Το μπάσκετ είναι ένα μικρόβιο που δύσκολα φεύγει από έναν επαγγελματία. Παρά τις διακρίσεις του ο Αντώνης Φώτσης και ο Ντούσαν Σάκοτα δεν λένε να κρεμάσουν... τα παπούτσια τους.
Παθιασμένοι με την «πορτοκαλί θεά», λόγω χρώματα, ή αλλιώς «σπυριάρα» λόγω των μικροσκοπικών εξογκωμάτων που είχε παλιά η μπάλα μπάσκετ, είναι αρκετοί αθλητές που υπηρέτησαν το πλέον συναρπαστικό άθλημα. Αν και ηλικιακά ένας μπασκετμπολίστας μπορεί να παίζει σε υψηλό επίπεδο τουλάχιστον μέχρι τα 35-36 του χρόνια υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν το άθλημα που τους έκανε γνωστούς έχοντας ξεπεράσει αυτό το άτυπο όριο.
Ο Λεμπρόν Τζέιμς μια ανάσα πριν κλείσει τα 40 του χρόνια συνεχίζει ακάθεκτος στους Λέικερς. Ενώ στην Ελλάδα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αντώνης Φώτσης ο οποίος στα 43 του χρόνια οδηγεί τον Ηλυσιακό στα σαλόνια της Nation Leaque 1 δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του με τη φανέλα της ομάδας από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του.
Ο Αντώνης συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον αγαπημένο του Ηλυσιακό, ακόμα και αν χρειάζεται να ματώνει (στην κυριολεξία) την φανέλα του! Ποιος μπορεί να ξεχάσει όταν τον Δεκέμβριο του 2023 ο… γερόλυκος «Μπάτμαν» του ελληνικού μπάσκετ γέμισε τη φανέλα του με αίματα κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ίκαρο Καλλιθέας για το πρωτάθλημα της National League 2 ύστερα από ένα χτύπημα που δέχθηκε στη μύτη, με τη φωτογραφία του να γίνεται viral. «Παίζουμε κανονικά, δεν έγινε τίποτα» ήταν η γεμάτη αυταπάρνηση απάντηση του 43χρονου Φώτση ο οποίος είχε 5 πόντους μ' ένα τρίποντο σ' αυτό το ματς.
Ο Αντώνης Φώτσης γιος του επίσης καλαθοσφαιριστή Βαγγέλη Φώτση, με επιστολή του στις 2 Αυγούστου του 2017 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το επαγγελματικό μπάσκετ στο οποίο αγωνιζόταν με τον Παναθηναϊκό. Αμέσως ανακοινώθηκε η προσθήκη του στην ομάδα όπου ξεκίνησε την καριέρα του τον Ηλυσιακό στον οποίο αγωνίζεται μέχρι σήμερα.
«Έπειτα από αρκετή σκέψη αποφάσισα ότι ήλθε η στιγμή να γράψω τους τίτλους τέλους της επαγγελματικής διαδρομής. Έδωσα ό,τι είχα να δώσω και από τη στιγμή, που δεν ήταν γραφτό να αποσυρθώ ως παίκτης του Παναθηναϊκού, δεν θα ήθελα να συνεχίσω επαγγελματικά σε κάποιον άλλο ελληνικό ή ευρωπαϊκό σύλλογο. Για μένα, όμως, το μπάσκετ δεν τελειώνει εδώ. Θα συνεχίσω να το κάνω σε ερασιτεχνικό επίπεδο και έτσι αποφάσισα να αγωνιστώ φέτος στον Ηλυσιακό, την ομάδα που με ανέδειξε και έχει συνδεθεί στο παρελθόν και με τον πατέρα μου. Αφήνω οριστικά πίσω μου τον πρωταθλητισμό, αλλά θα συνεχίσω το αγαπημένο μου άθλημα για όσο ακόμη το λέει η καρδιά μου» είχε αναφέρει το 2017 στην ανακοίνωση αποχώρησής του.
