Πριν από μισόν αιώνα, τρεις άντρες – οι αστροναύτες Νιλ Aρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς – μπήκαν σε έναν θαλαμίσκο, στην κορυφή ενός ύψους 122 μέτρων πυραύλου, για να διανύσουν μέσα στο κενό 384.472,282 χιλιόμετρα, να φτάσουν σε έναν χέρσο και χωρίς ατμόσφαιρα βράχο, τη Σελήνη, και να γυρίσουν πίσω στη Γη.
Hξεραν ότι μπορεί να μην τα κατάφερναν, μόλις πριν δύο χρόνια σε δοκιμή εκτόξευσης του Apollo 1 ο θάλαμος είχε πάρει φωτιά σκοτώνοντας όλο το πλήρωμα. Οι τρεις έπρεπε να μεριμνήσουν για τις οικογένειές τους σε περίπτωση που συνέβαινε το απευκταίο. Και μιας και το ασφαλιστικό πρόγραμμα της NASA εκείνη την εποχή δεν κάλυπτε τους αστροναύτες εν πτήσει, οι Αρμστρονγκ, Ολντριν και Κόλινς, που μετέπειτα έμειναν στην ιστορία ως οι πρώτοι αστροναύτες στο φεγγάρι, αποφάσισαν να δράσουν με έναν απολύτως αμερικανικό τρόπο: να κεφαλαιοποιήσουν τη φήμη τους.
Τα γράμματα «προίκα» των αστροναυτών στις οικογένειές τους
Τις εβδομάδες πριν την εκτόξευση του Apollo 11, οι τρεις κάθισαν και υπέγραψαν εκατοντάδες φακέλους επιστολών, κάθε ένας των οποίων έφερε σχέδιο που μνημόνευε την αποστολή και γραμματόσημο που είχε εκδοθεί για προηγούμενη αποστολή Apollo.
Οι φάκελοι θα σφραγίζονταν στο ταχυδρομείο την ημέρα της εκτόξευσης ή την ημέρα της προσελήνωσης. Θα γίνονταν τα τέλεια συλλεκτικά αντικείμενα και οι οικογένειές τους θα μπορούσαν να πωλήσουν αυτούς τους «insurance covers» όπως επικράτησε να λέγονται, για να επιβιώσουν έτσι και κάτι πήγαινε στραβά.
«Μιας και δεν μπορούσαμε να έχουμε ικανοποιητική ασφάλεια ζωής λόγω του υψηλού ρίσκου ενός αστροναύτη, υπογράψαμε αυτούς τους φακέλους και τους μοιράσαμε δίκαια στις οικογένειές μας να τους φυλάξουν ενώ εμείς εκτελούσαμε την αποστολή μας» έγραψε ο Μπαζ Ολντριν στο πιστοποιητικό γνησιότητας που συνοδεύει τους δικούς του φακέλους.
Συλλεκτικά γράμματα από τη Σελήνη... με σφραγίδα ταχυδρομείου
Η συλλογή γραμματοσήμων ήταν πολύ δημοφιλές χόμπι εκείνα τα χρόνια, και οι αστροναύτες είχαν δημιουργήσει φιλικές σχέσεις με μια ομάδα φιλοτελιστών από το Χιούστον οι οποίοι τύπωναν φακέλους προς τιμή του διαστημικού προγράμματος της NASA.
Αυτοί οι φιλοτελιστές είχαν σχεδιάσει κάποιους από τους φακέλους για την αποστολή Apollo 11, τους οποίους οι Άρμστρονγκ, Όλντριν και Κόλινς υπέγραψαν στη διάρκεια των εβδομάδων που ήταν σε καραντίνα πριν την εκτόξευση. Και ένας αστροναύτης που δεν συμμετείχε στην αποστολή τούς πήγε στο ταχυδρομείο στο Χιούστον για σφραγίδα.
Ενα μικρό βήμα για τον Νιλ Αρμστρονγκ... Η αποστολή στη Σελήνη
Το ημερολόγιο δείχνει 20 Ιουλίου του 1969 και το ρολόι 9:56 ακριβώς (ώρα ΗΠΑ), όταν μια μικρή σκάλα κατεβαίνει από την σεληνάκατο «Αετός» και αγγίζει την επιφάνεια του φεγγαριού. Από αυτήν κατεβαίνει ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο επικεφαλής της αποστολής «Απόλλων 11» και γίνεται έτσι ο πρώτος άνθρωπος που πατάει το πόδι του στην Σελήνη.
Λίγη ώρα πριν, η σεληνάκατος έχει αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο «Κολούμπια» που απογειώθηκε 4 μέρες νωρίτερα από τη βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στις 16 Ιουλίου, ώστε να λάβει τροχιά και να προσσεληνωθεί στην «Θάλασσα της Ηρεμίας».
Η αποστολή στο φεγγάρι στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και τα γράμματα δεν χρησίμευσαν σε τίποτα. Ωστόσο, η έξυπνη και μαρκετίστικη θα έλεγε κανείς τακτική των αστροναυτών επιστρατεύτηκε από όλες σχεδόν τις επόμενες αποστολές Apollo.