Αναρτήθηκε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για τα στέγαστρα Καλατράβα -Τα «αγκάθια» στους όρους - iefimerida.gr

Αναρτήθηκε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για τα στέγαστρα Καλατράβα -Τα «αγκάθια» στους όρους

Το Ολυμπιακό Στάδιο
Το Ολυμπιακό Στάδιο / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα εποχή για τα δύο στέγαστρα Καλατράβα του ΟΑΚΑ ξεκινά με την ανάρτηση του διεθνούς διαγωνισμού.

Αναρτήθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την στατική και λειτουργική αποκατάσταση των δύο στεγάστρων Καλατράβα, από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τα στέγαστρα στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο και στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου, με καταληκτική ημερομηνία την 10η Φεβρουαρίου 2025 και κατόπιν ορίζοντα αποπεράτωσης του έργου τους 14 μήνες, είναι συνολικού προϋπολογισμού 78.230.747,24€, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ υπάρχουν όροι που αποκλείουν την εταιρεία που κατασκεύασε τα στέγαστρα και πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως δημιουργούνται ερωτηματικά από ορισμένους όρους της προκήρυξης.

Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ την σύναψη δημόσιας σύμβασης έργου (ύψους 78 εκ. ευρώ) συνδέει με αξιολόγηση μελέτης για την στατική και λειτουργική αποκατάσταση των στεγάστρων του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ και με έναν φωτογραφικό τρόπο που βασίζεται στην ειδική εμπειρία μελετητικής εταιρίας, που μόνο μία την έχει και αποκλείει την εταιρία που κατασκεύασε τα στέγαστρα, στην προκειμένη περίπτωση την AKΤΩΡ.

Το ίδιο το κείμενο της προκήρυξης είναι ενδεικτικό: «…να έχει εκπονήσει τουλάχιστον μία (1) στατική μελέτη δομικής ενίσχυσης υφιστάμενης κατασκευής ή άμεσων μέτρων (στεγάστρου, γέφυρας κ.α.α) με βάση τις μετακινήσεις και την επιτελεστικότητα (τύπου μέρους….. η οποία να έχει λάβει θετική υποχρεωτική γνωμοδότηση από φορέα του Δημοσίου που εξετάζει την εφαρμογή ήπιων/βέλτιστων μεθόδων επέμβασης : Υπουργείο Πολιτισμού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, κ.ά.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό η οποιαδήποτε κατασκευαστική θα πρέπει να συνεργαστεί με το συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο που είναι το μοναδικό μελετητικό γραφείο που έχει πάρει τη γνωμοδότηση, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και θέτουν το ερώτημα αν το ΤΕΕ, που έχει ασχοληθεί με την καταλληλότητα του ΟΑΚΑ, έχει άποψη για την διάταξη και αν οι μέθοδοι αυτές εξυπηρετούν πράγματι το συμφέρον του δημοσίου αφού φυσικά θα οδηγήσουν σε δικαστικές διαμάχες και ακύρωση ή καθυστέρηση του εν λόγω διαγωνισμού.

Το αντικείμενο του έργου είναι διττό:

  • η πραγματοποίηση εργασιών για την επισκευή των προβληματικών σημείων και την υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας των μεταλλικών κατασκευών των δύο εμβληματικών Στεγάστρων του ΟΑΚΑ
  • η συντήρηση – επισκευή – αντικατάσταση στοιχείων των μεταλλικών κατασκευών και των πολυκαρβονικών πάνελ των στεγάστρων.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