Απότομη αύξηση παρουσίασαν οι μεταγραφικές δαπάνες των ποδοσφαιρικών συλλόγων στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης το 2022.
Ουσιαστικά, το top-5 των κορυφαίων πρωταθλημάτων της γηραιάς ηπείρου (Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία) άφησε πίσω του το δύσκολο διάστημα της πανδημίας του κορωνοϊού και πλέον ξοδεύει ξανά πολλά χρήματα για να αποκτήσει τους καλύτερους δυνατούς ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην αγορά.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση της μεταγραφικής αγοράς τα τελευταία 10 χρόνια από το CIES, το διεθνές κέντρο αθλητικών ερευνών που βρίσκεται στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη FIFΑ, η αύξηση του 2022 σε σχέση με το 2021 ανέρχεται στο 61%. Αυτό ισχύει τόσο για τη χειμερινή (+190%) όσο και για τη θερινή (+49%) μεταγραφική περίοδο.
Το επίπεδο των δαπανών σε μεταγραφές το 2022 είναι το δεύτερο υψηλότερο κατά τη δεκαετή περίοδο που αναλύθηκε: 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ (μόλις -7% περίπου σε σχέση με το υψηλό ρεκόρ του 2019).
Ρεκόρ χρημάτων που δόθηκαν για μεταγραφές στην Premier League
Αισθητή άνοδος σε σύγκριση με το 2021 καταγράφηκε στην αγγλική Premier League: +1,3 δισ. ευρώ για να ξεπεράσει το όριο των 3 δισ. ευρώ (3,01). Αυτό είναι ένα ρεκόρ όλων των εποχών (+878 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2018).
Η Τσέλσι βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα με μέσο όρο επενδύσεων 181 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ακολουθούμενη από την Μπαρτσελόνα και τους δύο συλλόγους του Μάντσεστερ (Σίτι και Γιουνάιτεντ). Οι δαπάνες των 20 πιο ενεργών συλλόγων αντιπροσωπεύουν το 52% των συνολικών δαπανών των συλλόγων των 5 μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Η Τσέλσι (333 εκατ. ευρώ) βρίσκεται επίσης στην κορυφή του πίνακα δαπανών για το ημερολογιακό έτος 2022, μπροστά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (268 εκατ. ευρώ), την Μπαρτσελόνα (267 εκατ. ευρώ) και τη Νιούκαστλ (259 εκατ. ευρώ).
Το όφελος της Πορτογαλίας -Πουλάει ποδοσφαιριστές ακριβά, αφού πρώτα τους δίνει υπεραξία
Η ανάλυση των ομάδων που επωφελήθηκαν από τις μεταγραφές των συλλόγων των 5 μεγάλων πρωταθλημάτων τα τελευταία δέκα χρόνια δείχνει ότι τα περισσότερα χρήματα παραμένουν στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου.
Η κορυφαία κατηγορία της Πορτογαλίας είναι το πρωτάθλημα εκτός των πέντε που επωφελήθηκε περισσότερο από μεταγραφικές δαπάνες. Οι ομάδες της έχουν συγκεντρώσει 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια (κατά μέσο όρο 241 εκατομμύρια ευρώ ετησίως). Ακολουθούν η Championship (216 εκατ. ευρώ/έτος) και η ολλανδική Eredivisie (172 εκατ. ευρώ/έτος).
Η Μονακό κορυφαία ομάδα σε πωλήσεις -Τρεις γαλλικές ομάδες με τον πιο θετικό ισολογισμό
Με έσοδα σχεδόν 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργούνται από τις μεταγραφές παικτών σε ομάδες των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων, η Μονακό βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα κερδών των συλλόγων για τη δεκαετή περίοδο που μελετήθηκε.
Τέσσερις ομάδες εκτός των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων φιγουράρουν στην πρώτη 20άδα: Μπενφίκα (7η, 867 εκατ. ευρώ), Άγιαξ (9ος, 812 εκατ. ευρώ), Πόρτο (14η, 694 εκατ. ευρώ) και Σπόρτινγκ Λισαβόνας (20η, 551 εκατ. ευρώ).
Τρεις γαλλικοί σύλλογοι, η Λιλ (+379 εκατ. ευρώ), η Λυών (+282 εκατ. ευρώ) και η Μονακό (+215 εκατ. ευρώ), βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης από το big-5 με τον πιο θετικό μεταγραφικό ισολογισμό από τον Ιανουάριο του 2013.
Στο αντίθετο άκρο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει συνολικά τον πιο αρνητικό ισολογισμό την τελευταία δεκαετία (-1,27 δισ. ευρώ), ακολουθούμενη από τη Μάντσεστερ Σίτι (-902 εκατ. ευρώ) και την Παρί Σεν Ζερμέν (-868 εκατ. ευρώ). Δώδεκα σύλλογοι από την αγγλική Premier League βρίσκονται στην πρώτη 20άδα.