Την απόφαση για άμεσο τερματισμό της σεζόν 2019-20 σε πρωτάθλημα και Kύπελλο, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία του κορωνοϊού, γνωστοποίησε σήμερα (15/5) η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κύπρου, ύστερα από τη σχετική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΚΟΠ προαναγγέλλει ότι δεν θα υπάρξει υποβιβασμός ομάδων από την Α΄ κατηγορία, ενώ θα ανέβουν δύο από τη Β΄ κατηγορία, με αποτέλεσμα το πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2020-21 να διεξαχθεί με 14 ομάδες. Στο μεταξύ, στο πρωτάθλημα της σεζόν 2021-22 θα λάβουν μέρος 12 ομάδες, καθώς την περίοδο 2020-21 θα υποβιβαστούν τέσσερις από τα «μεγάλα σαλόνια» και θα προβιβαστούν δύο από τη Β΄ κατηγορία.
Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟΠ έχει ως εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ σε σημερινή συνεδρία του, έχοντας κατά νου όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν λόγω της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία του COVID-19, πήρε την τελική απόφαση σε σχέση με τη συνέχιση ή μη των πρωταθλημάτων.
Ανατρέχοντας στις Προκηρύξεις των Πρωταθλημάτων διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόνοια που προβλέπει θέματα διακοπής πρωταθλήματος λόγω πανδημίας ή λόγω ανωτέρας βίας. Παράλληλα όμως, και σύμφωνα με την παράγραφο ΧΧ με τον τίτλο «Διάφορα», στο θέμα 1 αναφέρει ρητά και επί λέξει τα ακόλουθα:
«Για οποιοδήποτε θέμα που δεν προβλέπεται από την παρούσα Προκήρυξη θα αποφασίζει τελεσίδικα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ».
Στη βάση της πιο πάνω πρόνοιας, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τον άμεσο τερματισμό της φετινής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης 2019 -2020 του Πρωταθλήματος CYTA Α’ Κατηγορίας και τον άμεσο τερματισμό του Κυπέλλου COCA COLA περιόδου 2019 - 2020 Α’ και Β’ Κατηγορίας.
Η πιο πάνω απόφαση του Δ.Σ. ήταν αποτέλεσμα πάρα πολλών διεργασιών, οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη από την ημερομηνία διακοπής των πρωταθλημάτων, σε συνεννόηση πάντοτε με τις αρχές της πολιτείας, στα πλαίσια των μέτρων που έχουν ληφθεί και των διαταγμάτων που έχουν εκδοθεί και εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, στα πλαίσια της πανδημίας του COVID-19.
Ειδικότερα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες 14/5/2020, η ηγεσία της ΚΟΠ μαζί με εκπροσώπους σωματείων του Πρωταθλήματος Cyta, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλη της επιδημιολογικής ομάδας για τη συζήτηση του θέματος για επανέναρξη ή μη των πρωταθλημάτων. Είχε προηγηθεί η εκ μέρους της ΚΟΠ ετοιμασία εμπεριστατωμένου ποδοσφαιρικού Πρωτοκόλλου το οποίο είχε σταλεί εκ των προτέρων προς όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, μέσα από το οποίο αναλύονταν με λεπτομέρεια οι ελάχιστες συνθήκες που απαιτούνταν για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων.
Από τη συζήτηση που ακολούθησε, ξεκαθάρισε ότι η επιδημιολογική ομάδα που περιβάλλει την κυβέρνηση, ήταν αντίθετη στην υιοθέτηση του εν λόγω ποδοσφαιρικού πρωτοκόλλου και επέμεινε στην εφαρμογή των διαταγμάτων, τα οποία είχαν εκδοθεί και τα οποία εξακολουθούν να ευρίσκονται σε ισχύ.
Ενόψει των πιο πάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση του τερματισμού του φετινού πρωταθλήματος Cyta και του Κυπέλλου COCA-COLA Α’ Β’ Κατηγορίας στη βάση μεταξύ άλλων, των πιο κάτω λόγων:
1.Η υγεία όλων των εμπλεκομένων
Το πιο σημαντικό κριτήριο, το οποίο είχαμε θέσει εξ αρχής ήταν η προστασία της υγείας όλων των εμπλεκομένων, είτε πρόκειται για ποδοσφαιριστές, τεχνικό προσωπικό ομάδων, υπαλληλικό προσωπικό των ομάδων και των σταδίων, αλλά και τεχνικό προσωπικό που χρησιμοποιείται για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων.
2. Η μη υιοθέτηση του ποδοσφαιρικού Πρωτοκόλλου
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενέκρινε το ποδοσφαιρικό Πρωτόκολλο, το οποίο θα επέτρεπε ενδεχόμενη επανέναρξη του πρωταθλήματος αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που λήφθηκε υπόψη στην απόφαση του Δ.Σ. της ΚΟΠ.
