Από τη στιγμή που του απονεμήθηκε, δεν το έχει αφήσει από τα χέρια του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν αποχωρίζεται το τρόπαιο του ΝΒΑ και ήταν αναπόφευκτο να μην το φέρει στην Ελλάδα. Εδώ που ξεκίνησαν τα πάντα για εκείνον.
Η μίνι-ταινία που έφτιαξαν οι Μιλγουόκι Μπακς μετά το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από μισό αιώνα, απεικόνιζε τον Γιάννη να μην αφήνει το τρόπαιο από τα χέρια του. Μάλιστα, το έκανε σαν... δώρο σε κάποιους συμπαίκτες του ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μπορέσουν να φωτογραφηθούν με αυτό. Από τη πρώτη στιγμή, είχε πει πως θα «έρθουμε στην Ελλάδα με το Κύπελλο». Εύκολα το είπε, αλλά δύσκολα το έκανε.
Η ιστορία του Κυπέλλου «Larry O'Brien» και η «συμμαχία» με τη Louis Vuitton
Στον τωρινό του σχεδιασμό βρίσκεται το τρόπαιο του ΝΒΑ από το 1977 και το όνομά του προέρχεται από τον ιστορικό Κομισάριο της Λίγκας (1974-1895) και το πρώτο σε αυτό το σχήμα της μπασκέτας με τη μπάλας κατέκτησαν ο Μπλέιζερς νικώντας του Φιλαδέλφια Σίξερς στους τελικούς. Από τότε μάλιστα ξεκίνησε το «έθιμο» ώστε το τρόπαιο να δίνεται στους νικητές και στη συνέχεια να φτιάχνεται καινούριο για τη νέα χρονιά. Ετσι δεν υπάρχουν επίσημες... ρέπλικες, παρά μόνο αυθεντικά που φτιάχνονται από το Tifanny στο Ρόουντ Άιλαντ.
Είναι ασημένιο και επιχρυσωμένο, ενώ ζυγίζει κάτι περισσότερο από 7 κιλά. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία που το κατασκευάζει, κάνει κάτι περισσότερο από 6 μήνες για να τελειοποιηθεί, ενώ χρειάζεται 63 ώρες μέσα στο εργαστήριο για να φτιαχτεί.
Από τις αρχές του 2020, το NBA έκανε μια ιστορική συμφωνία με τη Louis Vuitton η οποία κατασκευάζει τη μία και μοναδική «βαλίτσα» στην οποία μπαίνει το τρόπαιο. Μάλιστα η συνεργασία ανακοινώθηκε και στο τελευταίο διεθνές παιχνίδι του ΝΒΑ, στο Παρίσι με τη συμμετοχή των Μιλγουόκι Μπακς και είχε προηγηθεί το άνοιγμα ενός εργοστασίου της LVMH στο Τέξας των ΗΠΑ. Η εν λόγω βαλίτσα δεν κατσκευάζεται στις ΗΠΑ πάντως, αλλά στα προάστια του Παρισίου και συγκεκριμένα, το Ανιέρ-συρ-Σεν. Το ιστορικό μονόγραμμα της εταιρείας κοσμεί το μπροστινό μέρος της βαλίτσας που κρύβει μέσα της το «χρυσάφι» του θησαυρού του ΝΒΑ.
Το τρόπαιο που δεν φεύγει από τις ΗΠΑ
Αυτό που έχει κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν συμβαίνει κάθε μέρα στο ΝΒΑ. Η «μαγική» Λίγκα δεν αφήνει το τρόπαιο να φεύγει μακριά από την δικαιοδοσία της, ακόμα και αφού το παραδώσει σε ομάδες. Ενώ, φυσικά οι ομάδες δεν το αφήνουν ποτέ από τα... μάτια τους, καθώς αν συμβεί κάτι σε αυτό δεν υπάρχει... ρέπλικα.
Από εκεί και πέρα, τα τελευταία χρόνια, ο μοναδικός Ευρωπαίος που έφτασε στην κατάκτηση του ΝΒΑ με άκρως πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτός ήταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι που με τους Ντάλας Μάβερικς το 2011 νίκησε την υπέρ-ομάδα του Λεμπρόν Τζέιμς, Μαϊάμι Χιτ. Τότε όμως, ο Γερμανός θρύλος δεν πήρε ποτέ το τρόπαιο στην πατρίδα του, ούτε για εμπορικό «tour» μιας και οι Γερμανοί δεν «καίγονται» για το μπάσκετ.
Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κανείς στην ομάδα του Μιλγουόκι δεν μπορούσε να αρνηθεί στον Γιάννη να πάρει το τρόπαιο στην Ελλάδα, ωστόσο τα διαδικαστικά θέματα ήταν πολλά. Το είπε και ο ίδιος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Επρεπε να περάσουμε μεγάλη διαδικασία για να φέρουμε το τρόπαιο εδώ», είπε ο Greek Freak.
Το ΝΒΑ για να αφήσει την κούπα να φύγει από τα μάτια του έπρεπε να γίνουν πολλά γιατί ακόμα και τις ελάχιστες φορές που το «Larry O'Brien» έχει περάσει τον Ατλαντικό αυτό έχει γίνει με ιδιωτικά αεροσκάφη και μεγάλη ασφάλεια. Ο Αντετοκούνμπο με την οικογένειά του ταξίδεψαν με κανονική πτήση και η ασφάλεια του τροπαίου έπρεπε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο. Για αυτό ο Γιάννης μίλησε για την «μεγάλη διαδικασία». Πρόκειται για ένα σπουδαίο τρόπαιο που δεν θα μπορούσε να δοθεί... απλά σε κάποιον να το ταξιδέψει στην Ελλάδα και να το γυρίσει πίσω.
Υπενθυμίζεται πως τις επόμενες ημέρες, τα αδέρφια Αντετοκούνμο δήλωσαν πως θα κάνουν tour το Κύπελλο του ΝΒΑ στις παλιές τους γειτονιές. Στα Σεπόλια, στου Ζωγράφου και σε όλη την Αθήνα. Πάντα αυθόρμητα και όπως ο ίδιος έχει μάθει.