος ετοίμασε για την οντισιόν μια μπρουσκέτα με κιμά από μοσχαρίσιο λουκάνικο και τελείωσε το πιάτο με ένα αυγό ορτυκιού και λάδι τρούφας.
Εκείνος που είχε μια ένσταση και για τον δεύτερο Έλληνα MasterChef ήταν και εδώ ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, που ναι μεν δεν απέρριψε τον Λάμπρο Βακιάρο, ωστόσο βρήκε άστοχο τον τρόπο στησίματος του πιάτου. «Την επόμενη φορά θα πρέπει να είσαι πιο ριψοκίνδυνος» ακούγεται να του λέει, πετώντας του μια ποδιά που τον βάζει στο παιχνίδι.
Τα διθυραμβικά σχόλια των κριτών του MasterChef για τον Τιμολέοντα Διαμάντη
«Πιστεύω στον εαυτό μου και έχω τη νοοτροπία νικητή», έλεγε ο Τιμολέων Διαμάντης στην οντισιόν του το 2018, κάτι που παρότι ακουγόταν υπεροπτικό, αποδείχτηκε προφητικό για τη συνέχεια του MasterChef 2. Απέναντι του βρέθηκε η νέα κριτική επιτροπή, αφού μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Σκαρμούτσου, ποδιά κριτή στο MasterChef φορούσε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος.
«Συμφωνείτε ότι τέτοια πιάτα ψάχνουμε στο MasterChef;» ρωτούσε μετά τη δοκιμή ο Σωτήρης Κοντιζάς, με τους κριτές να δίνουν το «πράσινο φως» στον μελλοντικό νικητή. «Είναι αυτό που θέλουμε να δούμε» έλεγε επιπλέον ο Πάνος Ιωαννίδης.
Το «όχι» Ιωαννίδη και η σκληρή κριτική Κουτσόπουλου στον Μανώλη Σαρρή στην οντισιόν του MasterChef
«Ήρθα στο MasterChef για να το ζήσω, για να δω μέχρι που μπορώ να φτάσω» έλεγε στην πρώτη επαφή με την κάμερα του MasterChef, ο τελευταίος νικητής του διαγωνισμού, Μανώλης Σαρρής. «Αυτό που έκανες δεν είναι φρικασέ» ήταν τα πρώτα λόγια στην κριτική του Πάνου Ιωαννίδη, ο οποίος προέβαλε ένσταση στον τρόπο που παρουσίασε ο μελλοντικός νικητής του MasterChef το πιάτο του. Ο κριτής του παιχνιδιού είχε δώσει ένα «όχι» στον Μανώλη Σαρρή.
«Είσαι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του μάγειρα που έχει μαγειρική έπαρση […] και νομίζει βαθιά μέσα του ότι είναι πολύ καλύτερος από τους άλλους» σχολίαζε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, «κόβοντας τα πόδια» του Μανώλη Σαρρή, που έφτανε ένα βήμα από την πόρτα της εξόδου του MasterChef. Η τηλεοπτική ιστορία ωστόσο, έδειξε πως και ο κ. Κουτσόπουλος του είπε «ναι» και μαζί με το «ναι» Κοντιζά, ο Μανώλης Σαρρής πέρασε στην επόμενη φάση.
Τα γυαλιά ηλίου που εκνεύρισαν τον Σωτήρη Κοντιζά στην οντισιόν του Βαρθαλίτη
Μπορεί ο έρωτας, αλήτης να ακούει στο όνομα Σταύρος Βαρθαλίτης, ωστόσο ο νικητής του περσινού MasterChef δεν ξεκίνησε καθόλου καλά την πορεία του στον διαγωνισμό. Μπήκε με τον γνωστό πληθωρικό του αέρα και τα γυαλιά ηλίου που, όπως είπε του φέρνουν τύχη, στην οντισόν και έκανε τον Σωτήρη Κοντιζά να χάσει την ψυχραιμία του.
Η Μαργαρίτα «Νίνα» στην πρώτη της συνάντηση με τους κριτές
Η Μαργαρίτα «Νίνα», όπως είχε συστηθεί στην αρχή, είχε εντυπωσιάσει από τις οντισιόν τους 3 κριτές του MasterChef 5, τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο, τον Σωτήρη Κοντιζά και τον Πάνο Ιωαννίδη. Αν και οι οντισιόν έγιναν με διαφορετικό τρόπο λόγω κορωνοϊού, Το πιάτο της τότε, και τα εξαιρετικά σχόλια από τους κριτές, της είχαν δώσει το «εισιτήριο» για να προχωρήσει στην επόμενη φάση.