Ο καφές είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα σε όλο τον κόσμο και όπως είναι φυσικό έχει κάθε χρόνο τη δική του ημέρα.
Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, μια ακόμη αφορμή για να ασχοληθούμε με το αγαπημένο μας θέμα. Ζεστός ή κρύος, ελληνικός ή ιταλικός, στιγμιαίος ή φίλτρου, ο καφές στην Ελλάδα είναι ιεροτελεστία χειμώνα καλοκαίρι. Όπως επίσης και το να εντοπίσει κανείς τα καφέ που σερβίρουν καλό καφέ.
Η αλήθεια είναι πως η ευρεσιτεχνία του φραπέ, αλλά και οι ελκυστικοί φρέντο κερδίζουν πάντοτε όσους επισκέπτονται την Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πρόσφατα έγινε γνωστό πως στο Λονδίνο, ένα συγκεκριμένο καφέ πουλά το πολύτιμο ρόφημά του προς 55 ευρώ το ποτήρι.
Μια μικρή αναζήτηση μας έπεισε πως δεν είναι μόνον οι Έλληνες που «την ψάχνουν» με τον καφέ.
Συγκεντρώσαμε εδώ ορισμένες από τις πιο ασυνήθιστες βερσιόν του καφέ από την Πορτογαλία και τη Φινλανδία έως το Μεξικό και το Βιετνάμ.
Ο λεμονάτος καφές, Μαζαγκράν από την Πορτογαλία
Φημολογείται πως πρόκειται για τον πρώτο κρύο καφέ στον κόσμο, πριν ακόμη η Ελλάδα λανσάρει τον φραπέ και τους φρέντο. Αν και η καταγωγή του εντοπίζεται στην Αλγερία, ο καφές αυτός είναι πολύ διάσημος στην Πορτογαλία.
Ο Μαζαγκράν είναι λοιπόν κρύος εσπρέσο, κατά κανόνα, στον οποίο προσθέτουν χυμό λεμόνι, δυόσμο ή και ρούμι. Αυτός είναι και ο λόγος που σερβίρεται με μια φέτα λεμόνι, παραπέμποντας περισσότερο σε κοκτέιλ παρά σε ρόφημα.
Ο φινλανδικός καφές με τυρί
Κι όμως, δεν είναι κάποιο αστείο. Ο παραδοσιακός καφές στη Φινλανδία ονομάζεται Kaffeost και σερβίρεται με κομμάτια τυριού. Ένα ξηρό, παραδοσιακό τυρί της χώρας μπαίνει σε ξύλινη κούπα, και από πάνω πέφτει καυτός ζεστός καφές. Οι λάτρεις του είδους ανακατεύουν τα κομμάτια μέσα στον ζεστό καφέ, που μαλακώνει το τυρί. Αφού ολοκληρώσουν τον καφέ τους, οι Φινλανδοί απολαμβάνουν το τυρί.
Ο βιετναμέζικος καφές με χτυπημένο ωμό αυγό
Στο Βιετνάμ ο καφές αυτός είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο καφές αυτός σε ένα Take Away. Ο καφές γίνεται χτυπώντας αυγό με συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα, ώσπου να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα, και τον σερβίρουν σε γυάλινο ποτήρι.
Pharisäer: Ο καφές-επιδόρπιο από τη Γερμανία
Αυτός ο καφές απαντάται συχνά στη Γερμανία και πιθανότατα δεν θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στα ροφήματα, αλλά στα γλυκά. Μην μας ζητήσετε να προφέρουμε το όνομά του (αν και υποψιαζόμαστε πως σημαίνει Φαρισαίος), pharisäer, μπορούμε όμως να σας περιγράψουμε τα συστατικά του.
Ο καφές αρωματίζεται με ρούμι, ενώ αναμειγνύεται με χτυπημένη κρέμα γάλακτος με ζάχαρη, ενώ σερβίρεται με επιπλέον σαντιγί. Ο καφές είναι συχνά βαρύς εσπρέσο, ενώ και το ρούμι που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί είναι αρκετά δυνατό.
YangYang: Ο ιδιαίτερος καφές-τσάι από το Χονγκ Κονγκ
Στη χώρα του τσαγιού, ακόμη και ο καφές σερβίρεται με λίγο μαύρο τσάι. Ο YangYang είναι ένα ζεστό ρόφημα όπου ο καφές αναμειγνύεται με μαύρο τσάι και γάλα. Συγκεκριμένα, το μαύρο τσάι προστίθεται σε συμπυκνωμένο γάλα για να δώσει όγκο και πιο κρεμώδη υφή και στη συνέχεια, η κρέμα αυτή μπαίνει στο φλιτζάνι με τον καφέ.
Μεξικάνικος καφές στο… κιούπι
Καφέ ντε όλα ή αλλιώς μεξικάνικος καφές, είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα της χώρας που σερβίρεται εδώ και δεκαετίες στη χώρα της κεντρικής Αμερικής. Πέραν των κόκκων καφέ, περιλαμβάνει τρία μπαχαρικά (γαρίφαλο, γλυκάνισο και κανέλα) ενώ σε αυτά προστίθεται μια τοπική ζάχαρη, που οι Μεξικάνοι ονομάζουν πιλοντσίλο (πρόκειται ουσιαστικά για ακατέργαστη ζάχαρη). Παραδοσιακά ψήνεται σε πήλινο κιούπι, ενώ σερβίρεται σε πήλινο φλιτζάνι.