Χαμογελαστός, αισιόδοξος και αποφασισμένος να πετύχει στον Παναθηναϊκό, αν και γνωρίζει τις δυσκολίες της αποστολής του, εμφανίστηκε ο Λάζλο Μπόλονι κατά την παρουσίασή του.
Ο Ρουμάνος τεχνικός δήλωσε γνώστης της πλούσιας ιστορίας του «τριφυλλιού» και έθεσε στόχο να επαναφέρει την ομάδα εκεί που της αρμόζει, τονίζοντας πως θα είναι ευχαριστημένος με την παρουσία στα playoffs φέτος.
Λάζλο Μπόλονι: Παρουσιάστηκε και επίσημα από τον Παναθηναϊκό
Και επίσημα νέος προπονητής του Παναθηναϊκού ο Λάζλο Μπόλονι
Παναθηναϊκός: Αποδοκιμασίες στο αεροδρόμιο από οπαδούς της ομάδας
Ο διάδοχος του Ντάνι Πογιάτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο ρόστερ, τονίζοντας ως πτυχιούχος ιατρικής πως ίσως χρειαστούν εμφυτεύματα και εξαγωγές. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως θα επαναξιολογήσει όλο το ρόστερ, υπολογίζοντας κανονικά πλέον και τους «κομμένους», αλλά παραδέχτηκε πως τον εξέπληξε η έλλειψη αυτοπεποίθησης των παικτών και σχολίασε καυστικά την παρουσία περισσότερων Ισπανών από ό,τι Ελλήνων στο ρόστερ.
Για το σύστημα που προκρίνει, ανέφερε πως θα αρχίσει με 4-4-2 ή 4-3-3, αλλά δήλωσε ανοιχτός σε οτιδήποτε φέρνει νίκες, τονίζοντας πως για τον ίδιο μεγαλύτερη σημασία έχει το αποτέλεσμα από το θέαμα.
«Παναθηναϊκός είναι σεβασμός, πάθος, ιστορία»
Αφού παρουσιάστηκε από τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη, στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε:
«Θα κοιτάξω να είμαι πολύ σύντομος στην εισαγωγή μου. Γνωρίζω τον Παναθηναϊκό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι αναμνήσεις μου περνάνε και από τον μεγάλο τελικό του Γουέμπλεϊ με τον Φέρεντς Πούσκας. Πρέπει να σας πω ότι ο πολύ μεγάλος σεβασμός που έχω για τον Παναθηναϊκό, έχοντας περάσει από πολλές ομάδες και στο παρελθόν επίσης από την Ελλάδα, παραμένει για πάντα. Γνωρίζω ότι η λέξη Παναθηναϊκός εμπνέει σεβασμό και αισθήματα. Πολιτισμό, πάθος, ιστορία… Πιστέψτε με, αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή να βρίσκομαι μπροστά από αυτές τις λέξεις και να έχω τη δυνατότητα να εργαστώ στον Παναθηναϊκό».
«Δέχτηκα πολλές κλήσεις από Ελλάδα…»
«Θα ήθελα να μιλήσω συγκεκριμένα για κάτι. Τις 5-6 τελευταίες μέρες δέχτηκα πάρα πολλά τηλεφωνήματα με τον αριθμό 0030, τον κωδικό της Ελλάδας, για όποιον δεν ξέρει. Δεν απάντησα σε καμία από αυτές τις κλήσεις. Φαντάζομαι ότι κάποιες από τις κλήσεις αυτές ήταν από Έλληνες δημοσιογράφους. Δεν απάντησα για να μπορέσω να διαφυλάξω και να δείξω τον ίδιο σεβασμό προς όλους όσοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί μου, προσδοκώντας αυτή τη στιγμή για να μιλήσω σε όλους. Σε λίγες μέρες θα έχω τον ελληνικό μου αριθμό και ο υπεύθυνος Τύπου θα τον έχει, οπότε θα είμαι στη διάθεσή σας. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση».
«Ίσως χρειαστούν… εξαγωγές και εμφυτεύματα»
Ερωτηθείς για το ποια θεωρεί πως είναι τα συμπτώματα του… ασθενούς και πώς σκοπεύει να τα αντιμετωπίσει, ως πτυχιούχος ιατρικής, απάντησε: «Αν παραμείνουμε στον ιατρικό τομέα, θα πρέπει να δούμε από ποια ασθένεια πάσχει ο ασθενής. Έχω μπροστά μου εξαιρετικά σκληρές και μεγάλες μέρες εργασίας. Έχω μεγάλη όρεξη και θέλω σύντομα να διαπιστώσω τις ασθένειες αυτές, για να κάνω τη διάγνωση και να βρω την καλύτερη θεραπεία. Ήμουν οδοντίατρος. Ενδεχομένως να χρειαστεί να υπάρχουν ορισμένες εξαγωγές οδόντων, ίσως και μερικές ριζοσπαστικές θεραπείες και εμφυτεύματα. Γνωρίζω όμως δύο πράγματα: ότι ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις και ότι το ιατρικό τιμ του Παναθηναϊκού είναι ισχυρό και έξυπνο. Όταν μιλάω για την ιατρική ομάδα, αναφέρομαι στη διοίκηση, τους παίκτες, τους φιλάθλους και το προπονητικό τιμ».
«Το συμφέρον του Παναθηναϊκού πάνω από όλους»
«Διαπιστώνω ότι έχετε καλού πληροφοριοδότες. Αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου. Οι διάφορες καταστάσεις των μονάδων είναι σημαντικές. Υπήρξα ποδοσφαιριστής και ξέρω ότι ο ''εγωισμός'' του παίκτη είναι σημαντικός, αλλά και η συλλογική προσπάθεια εξίσου σημαντική. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που ολοένα και αλλάζει, ο ποδοσφαιριστής είναι μια επιχείρηση που ο ίδιος είναι διευθυντής και εργαζόμενος. Κι όπως σε κάθε επιχείρηση, υπάρχουν συμφέροντα. Όμως κανένα συμφέρον δεν μπορεί να είναι πιο σημαντικό από του συλλόγου. Στην επικοινωνία μας με τους παίκτες, δια μέσου και των προπονήσεων, της προσπάθειας να κάνουμε την διάγνωση, η προτεραιότητα του συλλογικού Παναθηναϊκού είναι πρωταρχική. Αν κατανοηθεί σωστά αυτό το συναίσθημα, τότε ο Παναθηναϊκός θα βρει πιο γρήγορα και καλύτερα τον σωστό δρόμο να κερδίζει βαθμούς».
«Για αρχή… 4-4-2 και 4-3-3, αλλά προέχουν οι βαθμοί»
Σε ερώτηση για τη διάταξη που θα δουλέψει και τη φιλοσοφία του, ο Ρουμάνος απάντησε:
«Ξεκινάμε με τον ''πόλεμο'' των συστημάτων, 4-4-2, 4-3-3, 4-2-3-1… Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε ποιο σύστημα θα σταθεροποιηθούμε. Θα αρχίσω με το 4-4-2 και το 4-3-3. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν παραλλαγές στη διάταξη. Αν θα παίξουμε με έναν αμυντικό χαφ, με ένα δεκάρι, αν στο 4-4-2 θα πάμε με ρόμβο ή άλλη διάταξη. Κάθε σύστημα έχει τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες του. Όμως το σημαντικό είναι να επιστρέψουμε σε πράγματα απλά. Λίγη σημασία έχει το ακριβές σύστημα που θα παραταχθεί. Ακόμη δεν απαντήσαμε αν θα παίξουμε με τρεις ή με τέσσερις στην άμυνα. Υπάρχουν πολλές επιλογές που θα κοιτάξουμε. Παίρνω και τις πληροφορίες μου, βεβαίως. Η αρχή μου είναι, από όπου κι αν πέρασα, να τοποθετήσω στον αγωνιστικό χώρο τους παίκτες που είναι οι καλύτεροι, οι πιο έτοιμοι, με τη σκέψη να βρω τον καταλληλότερο για την κατάλληλη θέση. Αυτή η εργασία απαιτεί δεσμεύσεις και κατανόηση από πλευράς παικτών. Η διάταξη είναι σημαντική δίνοντας όμως περισσότερη έμφαση στο καλό παιχνίδι κι όχι τόσο στο σύστημα. Μετά τα επόμενα 2-3 παιχνίδια θα έχω μια πιο σαφή απάντηση. Όσον αφορά στο θέαμα με το οποίο ικανοποιούμε τους φιλάθλους, τα ΜΜΕ και εμάς τους ίδιους, εδώ θα δώσω προτεραιότητα στους βαθμούς. Φυσικά λατρεύω να κερδίζω αγώνες με 3-0 και 4-0, αλλά σέβομαι απολύτως και το 1-0 με πολύ ιδρώτα στο τελευταίο λεπτό. Το να υποσχεθώ τα πάντα δεν αποτελεί μέρος των συνηθειών μου».
«Δεν καταδικάζω κανέναν παίκτη»
Για το αν θα ενεργοποιηθούν οι Μολό, Μπεκ και Σέχου, είπε: «Η δική μου λίστα είναι πολύ πιο μακρά. Αποτελεί μια λίστα παικτών που δεν ήταν προστακτικά στις προτεραιότητες των προπονητών. Ο πυρήνας μας σήμερα είναι πολύ ευρύς, θα έλεγα πως είναι πάρα πολύ ευρύς και πρέπει να σκεφτούμε ότι για να γίνει ποιοτική δουλειά, για να έχεις τα ίδια ποσοστά απαιτήσεων από 30 παίκτες, είναι δύσκολο. Αυτό θα σημαίνει ότι κάνω τη δουλειά μου κατά 75%. Συνεχίζω να δουλεύω σκληρά, όχι μόνο για τους τρεις, αλλά για όλους τους υπόλοιπους. Ο Μολό ήταν παίκτης μου στη Μονακό. Χθες γύρω στις 22:00 μιλήσαμε για μια λύση και σκεφτήκαμε τον τρόπο που θα δώσουμε χρόνο παιχνιδιού και δυνατότητες για να δούμε τους συγκεκριμένους παίκτες σε αγώνα κι όχι μόνο στις προπονήσεις. Δεν καταδικάζω κανέναν από τους παίκτες της ομάδας και θα κάνω το παν για να τους γνωρίσω όλους. Υπάρχει και το άλλο πρόβλημα: ένας παίκτης 20 ετών, γενικά μιλώντας, θέλει κι αυτός να δείξει την αξία του. Αν λοιπόν αποτελέσει την τρίτη ή τέταρτη επιλογή δεν θα μπορέσει να δείξει τι μπορεί να προσφέρει. Ομοίως και για έναν παίκτη 30-32 ετών, που έχει ακόμη χρόνο να παίξει. Αν στο χρονικό αυτό διάστημα δεν έχει μπορέσει να αναδειχθεί στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να βάλει τον πήχη λίγο πιο χαμηλά ή να πάρει κάποια άλλη απόφαση. Ξέρω πως οι παίκτες διαβάζουν εφημερίδα. Δεν θέλω να παρανοήσει κανείς αυτό που λέω. Δεν διώχνω και δεν απομακρύνω κανέναν παίκτη, δεν έχω δικαίωμα να το κάνω. Αλλά κι εγώ αν δεν μπορώ να γίνω προπονητής της Μπαρτσελόνα, ίσως χρειαστεί να πάω σε μια ομάδα δεύτερης κατηγορίας, να δείξω τι μπορώ να κάνω και να διεκδικήσω την ευκαιρία μου. Αυτή είναι η συμβουλή που δίνω. Όποιος θέλει, ας με ακούσει».
Παραδέχτηκε πάντως πως «… αυτό που με εξέπληξε ήταν η έλλειψη αυτοπεποίθησης».