Ο Φώτσης ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1996 στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, με τον Ηλυσιακό. Γρήγορα απέκτησε τη φήμη του ταλαντούχου νεαρού παίκτη. Το 1997, μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, στην ηλικία τον 16 χρόνων. Αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης το 2005, δευτεραθλητής κόσμου το 2006 και 5ος ολυμπιονίκης το 2004 και 2008 με την Εθνική Ελλάδος, στην οποία υπήρξε αρχηγός για μία πενταετία. Έχει επίσης τρία Πρωταθλήματα Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό (2000, 2009, 2011), καθώς και δέκα Πρωταθλήματα Ελλάδας (1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2009, 2010, 2011, 2014, 2017).
Ήταν ο πρώτος γηγενής Έλληνας που έπαιξε στο NBA το 2001. Εκτός από τον Αντώνη Φώτση, υπάρχουν και άλλοι παίκτες με διακρίσεις και τίτλους οι οποίοι συνέχισαν στα παρκέ να παίζουν έχοντας αποσυρθεί από το υψηλό επίπεδο πρωταθλητισμού ή παίζουν ακόμη.
Ο παίκτης που νίκησε το θάνατο Ντούσαν Σάκοτα
Μια από τις μεταγραφικές «βόμβες» της περυσινής σεζόν ήταν αυτή του Ντούσαν Σάκοτα στον Ερμή Αργυρούπολης. Ο γιος του θρυλικού Ντράγκαν Σάκοτα συνεχίζει να παίζει μπάσκετ στη National Leaque 1 για δεύτερη συνεχή σεζόν έχοντας κλείσει τα 38 του χρόνια.
Ξεκίνησε την καριέρα του στην εφηβική ομάδα της ΑΕΚ μέχρι που ο ίδιος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον έφερε στον Παναθηναϊκό με τον οποίο κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα (2004, 2005, 2006, 2007, 2009) και 4 Κύπελλα (2005, 2006, 2007, 2009). Το Μάιο του 2007 ήρθε η μεγαλύτερη ομαδική επιτυχία για τον Ντούσαν Σάκοτα, η κατάκτηση της Ευρωλίγκα με τους Πράσινους που επαναλήφθηκε το Μάιο του 2009.
Αγωνίστηκε με την ΑΕΚ με την οποία το 2018 κατέκτησε το Fiba Champions Leaque και το Διηπειρωτικό πάλι με την ΑΕΚ, ενώ άλλοι σταθμοί στην καριέρα του μέχρι τον Ερμή Αργυρούπολης ήταν ο Πανιώνιος, η ιταλική Πέζαρο και Βαρέζε, η ισπανική Μούρθια αλλά και η βέλγικη Οστάνδη και η ρώσικη Γενισέι Κρασνογιάρσκ. Ένας παίκτης με μεγάλο ταλέντο που παραλίγο να είχε φύγει από τη ζωή. Είναι η περίοδος που αγωνίζεται στην Ιταλία για λογαριασμό της Πέζαρο και κόντρα στην Τέραμο ο Πέπε Ποέτα πέφτει πάνω του στην προσπάθειά του να αποφύγει σκριν.
Ο αγκώνας του Ποέτα βρήκε τον Σάκοτα σε ευαίσθητο σημείο και προκάλεσε ρήξη στο δωδεκαδάκτυλο. «Ήταν σαν να τοποθέτησα άθελά μου μια βόμβα στα σωθικά του» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο 37χρονος μπασκετμπολίστας. Οι γιατροί τον ρίχνουν σε φαρμακολογικό κώμα, σε μια προσπάθεια να δώσουν στον οργανισμό του μια ευκαιρία να αντιδράσει. Μετά από τρία χειρουργεία – το τρίτο στη Βαρκελώνη- ο Ντούσαν βγήκε νικητής απέναντι στο θάνατο.
Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι κατά την περυσινή σεζόν, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και Ίαν Βουγιούκας είχαν αγωνιστεί με τα χρώματα του Εθνικού Λιβαδειάς και Πανιωνίου αντίστοιχα.
