Μία νέα εξέλιξη στην υπόθεση με τη χρήση απαγορευμένης ουσίας από την Καμίλα Βαλίεβα παρουσιάζει σήμερα ο ρωσικός Τύπος.
Οπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, η 15χρονη Ρωσίδα, η οποία εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ήταν «θετική» στην ουσία τριμεταζιδίνη (σ.σ.: που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τη στηθάγχη και έχει απαγορευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ από το 2014) από τον περασμένο Δεκέμβριο και μετά από σχετικό έλεγχο.
Σύμφωνα με τις ρωσικές εφημερίδες RBC και Kommersant, η Βαλίεβα βρέθηκε θετική στην τριμεταζιδίνη, μία ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης, πριν τη νίκη της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Εσθονία τον περασμένο μήνα. Η ουσία αυτή περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός, όσο και εκτός διοργανώσεων. Η ουσία αυτή δρα αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά και περιορίζοντας τις γρήγορες μεταβολές της αρτηριακής πίεσης ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές για τη βελτίωση της απόδοσής τους, ειδικά σε αθλήματα αντοχής.
«Αφήστε ήσυχη την Καμίλα»
Σύμφωνα με τον επιφανή στη χώρα του δημοσιογράφο του ρωσικού αθλητικού δικτύου Macth-TV, Βασίλι Κόνοφ, το θετικό δείγμα της Βαλίεβα ελήφθη πριν από δύο μήνες. «Το φάρμακο τριμεταζιδίνη δεν βοηθά επ’ ουδενί έναν αθλητή. Καθόλου. Βρέθηκε σε ένα μόνον δείγμα τον Δεκέμβριο. Ελάχιστη ποσότητα. Τίποτε στα δείγματά της πριν ή έκτοτε», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν υπάρχει ντόπινγκ με τη συμβατική έννοια. Όχι! Αυτό το καρδιακό φάρμακο δεν έχει καμία επίδραση στην … απόδοση. Τώρα αφήστε ήσυχη την Καμίλα».
H καρδιολόγος και επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής Feinberg του Northwestern University, δρ Σαντίγια Χαν, είπε στο Reuters ότι η τριμεταζιδίνη θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί σε υγιές άτομο για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος πάνω και πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα. «Η ιδέα πίσω απ’ αυτό θα ήταν ίσως ότι αν ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματος, θα μπορούσε να βελτιωθεί η ικανότητα κάποιου να γυμνάζεται περισσότερο και αποδοτικότερα επιτρέποντας στην καρδιά να ανταποκρίνεται άνω των φυσιολογικών ορίων». Η ίδια, όμως, τόνισε ότι δεν είναι σαφές κατά πόσον το φάρμακο όντως βελτιώνει τις επιδόσεις. «Υπάρχουν θεωρητικά οφέλη», είπε. «Δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι κάνει τη διαφορά».
Στο πλευρό της Βαλίεβα έσπευσε η Ρωσίδα πρώην πατινέζ Τατιάνα Βολοσοζχάρ, που κατέκτησε δύο χρυσά στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014. Η Βολοσοζχάρ απηύθυνε έκκληση να χρησιμοποιείται το ρωσικό hashtag #Iwillneverbelieve («δεν θα το πιστέψω ποτέ») σε ένδειξη υποστήριξης προς την 15χρονη. Σημειωτέον ότι η ίδια η Βαλίεβα έκανε “like” στην ανάρτησή της.
«Ουδέν σχόλιο» από τη ΔΟΕ
Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Μαρκ Ανταμς, δήλωσε σήμερα (10/2) στο Πεκίνο και κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης Τύπου, ότι «δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο» για «μια κατάσταση που έχει κάθε είδους επιπτώσεις» και χαρακτήρισε «πλήρη εικασία» τις αναφορές για ντόπινγκ.
«Φαντάζομαι ότι όλοι οι αρμόδιοι εργάζονται όσο το δυνατόν ταχύτερα. Γνωρίζουμε ότι οι αθλητές, οι οποίοι επηρεάζονται από την τελετή των μεταλλίων, θέλουν να υπάρχει άμεσα ένα αποτέλεσμα», ανέφερε ο Ανταμς.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Πατινάζ (ISU), από την πλευρά της, υπενθύμισε σε δελτίο Τύπου ότι «δεν μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με πιθανή παραβίαση των κανονισμών κατά του ντόπινγκ».
Καμίλα Βαλίεβα: Η πρώτη που προσγείωσε τετραπλή περιστροφή
Κατά τη διάρκεια του ομαδικού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, η Βαλίεβα έγινε η πρώτη γυναίκα που πέτυχε τετραπλή περιστροφή, εντυπωσιάζοντας θεατές και κριτές.
Οπως είναι γνωστό, εχθές (09/2), η ΔΟΕ εξήγησε ότι η τελετή των μεταλλίων αναβλήθηκε για «νομικούς» λόγους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Παράλληλα, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), η αρμόδια επιτροπή του οποίου επικυρώνει αποφάσεις για κυρώσεις κατά του ντόπινγκ, ανέφερε ότι «δεν έχει ενημερωθεί για αυτήν την υπόθεση», ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Δοκιμών (ITA), αρμόδιος για τη διενέργεια ελέγχων στους χώρους των Ολυμπιακών Αγώνων, εξήγησε μέσω δελτίου Τύπου, ότι δεν θα προβεί σε κάποια ανακοίνωση προς το παρόν:
«Ο ITA γνωρίζει τα διάφορα άρθρα που κυκλοφορούν σχετικά με την αναβολή της τελετής για το ομαδικό καλλιτεχνικό πατινάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022. Οποιεσδήποτε ανακοινώσεις σχετικά με αυτές τις εκδηλώσεις, θα εξακολουθούν να αναρτώνται στον ιστότοπο της ITA και δεν θα αποτελούν αντικείμενο σχολίων. Δεν έχει δημοσιευθεί τέτοια ανακοίνωση σε αυτό το στάδιο».
Η Βαλίεβα συνεχίζει κανονικά τις προπονήσεις
Σε περίπτωση αποκλεισμού της ρωσικής ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ, στο βάθρο για το χρυσό θα ανέβει για πρώτη φορά η ομάδα των ΗΠΑ, το ασημένιο θα απονεμηθεί στην Ιαπωνία και το χάλκινο στον Καναδά.
Όσον αφορά στην ίδια τη Βαλίεβα, δεν είναι σαφές τι θα γίνει με την ενδεχόμενη ποινή, καθώς δεν έχει συμπληρώσει τα 16 χρόνια και ως εκ τούτου, βάσει του κώδικα αντιντόπινγκ της WADA, θεωρείται «προστατευόμενο πρόσωπο», άρα θα υπόκειται σε ελαφρύτερες ποινές και πιθανώς θα εξαιρείται από τους κανονισμούς δημόσιας αποκάλυψης. Ο ίδιος κώδικας προβλέπει ορίζει ότι οι παραβιάσεις κατά του ντόπινγκ στις οποίες εμπλέκονται προστατευόμενα άτομα είναι προαιρετικές και «θα είναι ανάλογες με τα γεγονότα και τις περιστάσεις της υπόθεσης».
Αν και βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, η Βαλίεβα βγήκε σήμερα το πρωί στον πάγο για να προπονηθεί με την προπονήτριά της στο πλευρό της και μάλιστα έκανε και άλματα τετραπλού άξελ, σύμφωνα με το Reuters.
Δείτε την 15χρονη Βαλίεβα στη σημερινή προπόνηση:
Φωτογραφίες: AP