«Ίσως έρθει ένας συνεργάτης από το εξωτερικό»
Σχετικά με το αν θα φέρει κάποιον δικό του συνεργάτη, απάντησε: «Χθες είχα μια ευχάριστη έκπληξη, που με έβγαλε λίγο από το άγχος μου, γιατί και για μας υπάρχει αυτό. Τα μέλη του σταφ που ήταν ήδη παρόντα, μου έκαναν μια πάρα πολύ καλή εντύπωση. Εγώ θα ήθελε να πλαισιώνομαι από Έλληνες νέους προπονητές. Σεβόμαστε τους πάντες, αλλά αν είναι δυνατό, να προέρχονται από την οικογένεια του Παναθηναϊκού. Ενδεχομένως τις επόμενες 24 ώρες να έρθει κάποιος ακόμη από το εξωτερικό. Όμως επειδή οι αποφάσεις ακόμη πλάθονται, ας περιμένουμε 24 ώρες ακόμη. Η κεντρική ιδέα πάντως είναι να πλαισιώνομαι από νεαρούς Έλληνες προπονητής, ει δυνατόν που θα ανήκουν στην παναθηναϊκή οικογένεια».
«Έχουμε περισσότερους Ισπανούς από Έλληνες, αλλά σημασία έχει ο παίκτης να είναι αποτελεσματικός»
Κληθείς να σχολιάσει τους πολλούς Ισπανούς που «κληρονόμησε» από τον προηγούμενο προπονητή, είπε: «Ξέρουμε ότι η συγκεκριμένη ομάδα δημιουργήθηκε από κάποιον άλλον. Το πρόβλημα είναι πολύ ευαίσθητο και κατά κάποιο τρόπο δικαιολογεί την παρουσία μου εδώ. Αν ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει ήδη 9 βαθμών, δεν θα βρισκόμουν ενώπιόν σας. Ο Παναθηναϊκός έχει επτά Ισπανούς παίκτες κι αυτό είναι ενδιαφέρον. Ήδη έχουμε αγοράσει ισπανικά λεξικά και θα βρούμε κανέναν άνθρωπο να μας κάνει ιδιαίτερα. Ίσως είναι παράξενο ότι έχουμε περισσότερου Ισπανούς από Έλληνες, αλλά εγώ είμαι Ευρωπαίος. Για μένα δεν είναι σημαντικό αν είναι Ισπανοί, Πορτογάλοι, Έλληνες ή Τούρκοι. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η εθνικότητα, αλλά να είναι καλός ο παίκτης. Ας παίζει και ας σκοράρει καλά. Μπορεί να είναι αποτελεσματικός, ακόμη και με ένα πόδι; Δεν έχει σημασία η καταγωγή, το ύψος ή η ηλικία του».
«Τι είναι συντηρητικό και τι μοντέρνο;»
Στο ερώτημα αν είναι συντηρητικός ή προοδευτικός προπονητής, απάντησε: «Δεν καταλαβαίνω τη λέξη συντηρητικό. Επιτρέψτε μου να σας πω μια ιστορία από την εποχή που έδινα εξετάσεις για το δίπλωμα προπονητή. Ήμουν νέος προπονητής και πήγαμε να δώσουμε εξετάσεις στην πόλη Κλερφοντέν. Τότε η επανάσταση ήταν ότι δεν παίζουμε πλέον με έναν λίμπερο, αλλά με τέσσερις αμυντικούς στην ευθεία και ότι δεν παίζουμε πια με ατομικά μαρκαρίσματα, αλλά με ζώνη, ενώ παίζαμε πια από τα άκρα. Νυχθημερόν ακούγαμε μόνο αυτά. Ακόμη τότε υπήρχε το περίφημο Κυπελλούχων και ο τελικός θα γινόταν στο Παρίσι. Όλοι οι μαθητές εκείνης της χρονιάς πήγαμε στο Παρκ ντε Πρενς και είδαμε το παιχνίδι της Πάρμα με την Ίντερ. Η Πάρμα έπαιζε ένα εξαιρετικό ποδόσφαιρο με τέσσερις παίκτες στην ευθεία στην άμυνα, χωρίς λίμπερο. Ήταν έκπληξη βλέποντας την Ίντερ να παίζει με τον πολύ παραδοσιακό τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν 3-0 υπέρ της Ίντερ. Άρα το παλιό σύστημα κυριάρχησε πάνω στον εκμοντερνισμό. Μια εβδομάδα μετά το πρωτάθλημα Γαλλίας κατέκτησε η Οσέρ του Γκι Ρου που έπαιζε με τον παραδοσιακό τρόπο κι αυτός τους οδήγησε στον τίτλο. Τελικά πού βρίσκεται η αλήθεια; Εγώ θα κάνω το μάξιμουμ για να γυρίσουμε το ταχύτερο δυνατό σε έναν καλό δρόμο. Κοιμάμαι και ξυπνάω με μέλημα πώς θα βάλω τους καλύτερους στο γήπεδο και θα είναι ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός. Αυτό είναι το πρόβλημα με το οποίο κοιμάμαι και ξυπνάω».
«Να φέρουμε την ομάδα εκεί που απαιτεί η ιστορία της. Αρχικά στα playoffs»
Όταν ρωτήθηκε για το στόχο που αν επιτευχθεί θα τον ικανοποιήσει στο τέλος της σεζόν, τόνισε: «Συνήθως, κι αυτή η συνήθεια διαρκεί πολλά χρόνια», ντριμπλάρω αυτή την ερώτηση. Για μένα η μεγάλη ικανοποίηση όταν επιστρέφω σπίτι είναι να κοιτάζομαι στον καθρέφτη και να ξέρω πως τα έδωσα όλα και είμαι ικανός για όσα προσέφερα στην ομάδα. Χθες επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο ήμουν περήφανος. Δεν πρόκειται να σας ντριμπλάρω, γιατί δεν ήμουν ποτέ καλός ντριμπλέρ. Για μένα δύο πράγματα έχουν σημασία: Ξέρω ποιος είναι ο σκληρός πυρήνας με την καλύτερη αξία στην ομάδα μας. Δίπλα από αυτόν θα είναι πολύ σημαντικό, χρήσιμο και θετικό, αν με την έμπνευση και τη δουλειά, αλλά και με τον συμβιβασμό, βρω ακόμη τρεις παίκτες υψηλής ποιότητας για την υπόλοιπη σεζόν. Αν μπορέσουμε να μπούμε στα playoffs θα θεωρήσω κι αυτό ένα βήμα μπροστά. Θα σημαίνει ότι βγήκαμε από αυτή την ενοχλητική κατάσταση για μας, για όλη την οικογένεια του Παναθηναϊκού και τους φιλάθλους μας. Άρα θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε τον Παναθηναϊκό εκεί που απαιτεί η ιστορία του. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα. Και φυσικά να έχουμε το κουράγιο για το επόμενο βήμα, ώστε να προετοιμάσουμε την επόμενη σεζόν».
Διευκρινίζοντας αν εννοεί τρεις μεταγραφές ή εκ των έσω, απάντησε: «Θα προτιμούσα τρεις παίκτες που είναι ήδη εδώ, γιατί ξέρουν την ομάδα και δεν θα μας στοιχίσουν. Όμως δεν είμαι υποκριτής να πω ότι δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται έξω».