O Λουκάς Μαυροκεφαλίδης ήταν ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στο κινεζικό πρωτάθλημα και στα 39 του χρόνια αγωνίστηκε για μισή σεζόν με την ομάδα της Λιβαδειάς, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2023 έπαιζε με τον Ιωνικό Νίκαιας. «Τί συνδέει τη Λιβαδειά με Μπαρτσελόνα, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ; Μία βόμβα μεγατόνων στην πόλη! » ξεκινούσε η ανακοίνωση της ομάδας του Εθνικού Λιβαδειάς για την παρουσίαση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα και των δυο αιώνιων αντιπάλων.
Γεννημένος στις 25 Ιουλίου του 1984 στο Γιεσενίκ της Τσεχίας, ο Μαυροκεφαλίδης ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από τα τμήματα υποδομής του Π.Α.Ο.Κ. Στις 12 Ιουλίου του 2007 ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτησή του για 3 χρόνια, ενώ είχε περάσει ήδη από την ιταλική Βίρτους Ρόμα και την ισπανική Βαλένθια. Στον Πειραιά έμεινε έναν χρόνο όπου τον Ιούλιο του 2008 συμφώνησε για μονοετή συνεργασία με το Μαρούσι.
Την επόμενη σεζόν (2009-2010), επέστρεψε στον Ολυμπιακό, όπου και παρέμεινε για δύο χρόνια, ώσπου πήρε μεταγραφή μέχρι το 2013 στη ρωσική Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης. Το 2011 αρνήθηκε για προσωπικούς λόγους να αγωνιστεί με την εθνική και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης του επέβαλε αποκλεισμό δύο μηνών από τις υποχρεώσεις της ομάδας του. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν άξιζε αυτή την τιμωρία και τελικά πέντε μήνες μετά δικαιώθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA). Στα τέλη της σεζόν 2012-2013, πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, για να τη βοηθήσει στα πλέι-οφ του ισπανικού πρωταθλήματος.
Το καλοκαίρι του 2013, υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό, όπου παρέμεινε για δύο σεζόν, κατακτώντας ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας, το 2014 και δυο Κύπελλα Ελλάδας, το 2014 και το 2015, όπου και αναδείχτηκε ο πολυτιμότερος παίκτης. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, ενώ τον Δεκέμβρη του 2016, υπέγραψε με την κινέζικη Κινγκντάο Ίγκλς, όντας ο πρώτος Έλληνας που αγωνίζεται στο κινέζικο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης. Ακολούθησαν και άλλοι σταθμοί στην μπασκετική του διαδρομή μέχρι τη Λιβαδειά όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα.
Ο «αγαθός γίγαντας» Ίαν Βουγιούκας
Μια αποστολή να φέρει εις πέρας είχε αναλάβει την περυσινή χρονιά ο Ίαν Βουγιούκας. Να οδηγήσει τον Πανιώνιο στην άνοδο.
Όπως και έγινε. Στα 39 του χρόνια και έχοντας μια πλούσια καριέρα σε τίτλους, ο «αγαθός γίγαντας» όπως αρκετοί τον χαρακτήρισαν έπαιξε στην περυσινή σεζόν για την ομάδα της Νέας Σμύρνης. “Είμαι πολύ χαρούμενος από το γεγονός ότι θα αγωνιστώ στον Πανιώνιο. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εμένα να ξαναμπώ στο μπάσκετ, είναι κάτι που ήθελα από καιρό κι αναζητούσα την κατάλληλη περίπτωση” είχε πει μεταξύ άλλων μετά την προσθήκη του στην ομάδα της.
Ο Ίαν Βουγιούκας άρχισε να μαθαίνει μπάσκετ στον Άρη Γλυφάδας και στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου και τον Ηλυσιακό. Το 2002 βρέθηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο NCAA με το Πανεπιστήμιο Saint Louis. Τον Ιούνιο του 2007 υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με τον Ολυμπιακό και κατά την πρώτη του επαγγελματική σεζόν στην Ελλάδα αγωνίστηκε υπό τη μορφή δανεισμού στο Ρέθυμνο. Τη σεζόν 2008-2009 αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 2010 συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό και μετά από λίγους μήνες πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας και της Euroleague.
