Μια μέρα σαν τη σημερινή, πριν από 18 χρόνια, η Ελλάδα κατακτούσε το EURO.
Ξημέρωνε 4 Ιουλίου του 2004 και όλοι σηκώνονταν από τα κρεβάτια τους με μία σκέψη. Εάν η εθνική Ελλάδας καταφέρει εκείνο το βράδυ, να επικρατήσει της Πορτογαλίας μέσα στο Ντα Λουζ και να ολοκληρώσει ένα θαύμα που θα περάσει στην ποδοσφαιρική αιωνιότητα.
Ήταν η συζήτηση που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον σε όλη τη χώρα. Σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν social media ώστε η κουβέντα αυτή να γίνει… trending hashtag, οι γείτονες έβγαιναν στα μπαλκόνια και συνομιλούσαν για το ματς, ενώ οι ποδοσφαιρικές αναλύσεις στα καφενεία… έδιναν και έπαιρναν. Γενικότερα, επικρατούσε ένας αγνός, ποδοσφαιρικός «πυρετός» και μια ανυπομονησία για το παιχνίδι.
Έφτασε η ώρα του ματς. Όλοι μπροστά από μια τηλεόραση, στα σπίτια, στις καφετέριες, ακόμα και… στα κάμπινγκ, μιας και μιλάμε για κατακαλόκαιρο που πολλοί συμπατριώτες μας απολάμβαναν τις διακοπές τους.
Πριν φτάσουμε όμως στον... προορισμό, ας θυμηθούμε πρώτα το ταξίδι της εθνικής Ελλάδας στο Euro του 2004.
Επρόκειτο μόλις για την δεύτερη παρουσία της «γαλανόλευκης» σε τελική φάση Euro και πρώτη μετά από 24 χρόνια. «Εννοείται» πως αγνοούσε την πρώτη νίκη της σε τέτοιο επίπεδο (1 ισοπαλία - 2 ήττες ο μέχρι τότε απολογισμός), ενώ ήταν η πρώτη εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση μετά την επώδυνη εμπειρία του Μουντιάλ του 1994.
Τότε, η εθνική ομάδα είχε απολογισμό 3 ηττών σε ισάριθμα ματς με Αργεντινή, Βουλγαρία και Νιγηρία, καθώς και των 0 - 10 τερμάτων. Στον πάγκο της Ελλάδας βρισκόταν ο Αλκέτας Παναγούλιας, με μια φράση αγανάκτησης που έχει περάσει στην ποδοσφαιρική ιστορία. «Tι σας ζητάω; Τι περνάς ρε μ@λ@κα; Κάνε σουτ... Τι σας ζητάω; Ένα βαθμό να πάρετε και ένα γκολ..». Συνεχίζοντας, επιτέθηκε στον Μαχλά για την... προμενάδα του, καταλήγοντας: «Ας έχει παίκτες σουτάρετε, έτσι μπαίνει το γκολ».
Η πορεία προς τις «8» καλύτερες ομάδες της Ευρώπης
Το ταξίδι προς την κορυφή ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου. Όλος ο πλανήτης, αντίκρισε για πρώτη φορά μέχρι εκείνη τη στιγμή, την οικοδέσποινα ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος να χάνει μέσα στο σπίτι της, στην πρεμιέρα.
Πορτογαλία - Ελλάδα 1-2
Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι και ο νεαρός τότε Κριστιάνο Ρονάλντο, είδαν σοκαρισμένοι το ταμπλό να γράφει 1-2 υπέρ της Ελλάδας. Ο Γιώργος Καραγκούνης άνοιξε το δρόμο προς τη, νίκη ενώ το 2-0 έκανε ο Άγγελος Μπασινάς ευστοχώντας σε πέναλτι. Το γκολ της παρηγοριάς για την Πορτογαλία πέτυχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο.
Ισπανία - Ελλάδα 1-1
Τέσσερα 24ωρα αργότερα, η εθνική ομάδα κατάφερε να πάρει μια ισοπαλία που θύμιζε… άθλο (1-1) απέναντι στο μεγαθήριο Ισπανία, που μάλιστα αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Ο Μοριέντες εκμεταλλεύθηκε διαδοχικά λάθη στην άμυνα και νίκησε από κοντά τον Αντώνη Νικοπολίδη για να κάνει το 1-0, ωστόσο ο Άγγελος Χαριστέας μίλησε τελευταίος. Η εθνική Ισπανίας τότε, διέθετε μερικούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής, όπως οι Τσάβι, Τόρες, Μοριέντες, Ραούλ, Τσάβι Αλόνσο, Χοακίν, Κασίγιας, Κανιθάρες, Πουγιόλ και Ραούλ Μπράβο.
