Τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, συνάντησε ο νέος υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης με επίκεντρο της συζήτησης το θέμα του Ολυμπιακού και τον υποβιβασμό του στην Α2 μπάσκετ.
Επίσημο: Ο Ολυμπιακός δήλωσε συμμετοχή στην Α2 μπάσκετ
Οριστικά στην Α2 ο Ολυμπιακός -Απορρίφθηκαν οι εφέσεις από το ΑΣΕΑΔ
Οι δύο άνδρες που έθεσαν επί τάπητος αρκετά θέματα που αφορούν το ελληνικό μπάσκετ, αναφέρθηκαν και στο θέμα του Ολυμπιακού, όπου συμφώνησαν στο ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την ομάδα του Πειραιά για να παραμείνει στην Basket League.
«Έχω πει και στο παρελθόν ότι το μπάσκετ χωρίς τον Ολυμπιακό έχει πρόβλημα. Συμφωνήσαμε με τον κ. Υφυπουργό ότι πρέπει να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η κουβέντα μας», ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ομοσπονδίας. Εκείνο που φαίνεται πως βγήκε από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επαφών του νέου υφυπουργού με τους παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού, είναι ότι πρέπει να αναζητηθεί φόρμουλα για την παραμονή των ερυθρολεύκων στη Basket League. Αμφότεροι συμφώνησαν εξάλλου ότι θα είναι μεγάλο πλήγμα για το ελληνικό μπάσκετ αν οι "ερυθρόλευκοι" δεν αγωνιστούν στην Basket League την σεζόν 2019/20.
Υπενθυμίζεται πως οι Πειραιώτες υποβιβάστηκαν μετά την απόφασή τους να απέχουν από τα playoffs της A1 και μια θέση παραμένει κενή στην Basket League. Ο Ολυμπιακός έχει δηλώσει συμμετοχή στην Α2 και στο Κύπελλο, αλλά πρόθεσή του είναι να παίξει στην Α2 με διαφορετικό όνομα και έμβλημα.
Μεταξύ των προτάσεων που έκανε ο πρόεδρος της ΕΟΚ ήταν και ο έλεγχος των ΚΑΕ από το Υπουργείο Εμπορίου, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Παράλληλα, έγινε κουβέντα και για την Εθνική Ανδρών εν όψει της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο να εκθειάζει τους παίκτες που δηλώνουν παρών στις υποχρεώσεις με το εθνόσημο.
Οι δύο άνδρες, συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση, με τον υφυπουργό αθλητισμού να τονίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί αφενός η διαφάνεια και αφετέρου η νομιμότητα του τρόπου, αφήνοντας πάντως ανοικτό το «παράθυρο» για να συμβεί αυτό το ενδεχόμενο.
Αυτό, φάνηκε και στο Δελτίο Τύπου που κοινοποιήθηκε στη συνέχεια για όλα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση
Με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργο Βασιλακόπουλο και με τον γενικό γραμματέα της ΕΟΚ, Παναγιώτη Τσαγκρώνη, συναντήθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Αντικείμενο, της ωριαίας συζήτησής τους, η πρώτη προσέγγιση σε όλα ζητήματα του ελληνικού μπάσκετ, προκειμένου να αλλάξει το συντομότερο δυνατό η προβληματική, τελευταία, εικόνα του, η οποία δεν αρμόζει σ' ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στη χώρα.
Η βία, το ζήτημα των βελτιώσεων στον αθλητικό νόμο, το εκλογικό σύστημα, ήταν μερικά μόνο από τα πολλά θέματα που θίχτηκαν σ' αυτή την πρώτη επαφή. Στις επόμενες, το προσεχές διάστημα, θα εξειδικευτούν και θα αναλυθούν, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, μέσα από έντιμη και ειλικρινή συνεργασία.
Σε ότι αφορά στο πρόβλημα με το πρωτάθλημα της Α1 και τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να συμμετάσχει, αρκεί να επιδειχθεί απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές διάθεση, προκειμένου να ανευρεθεί μια επωφελής λύση. Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε πως ότι κι αν συμβεί, πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί το νόμιμο του τρόπου, η απόλυτη διαφάνεια και η έξωθεν καλή μαρτυρία, προς την κοινωνία που παρακολουθεί με τόσο ενδιαφέρον.
Μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, προχώρησε στην εξής δήλωση:
"Μου έκανε ευχάριστη έκπληξη ότι ο ίδιος ο Υφυπουργός προκάλεσε αυτή τη συνάντηση. Είμαι τόσα χρόνια στο αθλητικό κίνημα και ξέρετε ότι δεν κολακεύω, δεν είμαι από αυτούς που το κάνουν. Οφείλω, όμως, να είμαι έντιμος και να πω καθαρά ότι πρώτη φορά μας κάλεσαν, με δική τους πρωτοβουλία, στο υφυπουργείο τόσο σύντομα για να συζητήσουμε τα προβλήματα του χώρου και αυτό δείχνει κάτι. Εγώ έτσι το εκτιμώ και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε, για να προωθηθούν και να προχωρήσουν τα θέματα. Μόνο μέσα από μια ανταλλαγή απόψεων, που μπορεί να ξεκινούν και από διαφορετικές αφετηρίες, αν υπάρχει καλή διάθεση και πρόθεση να βοηθηθεί το αντικείμενο το οποίο υπηρετούμε, στο τέλος εκεί συγκλίνουμε, τα βρίσκουμε.
Συζητήσαμε, λοιπόν, γενικότερα θέματα κατεύθυνσης του αθλητισμού που είναι μια κοινωνική έκφραση και με αυτή την έννοια μπήκαν όλα τα ζητήματα".
Σε σχετική ερώτηση για το θέμα του Ολυμπιακού, απάντησε ως εξής: "Όσο για το θέμα του Ολυμπιακού έχω καταθέσει την άποψή μου δημόσια με συνέντευξή μου στα "ΝΕΑ". Ήταν δυνατό να βρεθούμε και να συζητήσουμε για τον αθλητισμό και να μη συζητηθεί και αυτό το θέμα; Η θέση μου είναι πως πρέπει να είναι στην Α1. Αυτή είναι η άποψή μου. Είπα και προηγουμένως ότι, ακόμα κι αν ξεκινάς από διαφορετικές αφετηρίες, στο τέλος -εφόσον υπάρχει η διάθεση- θα βρεθεί η λύση και από τις δύο πλευρές".
Από την μεριά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: "Είχα τη χαρά σήμερα να δεχτώ στο γραφείο μου τον κ. Βασιλακόπουλο με τους άξιους συνεργάτες του, έναν άνθρωπο που πραγματικά έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαιτέρως στο μπάσκετ. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση που τα είχε όλα. Μια ατζέντα εξαιρετικά πλούσια, που όμως αποτελεί το πρώτο πεδίο συνεννόησης και είμαι βέβαιος ότι θα καλλιεργηθεί και από τις δύο πλευρές, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα άμεσο και μεσοπρόθεσμο.
Σε αυτή την προσπάθεια, εγώ τουλάχιστον οφείλω να πω ότι εισέπραξα ένα καλό κλίμα, μια καλή διάθεση, μια πρόθεση πολύ έντιμη να βάλουμε όλα τα πράγματα στο τραπέζι, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις, κάνοντας και την αυτοκριτική μας, ο καθένας από την δική του πλευρά και να δούμε πώς, στο τέλος της ημέρας, θα ενισχύουμε το μπάσκετ. Ένα αγαπητό άθλημα σε πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες. Να το πάμε πιο ψηλά, διότι δεν του πρέπει αυτή η θέση που βρίσκεται σήμερα. Έχει ταλαιπωρηθεί και πρέπει να κάνουμε τα πάντα όλοι οι εμπλεκόμενοι ώστε να γιατρέψουμε τις πληγές.
Να ξαναγυρίσουν στα γήπεδα οι ελληνικές οικογένειες με τα παιδιά τους και να νοιώσουν οι αθλητές ασφαλείς, ήρεμοι και κυρίως να είναι στοχοπροσηλωμένοι στην αποστολή που έχουν να κάνουν.
Εκεί χρειάζονται παρεμβάσεις και σε θεσμικό επίπεδο για τις οποίες μιλήσαμε, αλλά θα μιλήσουμε και πολύ περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και κινήσεις άμεσες, συμβολισμού και ουσίας, ώστε να βγει μήνυμα ισχυρό προς κάθε ενδιαφερόμενο για τον αθλητισμό, είτε επαγγελματικό, ερασιτεχνικό ή μαζικό.
Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, θα δουλέψουμε με πολύ ήρεμο, δυνατό, καθαρό και κυρίως έντιμο τρόπο. Δεν έχουμε διάθεση να κρύψουμε τίποτα κάτω από το χαλί, άλλωστε δεν κρύβονται. Και να θέλαμε εμείς να τα κρύψουμε, δεν θα το επέτρεπε η κοινωνία και καλά θα έκανε. Και επειδή είναι χιλιάδες οι φίλαθλοι που περιμένουν, που αγωνιούν, οι αθλητές, οι παράγοντες, όλοι οι εμπλεκόμενοι, γι' αυτό το λόγο θα δουλέψουμε με όρους διαφάνειας.
Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι σήμερα θεμελιώσαμε μια καλή σχέση συνεργασίας και ελπίζουμε ότι θα φέρει και αποτελέσματα για το καλό του αθλητισμού και για το καλό του μπάσκετ".