Στη συνέχεια βρέθηκε στην Unics Kazan με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ρωσίας, στην Galatasaray και στην Ulm. Το 2015 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Zalgiris Kaunas με την οποία αναδείχθηκε πρωταθλητής Λιθουανίας. Ακολούθησε η Lokomotiv Kuban και τον Ιούλιο του 2017 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και κατέκτησε άλλα τέσσερα πρωταθλήματα (2018-2019-2020-2021) και άλλα δύο Κύπελλα (2019-2021). Με την Εθνική Νέων κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 2005 και με την Εθνική Εφήβων το χάλκινο στο Παγκόσμιο του 2003. Στην Εθνική Ανδρών αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 2009 όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες.
Επίσης ήταν παρών στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2010 και του 2014. Μετά την άνοδο του Πανιωνίου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση, αλλά με τον Ίαν δεν μπορεί ποτέ κανείς να είναι σίγουρος και δεν θα είναι έκπληξη εάν ανακοινωθεί τον Δεκέμβρη από κάποια άλλη ομάδα.
Για το τέλος αφήσαμε τον Γιάννη Γκαγκαλούδη ο οποίος στα 46 του χρόνια αγωνίζεται με τον Έσπερο Καλλιθέας. Πρόσφατα το βίντεο από ένα περιστατικό το οποίο δεν τον τιμά ούτε ως αθλητή, έκανε το γύρο του διαδικτύου. Στον αγώνα με την Αναγέννηση από το Αρκαλοχώρι, και ενώ το παιχνίδι βρισκόταν στο τρίτο δεκάλεπτο, ο 46χρονος παίκτης εκτέλεσε σουτ τριών πόντων όμως την ώρα που προσγειωνόταν έριξε σφαλιάρα σε αντίπαλό του.
Η ομάδα του Έσπερου Καλλιθέας ανακοίνωσε άμεσα ότι θα τιμωρήσει τον παίκτη της βάσει των εσωτερικών κανονισμών της ομάδας. Ο ίδιος ο αθλητής σε ανάρτησή του ζήτησε συγνώμη και απολογήθηκε για την πράξη του και έδωσε τις δικές του εξηγήσεις. Ο Γιάννης Γκαγκαλούδης, γεννήθηκε στη Κυψέλη το 1978 και ξεκίνησε την καριέρα του στο Παλαιό Φάληρο. Το 1999 μετακόμισε στην ομάδα της πρώτης εθνικής, την Δάφνη όπου έμεινε για δύο σεζόν.
Ο Γκαγκαλούδης κέρδισε το 2003 το FIBA EuroCup Challenge με τον Άρη, και το 2004 πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό με τον οποίο κέρδισε το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Την επόμενη σεζόν συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ όπου έμεινε για δυο σεζόν. Το καλοκαίρι του 2006 και ενώ είχε προτάσεις από ισπανικές και ιταλικές ομάδες, ο Γκαγκαλούδης υπογράφει με την ΑΕΚ Αθηνών τον Οκτώβριο του 2006. Τον Αύγουστο του 2007 ήταν η πρώτη μεταγραφή του Ρεθύμνου για την πρώτη σεζόν του συλλόγου στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ.
Τον Ιανουάριο του 2008, υπέγραψε για την ομάδα της Ευρωλίγκα, Βίρτους Ρόμα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος ένα μήνα αργότερα και ενώ εμφανίστηκε σε μόλις τρία παιχνίδια σκοράροντας 4.0 πόντους ανά παιχνίδι. Ακολούθησε το Μαρούσι, ο Απόλλων Λεμεσσού στην Κύπρο, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 δέχτηκε μια προσφορά από Étoile Sportive du Sahel του πρωταθλήματος μπάσκετ της Τυνησίας και βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει τόσο το πρωτάθλημα και το κύπελλο.
Από εκεί βρέθηκε στη Λιβαδειά μετά στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στο Αιγάλεω, στο Μαρούσι ξανά ενώ από τον Φεβρουάριο του 2022 παίζει με τον Έσπερο Καλλιθέας.