Ρωσία - Ελλάδα 2-1
Η αδιάφορη βαθμολογικά Ρωσία έβαλε δύσκολα στην Ελλάδα. Βρέθηκε να προηγείται με 2-0 από το πρώτο 20λεπτο στο τρίτο ματς των ομίλων. Όμως, ο Ζήσης Βρύζας έπαιξε το ρόλο του «λυτρωτή» με γκολ στο 43ο λεπτό της αναμέτρησης. Το αποτέλεσμα αυτό, σε συνδυασμό με τη νίκη απέναντι στην Πορτογαλία, έστειλε την Ελλάδα στα προημιτελικά, απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου, Γαλλία.
Νίκη απέναντι στο μεγαθήριο που ονομάζεται Γαλλία
Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ, Βιεϊρά, Μπαρτέζ, Λιζαραζού ήταν μερικοί από τους… τρομακτικούς παίκτες που διέθετε η εθνική ομάδα της Γαλλίας. Παρ’ όλα αυτά, η εθνική ομάδα δεν τρόμαξε, και με σέντρα του αρχηγού Θοδωρή Ζαγοράκη και γκολ του συνήθη υπόπτου της διοργάνωσης, Άγγελου Χαριστέα, σκόραρε στέλνοντας την πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης στο σπίτι της και την Ελλάδα στους ουρανούς.
Κεφαλιά του Δέλλα και φύγαμε για τελικό!
Ούτε η Τσεχία με τις 4 νίκες στο τουρνουά έως εκείνη τη στιγμή, φάνηκε ικανή να σταματήσει το «θαύμα» της Ελλάδας. Ποιος δε θυμάται εκείνον τον... ψυχοβγαλτικό αγώνα - σίγουρα τον δυσκολότερο από όλους - που έληξε με, τι άλλο, 1-0 στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης. Ο Βασίλης Τσιάρτας εκτέλεσε το κόρνερ όπως μόνο αυτός ήξερε, ο Τραϊανός Δέλλας έβαλε το κεφάλι του στην πορεία της μπάλας και την έστειλε στα δίχτυα του Πετρ Τσεχ.
«Γκολ ο Χαριστέας, το “κάρφωσε”»
Ο τελικός ήταν επανάληψη του αγώνα της πρεμιέρας μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στις 11 προηγούμενες διοργανώσεις. Οι Πορτογάλοι που μας είχαν υποστηρίξει στον αγώνα απέναντι στην Τσεχία, θεωρώντας μας προφανώς πιο εύκολο αντίπαλο, παρά την ήττα τους στην πρεμιέρα, ήταν αυτοί που έφυγαν λυπημένοι αν και οικοδεσπότες, από το γήπεδο. Η εθνική κέρδισε κόρνερ στο 57ο λεπτό, και οι Έλληνες φίλαθλοι στις εξέδρες του Ντα Λουζ κουνούσαν χαρακτηριστικά τα χέρια τους, έτοιμοι να πανηγυρίσουν. Η συνέχεια γνωστή. Σέντρα του Μπασινά, κεφαλιά του Χαριστέα και στο τέλος η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης!
Στους δρόμους οι Έλληνες
Οι πανηγυρισμοί από την κατάκτηση του Euro 2004 μνημονεύονται ακόμα και σήμερα. Όλοι οι Έλληνες και οι Κύπριοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας φωτίστηκε από τα βεγγαλικά, με φόντο τις γαλανόλευκες σημαίες που κυμάτιζαν παντού.
Πορτογαλία – Ελλάδα 0-1 | Οι συνθέσεις
Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Ανδράδε, Καρβάλιο, Μιγκέλ (Φερέιρα 43’), Βαλέντε, Μανίς, Κοστίνια (Ρούι Κόστα 60’), Ντέκο, Φίγκο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Παουλέτα (Νούνο Γκόμες 74’).
Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Καψής, Δέλλας, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Κατσουράνης, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (Βενετίδης 76’), Χαριστέας, Βρύζας (Παπαδόπουλος 81’).