Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 το Ολυμπιακό Κέντρο Beach Volley στο Φάληρο έμοιαζε με διαμάντι.
Ένα υπέροχο γήπεδο, μία… ανάσα από τη θάλασσα. Για ένα άκρως καλοκαιρινό άθλημα που έχει μεγάλη ακμή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μια σημαντική επένδυση με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, η οποία 17 χρόνια μετά μοιάζει με… σκουπιδότοπος.
Το iefimerida.gr επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και έκανε αυτοψία.
Οι εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Κέντρο Beach Volley στο Φάληρο ρημάζουν, έχουν σαπίσει. Πρόγραμμα και πλάνο για να αξιοποιηθούν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν υπήρχε ποτέ. Και αν υπήρχε δεν εφαρμόστηκε. Με ευθύνη του υφυπουργείου Αθλητισμού και των κυβερνήσεων αυτά τα 17 χρόνια.
Η εγκατάσταση τώρα ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Η μόνη δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Κέντρο Beach Volley στο Φάληρο όταν για το μπιτς χάντμπολ μετά από 23 χρόνια (είχε γίνει το 2006 και ακόμη μία διοργάνωση). Η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης και οι άνθρωποι της Επιτροπή Beach Handball είχαν εκμεταλλευτεί την εγκατάσταση για τη διοργάνωση του 6ου Κυπέλλου και του διεθνούς τουρνουά Εθνικών ομάδων Beach Handball Ανδρών- Γυναικών. Αυτό και… τέλος.
Η χαλαζιακή άμμος που υπάρχει στο κεντρικό γήπεδο αξίζει μία περιουσία. Οπως και η εγκατάσταση. Κοντά στα 8,8 δις.δραχμές δαπανήθηκαν για το έργο όπως αναφερόταν στον φάκελο διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το iefimerida.gr βρέθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Beach Volley στο Φάληρο. Η εικόνα τραγική. Αποκαρδιωτική. Το κεντρικό γήπεδο έχει μετατραπεί σε χωράφι και χόρτα έχουν φυτρώσει σε πολλά σημεία.
Τα καθίσματα των 7.000 θέσεων φθαρμένα, σε πολλά σημεία σπασμένα. Τα δημοσιογραφικά θεωρία εγκαταλλειμένα, σπασμένα ξύλα, κομμένα καλώδια, δίχως καθίσματα. Μια εικόνα θλίψης.
Οι εσωτερικοί χώροι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Σπασμένα τζάμια, πόρτες με τρύπες, τουαλέτες δίχως… τουαλέτες, εικόνες λεηλασίας. Γραφεία το ένα πάνω στο άλλο. Περισσότερο μοιάζουν με εγκαταλελειμμένες αποθήκες, παρά για γραφεία. Οι ανελκυστήρες με σπασμένα τζάμια και πόρτες, αποκλείεται να λειτουργούν.
Ενας πατέρας με τους δύο γιους του μέσα στον χώρο έπαιζαν ποδόσφαιρο. Οι συστάσεις του ήταν να μην πλησιάζουν την εγκατάσταση με τα σίδερα να εξέχουν και να είναι σε πολλά σημεία επικίνδυνα.
Μία εγκατάσταση που θα μπορούσε να είναι… βιτρίνα για τον Φαληρικό όρμο και να προσελκύει κατοίκους, περαστικούς, τουρίστες και να φιλοξενεί εδώ και 17 χρόνια μεγάλες διοργανώσεις για τα αθλήματα που χρειάζονται άμμο, είναι παρατημένη στο έλεος του Θεού, των καιρικών συνθηκών και όσων την κακομεταχειρίζονται.
Πρόγραμμα αξιοποίησης στο πλαίσιο της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου είναι άγνωστο αν υπάρχει. Αλλά και να υπάρχει, παρότι πέριξ της εγκατάστασης υπάρχουν εργασίες, εκεί δεν κουνιέται φύλλο.
Η πρώτη φάση του έργου της ανάπλασης περιλαμβάνει και την ήδη σε λειτουργία μετατοπισμένη λεωφόρο Ποσειδώνος αλλά και σημαντικά περιβαλλοντικά έργα που είναι ήδη ορατά.
Ταυτόχρονα, έχουν μπει οι βάσεις για τα έργα Β` φάσης που έρχονται να ολοκληρώσουν τη μεγάλη αυτή παρέμβαση.
Πρόκειται για το έργο δημιουργίας του λεγόμενου «Οικολογικού Πάρκου» που θα κυριαρχεί στην περιοχή του Φαληρικού Όρμου. Τα έργα Β` φάσης εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (2,5 χρόνια). Εκτός και αν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και το έργο πάει πίσω.
Πάντως, σε πρώτη φάση το Ολυμπιακό Κέντρο Beach Volley στο Φάληρο δείχνει εκτός… έργου.
Και εκτός γηπέδου, στους εσωτερικούς χώρους τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή μέσα από τις φωτογραφίες του iefimerida.gr:
Δείτε βίντεο από την εγκατάσταση πριν 4 χρόνια: