Αποκλεισμός 5 μηνών επιβλήθηκε στον Σέρβο Νεμάνια Μαϊντόφ, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η ποινή επιβλήθη επειδή έκανε τον σταυρό του στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι, να προκαλούνται αντιδράσεις και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο να απαντά και να εξηγεί ποιους κανονισμούς παραβίασε και τι ισχύει για θρησκευτικές κινήσεις όπως ο σταυρός εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.
Ο Μαϊντόφ έγραψε στα social media:
Όπως έγραψε ο Μαϊντόφ σε ανάρτησή του: «Πριν από 15 ημέρες έλαβα ειδοποίηση ότι έχω τιμωρηθεί με αποκλεισμό 5 μηνών από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) λόγω παραβίασης των θρησκευτικών τους κωδίκων. Συγκεκριμένα, για το ότι έκανα το σταυρό μου κατά την είσοδό μου στον αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μου απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε όλα τα τουρνουά, τα καμπ και τις προετοιμασίες.
Η αλήθεια είναι πως, στην απολογητική επιστολή προς την πειθαρχική επιτροπή, δεν ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για το ότι έκανα το σταυρό μου και δήλωσα ότι δεν το έκανα, ούτε θα το κάνω ποτέ, παρόλο που δεν γνώριζα πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι η τιμωρία.
Ο Θεός μου έδωσε τα πάντα, τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στην καριέρα μου, και για εμένα είναι το νούμερο ένα, και είμαι περήφανος γι' αυτό. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Πάντα θα τον δοξάζω και θα τον ευχαριστώ.
Τίποτα καινούργιο για μένα προσωπικά, απλά μια νέα σελίδα στην καριέρα μου και μια νέα εμπειρία ζωής.
Λυπάμαι, όμως, που ένα τόσο όμορφο και δύσκολο άθλημα όπως το τζούντο έχει καταντήσει έτσι.
Ο Θεός μου χάρισε μια σπουδαία καριέρα, με 7 ευρωπαϊκά και 3 παγκόσμια μετάλλια.
Όταν ξεκινούσα, ονειρευόμουν να κερδίσω έστω ένα από αυτά τα μεγάλα μετάλλια και να κάνω περήφανους τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, η οποία θυσίασε τα πάντα για την καριέρα μου. Μου έδωσαν τόσα πολλά, χρεώθηκαν για να φτάσω εδώ και δεν μπορώ απλά να σκύψω το κεφάλι σε μια τέτοια απαίτηση.
Θα ξεκουραστώ μέχρι να λήξει η τιμωρία μου και μετά θα επιστρέψω με τη βοήθεια του Κυρίου μας για μια νέα αρχή και νέες νίκες. Σας αγαπώ όλους, Νεμάνια Μαϊντόφ».
Το βίντεο με τον Σέρβο να κάνει τον σταυρό του πριν τον αγώνα με τον Τσελίδη για τη φάση των «16», στο Παρίσι.
Στήριξη από Τζόκοβιτς
Μάλιστα, με την ανάρτησή του και τη γνωστοποίηση της απόφασης διαδικτυακά, ο τζουντόκα έλαβε τεράστια στήριξη.
Ανάμεσα σε αυτούς που τον υποστήριξαν ήταν και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, με τα ΜΜΕ της χώρας να κάνουν λόγο για «πρωτοφανή δίωξη λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων».
Τι απαντά η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο
Μετά και τις αντιδράσεις η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο θέλησε να απαντήσει εξηγώντας ότι ο Σέρβος δεν παραβίασε έναν αλλά πολλαπλούς κανόνες που έχουν τεθεί (δεν υποκλίθηκε στον αντίπαλο και έβγαλε τη στολή του), ότι είχε προειδοποιηθεί και ότι οι θρησκευτικές κινήσεις, όπως ο σταυρός δεν επιτρέπονται μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου, για λόγους που εξηγεί. Κατά τα άλλα διευκρινίζει ότι δεν εμποδίζει τους αθλητές στην εκδήλωση των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων εκτός αγωνιστικού χώρου.
Η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο:
Μετά τις αντιδράσεις των μέσων ενημέρωσης και του κοινού σχετικά με τον αθλητή Nemanja Majdov (SRB), η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) δημοσιεύει την ακόλουθη διευκρίνιση σχετικά με τους πολυάριθμους ψευδείς ισχυρισμούς και τις λανθασμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν σήμερα.