«Έχουμε πλάνο και θα αξιολογήσουμε τους νέους»
Όσο για το αν σκοπεύει να αξιοποιήσει νέους παίκτες, είπε: «Μιλήσαμε με τη διοίκηση εις μάκρος για να αξιολογήσουμε την εργασία που επιτελείται στις ακαδημίες. Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν την πρώτη ομάδα και στόχος μας είναι να τους φέρουμε ενώπιον εξετάσεων, μέσω των οποίων θα τους κρίνουμε και θα τους αξιολογήσουμε καλύτερα. Έτσι θα καταφέρουμε να τους ωθήσουμε σε μεγαλύτερες ευθύνες. Έχουμε το πλάνο γι’ αυτό και περνά από επιπλέον εξετάσεις, προπονήσεις, φιλικά… Όταν θα συνεργαστούμε με την ακαδημία, μην ξαφνιαστείτε να δείτε να συμμετέχουν στην προπόνηση 16 παίκτες από την ακαδημία και 10 εξ αυτών να είναι μετά σε αγώνα. Για να καλύψουμε κενά τραυματισμών, να δώσουμε παιχνίδια σε κάποια παιδιά και σε εκείνους που έρχονται από την Κ17 και θέλουμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Μιλήσατε για παίκτες όπως ο Ρονάλντο και ο Βαράν που είχα σε νεαρή ηλικία. Είχα την χαρά να έχω πολλούς νέους παίκτες. Και στατιστικά που στα 17-18 έδειξαν ότι έχουν πυγμή. Μιλάμε για νέους 22-23 ετών ακόμη κι εγώ διερωτώμαι: σε αυτή την ηλικία είσαι νέος; Ο Σταφυλίδης ήταν 18 όταν έπαιξε απέναντι στην Τότεναμ. Μην ξαφνιαστείτε αν σε κάποιους αγώνες δείτε έναν νέο να παίζει δίπλα από έναν επαγγελματία που επανέρχεται από τραυματισμό του».
«Δώσαμε οξυγόνο στον ΠΑΟΚ»
Για το τι άλλαξε από τότε που ήταν στον ΠΑΟΚ στον ίδιο: «Είχα την τύχη να δουλέψω σε έναν μεγάλο σύλλογο. Από τότε άλλαξαν πολλά, με την έλευση του Σαββίδη. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με ανθρώπους υψηλού επιπέδου, όπως τον Ζαγοράκη, τον Κωνσταντινίδη, τον Βρύζα και τον Γκαγκάτση, που ήταν πραγματικοί κύριοι. Είχα εξαιρετικούς παίκτες, όπως ο Ίβιτς, ο Βιεϊρίνια, ο Γκαρσία και ο νεαρός τότε Σταφυλίδης. Εκεί κάναμε εξαιρετικά πράγματα. Στην Ευρώπη αναδείξαμε τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο με πολύ καλές εμφανίσεις. Η δεύτερη επιτυχία ήταν ότι αν και δεν υπήρχε ο κύριος Σαββίδης καταφέραμε να σώσουμε τον σύλλογο παρά την αγωνία που είχαμε. Μάλιστα βρέθηκα υποχρεωμένος να αποδεχτώ την πώληση σημαντικών παικτών, όπως ο Βιεϊρίνια, ο Αρίας και ο Κοντρέρας. Υποχρεωθήκαμε να χάσουμε τους πιο σημαντικούς παίκτες μας για να πάρει οξυγόνο ο σύλλογος. Αυτό ήταν μια επιτυχία. Από εκεί και πέρα ήρθε ένας νέος πρόεδρος με όρεξη και όλα πήραν το δρόμο τους. Δεν άλλαξε μόνο ο ΠΑΟΚ, αλλά κι εγώ. Δείτε τα μαλλιά μου, έχω και κάποιες επιπλέον ρυτίδες. Όμως στη διάρκεια αυτής της απουσίας, προσπαθούσα πάντα να προοδεύσω. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν αλλάζουν ποτέ. Ο καλύτερος φίλος του προπονητή παραμένει πάντα το αποτέλεσμα που φέρνει. Τώρα υπάρχει μια νέα γενιά ποδοσφαιριστών και προπονητών, αλλά θεωρώ πως είμαι αρκετά έξυπνος για να προσαρμόζομαι. Το να έχεις μια άλλη επικοινωνία είναι σημαντικό. Η επικοινωνία δεν ήταν πάντα το πιο δυνατό μου σημείο. Ο τρόπος που βλέπω τους αγώνες και συνομιλώ με τους παίκτες δεν άλλαξαν. Όταν μπήκα στο γαλλικό ποδόσφαιρο, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Δούλεψα εκεί για 15 χρόνια. Ο χαρακτήρας μου δεν έχει αλλάξει, συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο δουλειάς για να έχω επιτυχίες».