«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού βόλεϊ είναι η τελμάτωση», σημειώνει ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης στο iefimerida, ενόψει και των εκλογών στην ΕΟΠΕ.
Ο πρώην αθλητής της Εθνικής ομάδας και υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης αναλύει τις προτάσεις του για την ανάπτυξη του αθλήματος, των πρωταθλημάτων αλλά και των εθνικών. Παράλληλα, μιλά για το μπιτς βόλεϊ αλλά και για το πώς μπορούν να φτιαχτούν προπονητήρια αποκλειστικά για το βόλεϊ, με στόχο το άθλημα να καταστεί μεταξύ των κορυφαίων στην Ελλάδα.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Μ. Τριανταφυλλίδη
Ποια είναι τα βασικά προβλήματα του ελληνικού βόλεϊ;
«Είναι αρκετά. Το ελληνικό βόλεϊ έχει τελματώσει. Κι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι όσοι ασχολούνται, έστω και λίγο, με τον αθλητισμό. Δεν έρχεται νέο αίμα -ειδικά στο βόλεϊ ανδρών. Να σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο περί τα 1.300 ενεργά δελτία ανδρών, που είναι ο χειρότερος αριθμός στην ιστορία του αθλήματος. Η έξωθεν μαρτυρία και η «αναγνωρισιμότητα» του βόλεϊ στην ελληνική κοινωνία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 35 ετών. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, δεν «χαίρει» εκτίμησης στην ελληνική αγορά έτσι ώστε να προσελκύσει χορηγούς, τηλεόραση και άλλους σοβαρούς φορείς που θα επενδύσουν στο άθλημά μας. Με άλλα λόγια, είναι ένα μέτριο έως κακό προϊόν».
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας σε περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές;
«Πολλές, με πλέον βασική, όμως, την ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την ανάπτυξη, το πρόγραμμα της παράταξης “Όλοι μαζί για το Βόλεϊ” που ηγούμαι, περιλαμβάνει 13 προτάσεις. Θα σταθώ, ιδιαίτερα, στην πρώτη, η οποία δεν αποτελεί μόνο προσωπικό όραμα αλλά και στοίχημα. Διότι καλά είναι τα οράματα αλλά οι πράξεις και τα έργα μένουν. Μιλώ για τη δημιουργία ιδιόκτητων προπονητηρίων, αποκλειστικά για το άθλημα του βόλεϊ. Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης επιβάλλεται ν’ αποκτήσει τουλάχιστον έναν τέτοιο ιδιόκτητο χώρο κατά την πρακτική φορέων του βόλεϊ σε χώρες όπου το άθλημά μας πρωταγωνιστεί.
Τέτοιοι χώροι μπορούν να φιλοξενούν καθημερινά εκατοντάδες αθλούμενους όλων των επιπέδων και όλων των ηλικιών. Τις πρωινές ώρες θα έρχονται τα σχολεία. Ειδικοί συνεργάτες της Ομοσπονδίας -εργοφυσιολόγοι, προπονητές, αθλητικοί ψυχολόγοι- θα μεταφέρουν στα παιδιά την αγάπη προς τον αθλητισμό και ειδικά στο βόλεϊ, ανοίγοντάς τους, έτσι την “πόρτα” να πάνε στο σωματείο της γειτονιάς τους. Το μεσημέρι μπορεί να φιλοξενεί ακαδημίες, το απόγευμα αγωνιστικά τμήματα και τις βραδινές ώρες τμήματα ενηλίκων.
