Σπάει κάθε ρεκόρ... μισθοδοσίας η Παρί Σεν Ζερμέν, με ποσό που κυμαίνεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Μισθολόγιο ρεκόρ για την Παρί Σεν Ζερμέν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «L'Equipe», οι ετήσιες αποδοχές των παικτών του παριζιάνικου συλλόγου φτάνουν τα 629 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων 136 εκατομμύρια φόροι), ενώ στα 1,73 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι μισθοί που αφορούν συνολικά όλους τους συλλόγους της Ligue 1.
Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί των παικτών της Παρί ΣΖ αντιπροσωπεύουν το 37% των συνολικών της γαλλικής λίγκας. Η Παρί Σεν Ζερμέν, πάντως, αμφισβήτησε τα στοιχεία, κάνοντας λόγο για 585 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων 127 εκατομμύρια φόροι) για όλους τους υπαλλήλους και τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένων των παικτών χάντμπολ και των αθλητών του τζούντο.
Ιλιγγιώδης αύξηση στους μισθούς
Σίγουρα, ανεξάρτητα από την απόκλιση των δύο μεγεθών, η αύξηση τις τελευταίες σεζόν είναι ιλιγγιώδης. Το 2018/19, οι συνολικοί μισθοί στην Παρί ΣΖ ήταν 370 εκατομμύρια ευρώ, το 2019/20 ανήλθαν στα 414 εκατομμύρια, πριν φτάσουν τα 503 εκατομμύρια ένα χρόνο αργότερα. Για να φτάσει, σε ένα νούμερο μεταξύ των 585 εκατομμυρίων που υπέδειξε ο σύλλογος και των 629 εκατομμυρίων που υπολόγισε η εφημερίδα «L'Equipe» για το 2021/22.
Σε εθνικό επίπεδο, η Παρί ΣΖ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αφού οι ιδιοκτήτες του παριζιάνικου συλλόγου, Qatar Sports Investments, είναι πάντα έτοιμοι να «διαγράψουν» ζημιές κατά τις απαιτήσεις του DNCG (National Department of Management Control).
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα εξαιτίας του οικονομικού Fair Play, αν και η πανδημία Covid-19 οδήγησε την UEFA να χαλαρώσει σημαντικά τους κανόνες. Οι σύλλογοι που αγωνίζονται σε διοργανώσεις της UEFA έχουν την ευκαιρία να μειώσουν στο μισό τα πιθανά ελλείμματα που καταγράφηκαν τις σεζόν 2019/20 και 2020/21 και έτσι, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «L’Equipe», η Παρί ΣΖ δεν απειλείται -προς το παρόν- από πιθανές κυρώσεις της UEFA.
Να σημειωθεί πάντως ότι το οικονομικό Fair Play θα αναμορφωθεί πλήρως από την επόμενη σεζόν, με τη θέσπιση «ορίου μισθών» και «φόρου πολυτελείας».