World Athletics: Θετικά σχόλια αλλά και επικρίσεις για τη «ζώνη απογείωσης» -Αντίθετος ο Μίλτος Τεντόγλου - iefimerida.gr

World Athletics: Θετικά σχόλια αλλά και επικρίσεις για τη «ζώνη απογείωσης» -Αντίθετος ο Μίλτος Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου
Ο Μίλτος Τεντόγλου - Φωτογραφία : AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παγκόσμια ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) ανακοίνωσε (21/2) ότι η δοκιμή των «ζωνών απογείωσης» στο άλμα εις μήκος και στο τριπλούν έχει λάβει θετικά σχόλια από πολλούς αθλητές και φιλάθλους.

Η παγκόσμια ομοσπονδία ανακοίνωσε πριν από ένα χρόνο ότι σχεδίαζε να δοκιμάσει μια «ζώνη απογείωσης», με άλματα να μετρώνται από το σημείο που το μπροστινό πόδι απογειώνεται μέχρι το σημείο που προσγειώνεται στο σκάμμα, αντί για την παραδοσιακή βαλβίδα, για να μειώσει τον αριθμό των ακύρων αλμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καινοτομία ήταν μέρος του διαγωνιστικού προγράμματος στο ISTAF Indoor Duesseldorf meet στις 9 Φεβρουαρίου και στο ISTAF Indoor 2025 στο Βερολίνο πέντε ημέρες αργότερα.

Η δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα εις μήκος γυναικών Μαλάικα Μιχάμπο, η οποία κέρδισε στο Ντίσελντορφ με άλμα 6,87 μέτρων, είπε ότι «με εξέπληξε ευχάριστα όταν διαπίστωσε ότι η διαφορά δεν ήταν τόσο σημαντική όσο περίμενα. Εκτιμώ την ιδέα της χρήσης της, καθώς ενισχύει τη δυναμική και παρέχει καλύτερη ανατροφοδότηση ενώ μου επιτρέπει να επιλέξω το δικό μου σημείο απογείωσης. Το βασικό ερώτημα παραμένει: Πώς μπορούμε να κάνουμε τα οριζόντια άλματα πιο ασφαλή για τους αθλητές, ενώ παράλληλα να τα κάνουμε πιο ελκυστικά για τους θεατές, τόσο στο γήπεδο όσο και στο σπίτι;»

Και ο Τεντόγλου κόντρα στη «ζώνη απογείωσης»

Πάντως, η «ζώνη απογείωσης» έχει επικριθεί από ορισμένους άλτες, ανάμεσά τους και ο δύο φορές Ολυμπιονίκης του άλματος εις μήκος ανδρών Μιλτιάδης Τεντόγλου, ο οποίος έχει απειλήσει να εγκαταλείψει το άθλημα εάν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο:

«Θεωρώ ότι το άλμα εις μήκος είναι ένα από τα δυσκολότερα αγωνίσματα λόγω της ακρίβειας που χρειάζεσαι», είπε μετά την κατάκτηση του περσινού παγκόσμιου τίτλου κλειστού στίβου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει να τρέξεις σαν σπρίντερ, για να χτυπήσεις τέλεια τη βαλβίδα , αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι του άλματος εις μήκος. Το ίδιο το άλμα είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι το τρέξιμο. Έτσι, αν θέλουν να το αφαιρέσουν, το άλμα εις μήκος θα ήταν το πιο εύκολο γεγονός», πρόσθεσε.

«Αν συμβεί αυτό, δεν θα κάνω άλλο άλμα εις μήκος».

Η World Athletics είπε ότι ενώ ακόμη συγκεντρώνει σχόλια, η «ζώνη απογείωσης» έδειξε ότι οι άκυρες προσπάθειες μειώθηκαν στο 13% και στα δύο αγωνίσματα από έναν ιστορικό μέσο όρο 32%.

Είπαν επίσης ότι τα πρώτα δεδομένα υποδηλώνουν βελτίωση 10 εκατοστών στις αποστάσεις με τη «ζώνη απογείωσης».

«Τεστ όπως αυτό θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό των πιθανών καινοτομιών που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εφαρμογή και είναι μια καλή ευκαιρία να λάβουμε σχόλια από αθλητές και φιλάθλους, επομένως είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε αυτόν τον πρώτο γύρο ενημερώσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της World Athletics, Τζον Ρίτζον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «ζώνη απογείωσης» είναι μεταξύ των πολλών καινοτομιών που δοκιμάζει η World Athletics στο τετραετές στρατηγικό επιχειρηματικό της σχέδιο «Pioneering Change», υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη είναι σημαντική για τη διασφάλιση της συνάφειας, της ψυχαγωγίας και του ενθουσιασμού του αθλήματος.

Άλλες καινοτομίες περιλαμβάνουν τη μικτή σκυταλοδρομία 4x100μ. και το μίλι στιπλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