Ο αθλητής Nemanja Majdov τιμωρήθηκε κατόπιν πειθαρχικής διαδικασίας, που κινήθηκε σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα της IJF (https://www.ijf.org/ijf/documents/3, ENG, FRA, ESP), για τα περιστατικά που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στον αγώνα τζούντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, στις 31 Ιουλίου 2024. Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλεται για το γεγονός ότι «έδειξε ένα σαφές θρησκευτικό σημάδι κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο και αρνήθηκε να υποκλιθεί στον αντίπαλό του στο τέλος του αγώνα», το οποίο αποτελεί παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της IJF, έκδοση 27 Φεβρουαρίου 2023, άρθρο 3 (https://www.ijf.org/ijf/documents/3) και γιατί «αφαίρεσε το τζούντογκι του στον αγωνιστικό χώρο», το οποίο αποτελεί παραβίαση του άρθρου 8.6 των Αθλητικών και Οργανωτικών Κανόνων της IJF (SOR). (sor.ijf.org).
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο αθλητής είχε προηγούμενα περιστατικά συμπεριφοράς που παραβίαζαν τον Κώδικα Δεοντολογίας της IJF. Ο αθλητής είχε προειδοποιηθεί με επιστολή τον Απρίλιο του 2018 και ξανά τον Φεβρουάριο του 2022, για συμπεριφορά που ήταν αντίθετη με τον SOR της IJF. Στην προειδοποιητική επιστολή του Φεβρουαρίου του 2022, ο καταγγελόμενος ενημερώθηκε ότι «Σε περίπτωση μελλοντικής παράβασης και σαφούς παραβίασης των Κανόνων Αθλητικής Οργάνωσης ή του Κώδικα Δεοντολογίας της IJF, η IJF θα καλέσει σε πειθαρχική συνεδρίαση». Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο αθλητής δεν αμφισβήτησε καμία από τις δύο προειδοποιήσεις, επομένως, οι ισχυρισμοί του ότι δεν γνώριζε τον κανόνα που απαγορεύει την επίδειξη οποιουδήποτε θρησκευτικού, πολιτικού, εθνικού ή άλλου σήματος στον αγωνιστικό χώρο του τζούντο, δεν είναι ακριβείς.
Ο Κώδικας Δεοντολογίας της IJF αποσκοπεί στην προστασία των ηθικών αξιών και των ηθικών αρχών του αθλήματός μας. Η IJF σέβεται και εκτιμά εξίσου όλες τις κουλτούρες, τις εθνικότητες, τις θρησκείες και τους προσανατολισμούς όλων των μελών της, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των αθλητών. Ως διεθνής οργανισμός-ομπρέλα, είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι και κυρίως οι αθλητές μας, αισθάνονται σεβαστοί και αποδεκτοί, σε όλες τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές μας. Οι κανόνες μας σχετικά με τον σχηματισμό θρησκευτικών ή άλλων σημάτων σχετίζονται αυστηρά με τον αγωνιστικό χώρο, ο οποίος είναι ένας χώρος αφιερωμένος αποκλειστικά στο τζούντο και στον οποίο υπάρχουν μόνο τα ειδικά σήματα και οι κανόνες του τζούντο, ισότιμα για όλους. Η IJF δεν απαγορεύει την εξάσκηση θρησκειών ή θρησκευτικών σημάτων εκτός του αγωνιστικού χώρου, καθώς συνεχίζουμε να σεβόμαστε την ατομική ελευθερία κάθε μέλους της κοινότητάς μας.
Σύμφωνα με την Ακαδημία Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης, σήμερα βρίσκοναι σε εξέλιξη περισσότερες από 110 διεθνείς συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο (Πηγή: https://geneva-academy.ch/galleries/today-s-armed-conflicts). Ανεξάρτητα από τη φύση τους, σε γενικές γραμμές, οι συγκρούσεις αυτές περιλαμβάνουν πολιτικά, θρησκευτικά και ηθικά ζητήματα. Με 205 εθνικές ομοσπονδίες-μέλη, κάθε μία από τις οποίες εκπροσωπεί μια διαφορετική χώρα ή αναγνωρισμένο έδαφος (συνδεδεμένα μέλη), είναι καθήκον της IJF να διασφαλίσει ότι ο αγωνιστικός χώρος προορίζεται για το τζούντο και διέπεται αποκλειστικά από τους κανόνες του αθλήματός μας. Έχουμε μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή διάκρισης ή πρόκλησης που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των αθλητών μας.
Για λόγους αναφοράς, το πλήρες κείμενο της πειθαρχικής απόφασης μπορεί να βρεθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.ijf.org/ijf/documents/3».