Αυτά που λέω δεν είναι πυρηνική φυσική. Μπορούν ν’ αποκτήσουν προπονητήριο και οι Ενώσεις του βόλεϊ σε όλη την Ελλάδα όπως και αρκετά σωματεία. Σημειώστε, μάλιστα, ότι σε πολλές περιοχές υπάρχουν εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις που με ελάχιστο κόστος μπορούν να επισκευαστούν και να λειτουργήσουν ξανά. Και μιας και μιλάμε για κόστη, θα με ρωτήσετε, βεβαίως, πού θα βρεις τα χρήματα για τη δημιουργία προπονητηρίων, θα επιβαρύνεις το ήδη χρεωμένο ταμείο της Ε.Ο.ΠΕ.; Φυσικά και όχι. Έχοντας την τεχνογνωσία του πώς δημιουργείται εκ του μηδενός ένα ασφαλές και όμορφο προπονητήριο από το δικό μου αθλητικό κέντρο, σας λέω ότι και εφικτά είναι τα προπονητήρια και χρήματα θα φέρουν στους ιδιοκτήτες τους -είτε μιλάμε για την Ομοσπονδία, είτε για τις Ενώσεις, είτε για τα σωματεία. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, εάν φτιαχτούν προπονητήρια αποκλειστικά για το βόλεϊ, το άθλημά μας, σε λίγα χρόνια, θα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στην Ελλάδα».
Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος του προγράμματος για το ελληνικό βόλεϊ σε επίπεδο πρωταθλημάτων και Εθνικής ομάδας;
«Όλα τα πρωταθλήματα των εθνικών κατηγοριών που διοργανώνει η Ομοσπονδία να έχουν μορφή μικρής άτυπης λίγκας και η Ε.Ο.ΠΕ. να συμπαρίσταται σε θέματα μάρκετινγκ, επικοινωνίας, οικονομικής ενίσχυσης.
Δείτε, για παράδειγμα, το πρωτάθλημα της Volley League Γυναικών. Όπως ακριβώς συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου, έτσι και στην Ελλάδα το βόλεϊ γυναικών είναι το πιο δημοφιλές γυναικείο ομαδικό άθλημα. Αυτό το τεράστιο χαρτί που έχουμε στα χέρια μας πρέπει να το εκμεταλλευθούμε επικοινωνιακά. Στόχος μας, συνεπώς, είναι να προβάλουμε το γυναικείο βόλεϊ κυρίως μέσω της κορυφαίας κατηγορίας μας, δηλαδή της Volley League Γυναικών.
Πρόταση μας λοιπόν είναι η δημιουργία επαγγελματικής Λίγκας στο πρότυπο της Volley League Ανδρών. Εννοείται, βεβαίως, ότι για μια τόσο σπουδαία απόφαση πρώτα χρειαζόμαστε τη σύμφωνη γνώμη των σωματείων. Γι’ αυτό πρόθεσή μας, επίσης, είναι η δημιουργία πλατφόρμας ανοιχτής διαβούλευσης, έτσι ώστε σωματεία και φορείς του βόλεϊ να έχουν ενεργό συμμετοχή και λόγο σε όλα τα μεγάλα θέματα επί των οποίων το Δ.Σ. της ΕΟ.ΠΕ. καλείται να πάρει αποφάσεις.
Σε επίπεδο εθνικών ομάδων στόχος-νούμερο 1 είναι να πραγματοποιήσουμε την επιθυμία των ίδιων των διεθνών αθλητών/τριών. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη συνεχή παρουσία των εθνικών ομάδων σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, όπως Euroleague, World League, μεγάλα διεθνή τουρνουά και φυσικά στις προκρίσεις Ευρωπαϊκών, Παγκόσμιων και Ολυμπιάδων».
Το σχέδιο για το μπιτς βόλεϊ που έχει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια;
«Πράγματι, το μπιτς βόλεϊ σε επίπεδο ερασιτεχνών έχει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται καθαρά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε ανθρώπους που δημιούργησαν αθλητικούς χώρους για μπιτς βόλεϊ και φιλοξενούν πλέον εκατοντάδες αθλούμενους όλων των ηλικιών. Και είναι αυτό ακριβώς το επιτυχημένο μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει ως “οδηγός” για την ανάπτυξη και του βόλεϊ σάλας.
Τώρα, σε επίπεδο Ομοσπονδίας, η παράταξη μας προτείνει ξεχωριστή διεύθυνση για το μπιτς βόλεϊ, άρα και δική της, ξεχωριστή στελέχωση. Επίσης, το πανελλήνιο πρωτάθλημα να έχει μεγάλη αγωνιστική σεζόν και να δοθούν κίνητρα στις εθνικές ομάδες όλων των κατηγοριών -ειδικά στο μπιτς βόλεϊ ανδρών που, δυστυχώς, είναι σχεδόν ανύπαρκτο».