Η συνάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, με τον πρόεδρο της Super League, Μηνά Λυσάνδρου και τον αντιπρόεδρο του ΟΦΗ, Ηλία Πουρσανίδη, έφερε πιο κοντά την επιστροφή (και) του κόσμου στα γήπεδα της Super League.
Ακόμη κι απ’ την εφετινή σεζόν (εν μέσω πλέι-οφ και πλέι-άουτ) εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, ενώ μπαίνουμε στην τελική φάση «αποκλιμάκωσης» των μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού.
Στην κουβέντα που είχε ο Υφυπουργός με τους ποδοσφαιρικούς εκπροσώπους, επιβεβαίωσε τη διάθεση της κυβέρνησης για να επιστρέψει σταδιακά ο κόσμος στα γήπεδα και να γίνει άλλο ένα (μεγάλο) βήμα προς την -πλήρη- επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό όμως, θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και πάνω στις ξεκάθαρες οδηγίες που θα δοθούν από τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες θα έχουν τον τελευταίο λόγο σε όλα. Κάτι που διευκρίνιζε και το Υφυπουργείο λίγο μετά τη συνάντηση με τη Λίγκα με την επισήμανση πως «...είναι σαφές ότι βασικό συστατικό του ποδοσφαίρου είναι η παρουσία κοινού στις κερκίδες, αλλά σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία και η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών διαφύλαξής της».
Από την άλλη βεβαίως είναι κατανοητό, πως απ’ τη στιγμή που πλέον αρχίζουν να «ανοίγουν» όλα στην Ελλάδα και να αίρονται οι περιορισμοί (σχεδόν) σε ολόκληρη την κοινωνία, θα πρέπει να βρεθούν αντίστοιχες «φόρμουλες» και στο ποδόσφαιρο, για να επανέλθει ο κόσμος στους αγώνες. Αυτή ήταν άλλωστε και η κεντρική ιδέα του πλάνου που ετοίμασε και κατέθεσε ο ΟΦΗ (και υιοθέτησε ακολούθως όλη η Λίγκα) για ενδεχόμενο παρουσίας ποσοστού φιλάθλων στα γήπεδα, στην εξέλιξη της διεξαγωγής των πλέι-οφ και πλέι-άουτ του πρωταθλήματος.
Η εν λόγω πρόταση, που προετοιμάστηκε σε συνεργασία με εταιρία εισιτηρίων, που εκπόνησε ένα ειδικό σχέδιο χωροταξικής «τοποθέτησης» του κόσμου, αναλύεται ως εξής:
Σε κάθε θέση που θα κλείνει ηλεκτρονικά ένας φίλαθλος, θα «αποκλείονται» αυτόματα τέσσερις θέσεις δεξιά κι αριστερά του και (ανά) δύο διαγώνια πάνω και κάτω του. Έτσι θα τηρούνται (και με το παραπάνω) τα όρια των κοινωνικών αποστάσεων και θα είναι εφικτό να δίνει το «παρών» στο γήπεδο, ένας αριθμός φιλάθλων. Το ποσοστό που θα είναι επιτρεπτό, θα εξαρτάται κάθε φορά από το γήπεδο (και το σχεδιασμό του) και θα «παίζει» από 17-18% έως 22-23%, αν και τα τελικά νούμερα θα οριστικοποιηθούν όταν θα υπάρχει πλήρη ανάλυση για κάθε γήπεδο της Super League.
Ολο αυτό το πλάνο -που περιλαμβάνει κι άλλες μικρές κι αναλυτικές λεπτομέρειες που καλύπτουν τα περισσότερα «κενά»- παρουσιάστηκε πλέον στην κυβέρνηση (μέσω του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη), ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να πάρει την έγκριση του ΕΟΔΥ και της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ, στην καθοριστική συνάντηση που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη (10/06) ή Πέμπτη (11/06), παρουσία και του κ. Αυγενάκη.
Εκεί όπου θα υπάρχει πλέον κι ένα πρώτο, ξεκάθαρο δείγμα για τις συνθήκες και τα μέτρα ασφαλείας της επανέναρξης του πρωταθλήματος (μετά την ολοκληρωμένη 1η αγωνιστική των πλέι-οφ/πλέι-άουτ) και θα γίνει συνολική επαναξιολόγηση, προτού συζητηθεί ακολούθως διεξοδικά και η πρόταση της Λίγκας για παρουσία ποσοστού φιλάθλων στα γήπεδα.
Η πλευρά της Super League, αλλά και των ανθρώπων του ΟΦΗ που προετοίμασε το όλο πλάνο, εκτιμούν πως η πρότασή τους θα πάρει «πράσινο φως». Είναι δεδομένο πάντως πως (ακόμη κι αν δώσουν ο ΕΟΔΥ και η ΥΕΕ το «ελεύθερο») θα χρειαστεί χρόνος για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή σε όλα τα ελληνικά γήπεδα. Η 2η αγωνιστική των πλέι-οφ και πλέι-άουτ ούτως ή άλλως είναι... εκτός πλάνου, καθότι την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη που θα γίνει η σύσκεψη των εμπλεκόμενων πλευρών θα έχει ήδη βγει η ΚΥΑ της εβδομάδας, ενώ και στην 3η αγωνιστική θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να είναι τα πάντα έτοιμα στα γήπεδα της Λίγκας για να εφαρμοστεί το σύστημα «επικύρωσης» των θέσεων.
Οι «αισιόδοξες» προβλέψεις απ’ τη Λίγκα, αλλά κι από ανθρώπους που διαχειρίζονται το όλο εγχείρημα, κάνουν λόγο για επιστροφή του κόσμου (έστω και περίπου στο 1/5 της χωρητικότητας των γηπέδων) μετά την 4η αγωνιστική των πλέι-οφ/πλέι-άουτ. Ήτοι από τα τέλη Ιουνίου και μετά, αφού έχουν προετοιμαστεί τα αντίστοιχα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας (και) για την παρουσία κόσμου στην εξέδρα. Κάτι λογικό, καθότι πρόκειται για μία κατάσταση «δυναμική» κι εύκολα μεταβαλλόμενη. Κι ως τότε, θα έχουν άπαντες, απολύτως ξεκάθαρη εικόνα και για το πώς θα έχει λειτουργήσει το πλαίσιο «επανεκκίνησης» της Super League.
Το βασικό «αγκάθι» στο εγχείρημα, αφορά την «αντίδραση» των πιο «θερμών» κομματιών στις εξέδρες της κάθε ομάδας. Ήτοι τα «πέταλα», όπου βρίσκονται οι οργανωμένοι οπαδοί, καθότι (θα) είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικών αποστάσεων και τα πρωτόκολλα. Κι αυτό είναι σαφέστατα το δυσκολότερο μέρος της όλης «εξίσωσης». Εντούτοις, αν βρεθεί φόρμουλα (και σε αυτό) κατά τη σύσκεψη της επόμενης εβδομάδας, τότε ο δρόμος για επιστροφή του κόσμου στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, θα είναι πλέον ορθάνοικτος...