Μεταξύ άλλων το υφιστάμενο Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας προβλέπεται ότι σε περίπτωση ύπαρξης θετικού κρούσματος είτε ποδοσφαιριστή είτε μέλους της ομάδας, θα απαιτείται ο περιορισμός για 14 ημέρες ολόκληρης της ομάδας. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, καθιστά εξαιρετικά επισφαλή την έναρξη του πρωταθλήματος και την ενδεχόμενη διακοπή του με όλες τις αρνητικές συνέπειες.
3.Ικανότητα των ομάδων για προετοιμασία
Με το ισχύον Πρωτόκολλο, είναι εξαιρετικά δύσκολο χρονικά να υπάρξει ασφαλής και σωστή προετοιμασία των ποδοσφαιριστών (χωρίς την αποφυγή τραυματισμών), στοιχείο το οποίο επιβεβαιώθηκε από τους ίδιους τους προπονητές των ομάδων και από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι ουσιαστικά είχαν καθορίσει τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, για την ασφαλή συμμετοχή των ποδοσφαιριστών, στις 5 1/2 εβδομάδες κατά μέσο όρο συμπεριλαμβανομένων και φιλικών αγώνων.
4. Οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων
Ενώ τα έσοδα των σωματείων λόγω της πανδημίας του COVID-19 έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, τα λειτουργικά τους έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν και να επιβαρύνουν τα σωματεία. Είναι σημαντικό να τονιστεί εδώ ότι ο παράγοντας που επιτείνει την ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία για τα σωματεία είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι. Η αβεβαιότητα αυτή αναγκάζει τα σωματεία να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία αναμένοντας ότι υπάρχει πιθανότητα επανεκκίνησης των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Μία ενδεχόμενη λήξη της αβεβαιότητας που θα επέλθει με τη λήψη τελικών αποφάσεων θα επιτρέψει στα σωματεία να προβούν σε καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους, προβαίνοντας σε βήματα για περιορισμό των εξόδων τους. Επίσης, θα δοθεί η ευκαιρία στα σωματεία μας να προβούν σε σωστό προγραμματισμό για την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά, ευελπιστώντας σε μία επιτυχημένη, πλήρη και απρόσκοπτη ποδοσφαιρική περίοδο 2020 - 2021.
Στα πλαίσια της πιο πάνω απόφασής μας, το Δ.Σ. αποφάσισε και το θέμα της εκπροσώπησης της χώρας μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο. Υπό τις περιστάσεις, έχει αποφασίσει ότι είναι ορθό, οι ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στα φετινά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, να είναι οι τέσσερις ομάδες που κατά τη στιγμή της διακοπής βρίσκονταν στις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, δηλαδή η Ομόνοια Λευκωσίας στο Champions League και η Ανόρθωση Αμμοχώστου, ο ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας και ο Απόλλων Λεμεσού στο Europa League. Με αυτό τον τρόπο, θα καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη εκπροσώπηση της χώρας μας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στις ομάδες μας να προετοιμαστούν έγκαιρα.
Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου ΚΟΠ για αύξηση των ομάδων
Έχοντας κατά νου όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν λόγω της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία του COVID-19 και λόγω του γεγονότος ότι έχει αποφασιστεί ο τερματισμός και/ή διακοπή του πρωταθλήματος CYTA Α’ Κατηγορίας της ποδοσφαιρικής περιόδου 2019 - 2020, μετά από σχετικό αίτημα των σωματείων για αύξηση των ομάδων στην Α΄ Κατηγορία και ειδικότερα του γεγονότος ότι το πρωτάθλημα διακόπηκε πριν ουσιαστικά τη διεξαγωγή της Β’ φάσης (μόνο 1 αγώνας διεξήχθη και παρέμειναν άλλοι 9), αποφάσισε όπως:
1.Η διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος CYTA Α’ Κατηγορίας 2020 - 2021 θα γίνει με τη συμμετοχή δεκατεσσάρων ομάδων.
2.Για την υλοποίηση του πιο πάνω, δεν θα υπάρξει υποβιβασμός ομάδων από την Α’ Κατηγορία στη Β’ για τη φετινή ποδοσφαιρική περίοδο, ενώ θα υπάρξει άνοδος 2 ομάδων από τη Β’ Κατηγορία στην Α’, δηλαδή των 2 ομάδων που βρίσκονταν στις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας κατά τη διακοπή του πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας.
3.Η διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος CYTA Α’ Κατηγορίας 2021 - 2022 θα γίνει με τη συμμετοχή 12 ομάδων.
4.Για την υλοποίηση του πιο πάνω, θα υπάρξει υποβιβασμός 4 ομάδων από την Α’ Κατηγορία στη Β’ με το τέλος της ποδοσφαιρικής περιόδου 2020 - 2021, και θα υπάρξει κανονικά άνοδος 2 μόνο ομάδων από τη Β’ Κατηγορία στην Α’.
Τα μέλη του ΔΣ δεσμεύτηκαν ότι δεν θα επαναφέρουν εισήγηση για αύξηση των ομάδων στην Α’ Κατηγορία από 12 σε 14 για την ποδοσφαιρική περίοδο 2021-2022».