Αναταράξεις στο ευρωπαϊκό -και όχι μόνο- ποδόσφαιρο προκαλεί η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ να δώσει, ουσιαστικά, δικαίωμα στη European Super League (ESL) να δημιουργήσει τη δική της διοργάνωση, κόντρα στην UEFA. Μάλιστα, οι ιθύνοντες της ESL έχουν έτοιμο και το format της διοργάνωσης.
Με σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι η UEFA και η FIFA έδρασαν παράνομα στην προσπάθεια που έκαναν για να μπλοκάρουν τη δημιουργία και τη λειτουργία της ESL, «παίζοντας» με την εξουσία που έχουν.
Πλέον, το σχέδιο του Φλορεντίνο Πέρεθ -με άξιο συμπαραστάτη τον Τζουάν Λαπόρτα- παίρνει νέες διαστάσεις και οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες, καθώς πλέον το μπαλάκι πέφτει στα χέρια των ομάδων που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν.
Πώς θα είναι ωστόσο το format; Αναλυτικά όλο το πλάνο της Super League, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει από τη σεζόν 2025-2026.
ESL με τρεις κατηγορίες
Όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της, η European Super League θα είναι μια ανοιχτή λίγκα, η οποία θα χωριστεί σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:
- Star League
- Gold League
- Blue League
Η πρώτη κατηγορία θα αποτελείται από 16 ομάδες οι οποίες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των οκτώ, ενώ το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τη δεύτερη. Όσο για την τρίτη κατηγορία, εκεί θα συμμετέχουν 32 ομάδες, οι οποίες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ των οκτώ. Συνεπώς, το σχέδιο αφορά συνολικά 64 ομάδες.
Σε όλες τις κατηγορίες και τα γκρουπ, κάθε ομάδα θα δίνει συνολικά 14 παιχνίδια, επτά εντός έδρας και επτά εκτός έδρας. Η λίγκα θα είναι ανοιχτή για όλους, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι ομάδες θα προβιβάζονται και θα υποβιβάζονται, χωρίς καμία εξαίρεση.
Η League Stage θα διαρκεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Θα προκρίνονται οι δύο πρώτες των γκρουπ οι οποίες θα περνάνε στη νοκ άουτ φάση και θα παίζουν μεταξύ τους μέχρι και τους τρεις τελικούς, έναν για κάθε διοργάνωση, που θα διεξάγονται σε ουδέτερο γήπεδο.
Στο τέλος της κάθε σεζόν, από τη Star θα πέφτουν δύο ομάδες, από την Gold θα ανεβαίνουν οι δύο που θα έχουν παίξει τελικό και θα πέφτουν οι δύο τελευταίες των γκρουπ. Αντίστοιχα από την Blue θα ανεβαίνουν οι δύο και θα βγαίνουν από το σύνολο της ESL οι 20 ομάδες, οι πέντε τελευταίες του κάθε γκρουπ. Στην Blue θα εισέρχονται 20 νέες ομάδες, προφανώς με προκριματικά.
Δωρεάν μετάδοση όλων των αγώνων
Από το πλάνο της Super League θα επωφεληθούν όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν. Τα ποσά που θα δοθούν δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο σύμφωνα με τα ξένα Μέσα θα είναι υπέρογκα. Ήδη οι Ισπανοί έχουν γνωστοποιήσει ότι η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης, που παρέμειναν πιστές στο πλάνο, θα βάλουν στα ταμεία τους από 1 δισ. ευρώ.
Επίσης, όπως τονίστηκε, όλα τα παιχνίδια θα μεταδίδονται δωρεάν για τους φιλάθλους, δελεάζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον κόσμο, ο οποίος στην πρώτη απόπειρα στράφηκε εναντίον του σχεδίου της ESL.
Τα πρώτα «ναι» των μεγάλων συλλόγων και οι Άγγλοι
Σύμφωνα με την ισπανική Mundo Deportivo, ήδη έχουν γίνει συμφωνίες με μεγάλα κλαμπ. Μπενφίκα, Πόρτο, Αϊντχόφεν, Φέγενορντ, Ερυθρός Αστέρας, Άντερλεχτ, αλλά και ιταλικές ομάδες φέρονται να έχουν ήδη πει το μεγάλο «ναι». Παράλληλα, τόσο η Μαρσέιγ όσο και η Λιόν βρίσκονται επίσης κοντά. Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι για το τι θα κάνουν οι Άγγλοι.
Και αυτό διότι στην πρώτη απόπειρα δημιουργίας της ESL οι ομάδες της Αγγλίας ήταν οι πρώτες που αποχώρησαν. Ο Πέρεθ φέρεται να πιστεύει ότι θα καταφέρει να τις πείσει και πάλι. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να απαγορεύσει στις ομάδες της Premier League να συμμετάσχουν στη διοργάνωση.