Εντάσεις, καταγγελίες, αντιπαράθεση… Ολα τα είχε η συνάντηση των Big 4 της Super League με τους ανθρώπους της FIFA και της UEFA σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Μετά από τρεις ώρες συζήτησης, άκρη δεν βρέθηκε, παρά μόνο σε δύο θέματα της κουβέντας, με όλες τις πλευρές να συμφωνούν για ένα νέο μίτινγκ. Οι ποδοσφαιρικές αρχές, μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και τους ηγέτες των ΠΑΕ Ολυμπιακός (Βαγγέλης Μαρινάκης), ΑΕΚ (Δημήτρης Μελισσανίδης), ΠΑΟΚ (Ιβάν Σαββίδης) και Παναθηναϊκός (Γιάννης Αλαφούζος), συμφώνησαν να γίνει μία νέα συνάντηση, με πιθανότερη ημερομηνία στις αρχές Μαρτίου, πριν από την έναρξη των πλέι οφ του πρωταθλήματος.
Ολυμπιακός κατά πάντων- Τι είπε ο Μαρινάκης
Στην διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έβαλε κατά της ΕΠΟ και της διαιτησίας, τονίζοντας πως αν δεν αλλάξει η ΚΕΔ «ο Ολυμπιακός δεν συμμετέχει σε αυτή την φαρσοκωμωδία». Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, επιτέθηκε και στην ΕΠΟ και τον πρόεδρό της, Β. Γραμμένο, λέγοντας πως κάνει κακοδιαχείριση, ενώ στάθηκε και στο ζήτημα της πολυ-ιδιοκτησίας, την οποία έχει καταγγείλει, μεταξύ των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη, από την οικογένεια Σαββίδη, ενώ έκανε λόγο για «συμμορία του Περέιρα» για τις διαιτητικές αποφάσεις και το VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Μελισσανίδης κατά FIFA-UEFA: Αποτύχατε
Με την διαιτησία, την FIFA και την UEFA τα έβαλε ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ, ανέφερε στους εκπροσώπους των δύο διεθνών ομοσπονδιών πως «απέτυχαν» στην προσπάθειά τους να φέρουν αποτελέσματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κατά την διάρκεια της εποπτείας τους, κυρίως στο κομμάτι της διαιτησίας. Τα έβαλε δε μαζί τους, καθώς θεωρεί πως δεν σέβονται τους Ελληνες παράγοντες στο ποδόσφαιρο, τονίζοντας πως «σαν Έλληνας επιχειρηματίας και Έλληνας πολίτης δεν δέχομαι αυτή την κηδεμονία. Να συμφωνήσουμε σε όλα για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρώτος εγώ. Αλλά εδώ έχετε τέσσερις Έλληνες επιχειρηματίες που πληρώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εσεις πληρώνεστε. Θα ήθελα περισσότερο σεβασμό στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Παράλληλα, ο κ. Μελισσανίδης, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της FIFA στο θέμα των εκλογών της ΕΠΟ, ήταν επικριτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είπατε για λόμπι στις εκλογές της ΕΠΟ. Οι εκλογές σε UEFA και FIFA πως γίνονται; Φέρνετε παπά και τραβάει κλήρο; Τα πιο ισχυρά λόμπι είναι στις δικές σας εκλογές. Στην ΕΠΟ θα γίνουν εκλογές κανονικά όπως ορίζει το καταστατικό της ΕΠΟ, ο νόμος και οι κανονισμοί».
Σαββίδης κατά Ολυμπιακού
Ο Ιβάν Σαββίδης επικεντρώθηκε περισσότερο στην κόντρα με τον Ολυμπιακό. Θέλοντας να απαντήσει στον Βαγγέλη Μαρινάκη, είπε πως ήταν ο μόνος που δεν πήγε με διάθεση για ειλικρινή συζήτηση, αναφέροντας και πως τα όσα του προσάπτει για την Ξάνθη, δεν ισχύουν. «Τόσα χρονιά ακούγαμε τον Μαρινάκη και τον Σάββα Θεοδωρίδη να μας λένε μην κλαίτε και επενδύστε, τώρα αυτοί κλαίνε. Οπότε τους συμβουλεύουμε να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του.
Από την πλευρά του Γιάννη Αλαφούζου δεν έγιναν δηλώσεις, με τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, να στέκεται κυρίως σε θέματα που αφορούν τη βία στα γήπεδα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και την εφαρμογή των νόμων.
Εκπληκτοι σε FIFA και UEFA: Ειπώθηκαν προσβλητικά πράγματα
Η στάση των ηγετών των τεσσάρων μεγάλων ομάδων, άφησε άφωνους τους ανθρώπους της FIFA και της UEFA. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Χέρμπερτ Χούμπελ, ο οποίος έκανε λόγο για στιγμές έντασης, αλλά και για προσβολές που ειπώθηκαν στην διάρκεια της συζήτησης.
«Ξέρετε, εγώ είμαι Αυστριακός και δεν έχω συνηθίσει τη νοοτροπία σας. Αν κάποιοι άνθρωποι στη χώρα μου μιλούσαν με αυτό τον τρόπο θα ήταν προσβεβλημένοι για χρόνια. Πιθανότατα για δεκαετίες. Το θετικό είναι ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις σε συνεργασία με τον Υφυπουργό και θα κάνουμε το καλύτερο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θέλω να σας ενημερώσω ότι υπήρξε κοινή συμφωνία ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα και ότι η FIFA και η UEFA δεν μπορούν να μείνουν για πάντα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Super League: Πού συμφώνησαν και που διαφώνησαν
Στην διάρκεια της τρίωρης – και πλέον- συζήτησης, όλες οι πλευρές συμφώνησαν μόνο σε δύο ζητήματα. Το ένα ήταν να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές της ΕΠΟ, με πιθανότερη ημερομηνία κάπου μεταξύ στον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αντί του Οκτώβρη που ήταν προγραμματισμένες. Το άλλο ζήτημα στο οποίο οι τέσσερις ιδιοκτήτες ζήτησαν να γίνει αλλαγή, είναι να υπάρξουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές στα παιχνίδια τους, τόσο στα κρίσιμα ματς, όσο και στα πλέι οφ.
Εκεί που δεν τα βρήκαν, ήταν στο πρόσωπο που θα αναλάβει το πόστο του αρχιδιαιτητή, καθώς διαφωνούν με την παραμονή του Περέιρα. Δεν βρέθηκε πρόσωπο κοινής αποδοχής και έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι να οριστεί ένας νέος, ξένος και πάλι, αρχιδιαιτητής από την νέα σεζόν.